by artisbusiness.hu 2023. May 23.

Budapest a múltból táplálkozik, de a jövőbe tekint

Karácsony Gergely előszava a Birth of a Metropolis (Egy nagyváros születése) című könyvhöz

1873-ban, éppen 150 évvel ezelőtt három önálló város, Buda, Óbuda és Pest egyesülésével megszületett egy új város, Magyarország fővárosa. Budapest születése egyben egy világváros születése és egy páratlan fejlődés kezdete. A frissen létrejött város meghatározó eseménye volt az 1896-ban, a magyar államiság ezredik évfordulójára megrendezett millenniumi ünnepségsorozat és az ehhez kapcsolódó épületek, építmények, infrastrukturális fejlesztések átadása. Azóta is elmondható: Budapest a múltból táplálkozik, de a jövőbe tekint. Ma is ezt tesszük, amikor fővárosunk születésnapját ünnepeljük. Ami összeköt minket az elmúlt 150 évvel, az a kulturális nyitottság és sokszínűség, a kíváncsiság a más, az idegen, az új iránt. Velünk van újra, hiába akarták elvenni, a szabadság iránti vágy és mások szabadságának tisztelete. Ezek nélkül nem is tudott volna megszületni annyi csoda a művészetekben, a kultúrában itt, Kelet-Közép Európa szívében. Ahogy a világ más nagyvárosaira, úgy Budapestre is jellemző, hogy az egymással találkozó és kölcsönhatásba kerülő kultúrák új értékeket teremtenek.

Karácsony Gergely (forrás: Főpolgármesteri Hivatal)Karácsony Gergely (forrás: Főpolgármesteri Hivatal)

A kiadványt, amit a kezében tart, azért készítettük, hogy a 150 éves Budapest kulturális életét új perspektívából mutassa be a hozzánk látogatóknak, akik egy felületes városnézésen túl városunk folyamatosan lüktető kulturális életére is kíváncsiak. Történelmi párhuzamok mentén szeretnénk láttatni a jelen kulturális és művészeti színtereit és közösségeit, mégpedig olyan szereplők szemén át, akik ezen közösség tagjai vagy önzetlen támogatói. Azért tesszük mindezt, mert szeretnénk átadni a nyelvi és kulturális különbségeken átlépve, hogy nekünk, budapesti magyaroknak mit jelentenek ezek a helyek, ezek a nagyszerű emberek és a páratlan művészi alkotások, egyedülálló produkciók, amelyek hozzájuk köthetők.

És ízelítőt adunk abból is, hogy hogyan mutatkoznak be nekünk, hogyan képviselik Budapesten önmagukat és kultúrájukat azok az országok, amelyek hatással vannak a mi kultúránkra.

Budapest főpolgármestereként köszönöm, hogy figyelemmel, érdeklődéssel vannak a mi csodálatos városunk iránt. Remélem, hogy e kiadvány segítségével sikerül közelebb kerülniük mindahhoz, amit nekünk az otthonunk, Budapest jelent.

Karácsony Gergely

A kiadvány a Budapest Brand partnerségével valósult meg a Budapest 150 ünnepi sorozat részeként. 

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: A Birth of a Metropolis (Egy nagyváros születése) kiadvány (forrás: Art is Business) 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!