by artisbusiness.hu 2024. Apr 17.

Díjnyertes magyar projekt: Együttműködés a közösségekért

Az Új Európai Bauhaus Díjakkal a fenntarthatóságot, a befogadást és az esztétikumot ötvözó kezdeményezéseket ismernek el.

Csűrök Adél, Jakabos Júlia, Nagy Orsolya és Úr Eszter díjat nyert az Európai Unió Új Európai Bauhaus Díjak (New European Bauhaus (NEB) Prizes programjának harmincéven aluli, Feltörekvő Csillagok (Rising Stars) kategóriájában. Együttműködés a közösségekért című projektjükben egy közösségi tulajdonban lévő multