by artisbusiness.hu 2023. Apr 07.

Daróczi Csaba nyerte A magyar természetfotó nagydíját

A fotós hetedszer nyert a Varázslatos Magyarország pályázatán.

A Varázslatos Magyarország (VM) átadta a 2022-es természetfotó pályázatának nagydíját, és megnyitotta idei fotókiállítását a Magyar Nemzeti Múzeumban. A múzeum dísztermében összegyűlt a magyar természetfotózás és természetvédelem színe-java, fotósok, a nemzeti parkok természetvédelmi szakemberei és természetszeretők töltötték meg a háromszáz főt  befogadó patinás termet. 

Daróczi Csaba (forrás: VM)Daróczi Csaba (forrás: VM)

A Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft.-t, illetve a pályázatot Gaál Péter, a Lenergy Magyarország ügyvezetője hozta létre 2009-ben. Ami igazán különleges mecénássá teszi őt, az a sorrend: mielőtt stabilan jövedelmező üzletet tudhatott volna maga mögött, addigra már hosszú ideje nyújtott segítséget másoknak. „Az első munkahelyi prémiumomból, hárommillió forintból alapítottam meg a pályázatot. Bár nem volt egyéb megtakarításom, hittem abban, hogy jó célt fog szolgálni a pénz. Úgy éreztem, Magyarországon, ahol nagyon sok profi természetfotós munkálkodik, szükség lenne egy motiváló természetfotós közösségre, amin keresztül a hazai nemzeti parkokat is népszerűsíteni tudnánk” mesélte az Art is Businessnek adott interjújában.

A környezetvédelem az a pont, ahol a vállalkozásom és a nonprofit tevékenységem találkozik

Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója (forrás: Art is Business)Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója (forrás: Art is Business)

A fotósok 9 pályázati kategóriában, csaknem 4000 fotóval versenyeztek, ezzel gazdagítva a VM több mint 40 ezer természetfotóval rendelkező képgalériáját. A havi pályázatok mellett a résztvevőknek egész évadon át alkotniuk kell, és képeik legjavát kell benyújtaniuk, ha a képeikre kapott pontszámaik alapján a ranglista élére akarnak kerülni, és meg szeretnék nyerni a VM által és az Agrárminisztérium ajánlásával alapított A magyar természetfotó nagydíját.

Daróczi Csaba: Egy korty Kiskunsági Nemzeti Park (forrás: VM)Daróczi Csaba: Egy korty Kiskunsági Nemzeti Park (forrás: VM)

A pályázat nagydíjasa és az azt megtestesítő Arany Daru szobor tulajdonosa Daróczi Csaba lett, a 2. helyen Kaszás Norbert, a 3. helyen pedig Kocsis Ferenc végzett.

Daróczi Csaba 1969-ben született Debrecenben, majd Püspökladányban nőtt fel. A természet iránti vonzalma fiatalkorában kezdődött. A természetfotózással az 1990-es évek elején, a főiskolán vált szorosabbá a kapcsolata. 1994-ben Soltvadkertre került, ott fedezte fel a Kiskunságot fotósszemmel, ami, vallja, a mai napig tart, hiszen a terület számára kifogyhatatlan a jobbnál jobb témákból. E gyönyörű tájat mutatja be Folyók gyermeke című, első könyve. Minden téma érdekli, ami élményt nyújt és amiben esélyt lát egy jó kép készítésére. Szívesen vesz részt fotópályázatokon, ezeken szép sikereket ért már el, nemcsak hazai, hanem világviszonylatban is. A Varázslatos Magyarország egyik legrégebbi versenyzője és kiemelkedő sikereket elérő fotósa. 2010 óta 247 pályázaton vett részt, és 683 képpel versenyzett. A 2020-ban és 2021-ben zsűritagként pontozta a versenyzők képeit. Hatszor nyerte el a VM fődíját, 2022-ben az addig elért sikereiért megkapta A magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíját. A 2022-es évadban ismét visszatért a versenymezőnybe, ahol rendhagyó módon kizárólag mobiltelefonnal és bridge-rendszerű géppel készített fotókkal versenyzett a kompakt kategóriában. Képeivel méltán nyerte el A magyar természetfotó nagydíját 2023-ban.

Kaszás Norbert: Utolsó sugarak (forrás: VM)Kaszás Norbert: Utolsó sugarak (forrás: VM)

Kaszás Norbert Pilismaróton, a festői szépségű Dunakanyarban töltötte a gyerekkorát. A házuk közel volt egy patakhoz, így mondhatni, a patakparton nőtt fel. Akkor jött rá, milyen szépségeket is rejt magában a növények és állatok világa, s ezért tűzte ki célul, hogy megörökítse a csodálatos színeket, fényeket, hangulatokat és a változatosságot, ami körülvesz bennünket. Absztrakt művészi formába öntött, jellegzetes makroképeivel törekszik az egyediségre, szeretné megmutatni az embereknek azt a világot, amelyet ő lát a kameráján keresztül. A kísérletezés művészetének egyik alapeleme, rengeteget kísérletezik a különböző kompozíciókkal, beállításokkal és világítással. Sokszor előre megtervezi a képek kompozícióját, s makrofotóival parányi, titokzatos világot tár a nézők elé. Célja, hogy megállító erejű, gondolatokat, érzéseket kiváltó felvételeket készítsen, s hogy ráébresszen minket arra, hogy csodálatos világban élünk. Számára akkor jó egy természetfotó, ha egyedi, újszerű, megismételhetetlen és technikailag is pontos kivitelezésű. Első képét 2004-ben készítette. Azóta óriási utat tett meg, számos nemzetközi természetfotós pályázaton ért el kategóriagyőzelmet, három évvel ezelőtt pedig AFIAP-művész lett. A VM pályázatára 2017-ben regisztrált, azóta 50 pályázaton vett részt 130 beküldött fotóval.

Kocsis Ferenc: Hajnal kihúzás, Hortobágyi Nemzeti Park (forrás: VM)Kocsis Ferenc: Hajnal kihúzás, Hortobágyi Nemzeti Park (forrás: VM)

Kocsis Ferenc alkotói hajlama gyerekkora óta kíséri életútján (klasszikus zenét tanult és zenét szerzett), a hétköznapokban közgazdászként tevékenykedik. A fotózás édesapja miatt már fiatalon az élete részévé vált, de komolyan csak 2016-ban kezdett el foglalkozni vele. Természetszeretete a természetfotózás felé fordította, eleinte mindent kipróbált, de hamar rátalált a makrofotózásra. Úgy véli, kiemelkedő természetfotó akkor születik, ha a fotós jól ismeri a környezetét és a fajt, amit fotózni szeretne. Nagy kedvence a makro-akciófotó, szívesen kap lencsevégre repülő rovarokat, de szereti az egyéb apró élőlényeket is megörökíteni azok saját, parányi csodavilágában. 2020 óta számos Mafosz, FIAP és természetfotó-pályázaton kerültek falra a képei. Belekóstolt a filmezés világába is, kategóriahelyezést is elért e területen, és a zeneszerzés is visszatért az életébe. Vallja, hogy a fényképezés elsősorban nem a díjakról szól. Azért fotózik, hogy képein keresztül megmutassa a természet szépségét, a fajok gazdagságát – a képeken való elmélkedés pedig mélyíti a mindennapok környezeti tudását és erősíti a biodiverzitás fontosságának hangsúlyozását. A VM fotópályázatán 2018 óta vesz részt, azóta 116 pályázaton indult.

Kaszás Norbert, Daróczi Csaba és Kocsis Ferenc (forrás: VM)Kaszás Norbert, Daróczi Csaba és Kocsis Ferenc (forrás: VM)

A szakmai zsűri prominens tagjai, Máté Bence, Potyó Imre és Suhayda László természetfotósok, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Tóth Zsolt Marcell természetfilmes megjelentek az esten; Keleti Éva fotóművész üdvözletét küldte.

A zsűri tagjai balról jobbra: ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője, Tóth Zsolt Marcell természetfilmes, Máté Bence és Potyó Imre természetfotósok, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Suhadya László természetfotós. (forrás: VM)A zsűri tagjai balról jobbra: ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője, Tóth Zsolt Marcell természetfilmes, Máté Bence és Potyó Imre természetfotósok, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Suhadya László természetfotós. (forrás: VM)

A 2023-as zsűrigárdához Britta Jaschinski fotóriporter is csatlakozik, aki jelenleg a német GDT természetfotós pályázat, a brit Wildlife Photographer of the Year és a World Press Photo pályázatok zsűritagja is. 

Britta Jaschinski (forrás: VM)Britta Jaschinski (forrás: VM)

A fő- és alkategóriák első három helyezettjének járó elismeréseket Gaál Péter alapító, a VM-mel 2022-ben közös pályázatot hirdető National Geographic Magyarország magazin színeiben ifj. Vitray Tamás főszerkesztő, az UNESCO Magyar Bizottság képviseletében Dr. Soós Gábor főtitkár, valamint a Theodora ásványvíz képviseletében van der Wildt Nikolett marketingigazgató nyújtották át. A Metrirep különdíját a tulajdonos – és egyben a VM pályázatának szakmai elnöke – Barbalics Nándor, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke, a naturArt különdíját pedig Fáth Péter adta át.

Kiállítás a Nemzeti Múzeumban (forrás: VM)Kiállítás a Nemzeti Múzeumban (forrás: VM)

A tárlat idén nyolc helyszínen tekinthető meg a fővárosban, illetve vidéki kiállítóhelyeken:

Magyar Nemzeti Múzeum
2023. április 4. – május 4.

Gödöllői Királyi Kastély – IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál
2023. május 5 – 22.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum
2023. május 22. – július 9. – Múzeumok Éjszakája: június 24.

Magyar Természettudományi Múzeum
2023. július 10. – augusztus 18.

Kölcsey Központ, Debrecen – Virágkarnevál – Botanica Fesztivál
2023. augusztus 18. – szeptember 16.

K16 Kortárs Galéria, Vác
2023. szeptember 17. – október 17.

Flesch Központ – a Szigetköz Agórája, Mosonmagyaróvár
2023. október 18. – november 15.

evosoft Hugary Kft, Infopark
2023. november 17. – 2024. február 28.

A díjazottak listáját és a fotókat a VM honlapján lehet megtekinteni.


A Magyar Természetfotó nagydíja, élő közvetítés (VM YoutTube)

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Az Arany Daru szobor arany (1.hely), ezüst (2.hely) és bronz (3.hely) változata (forrás: VM)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!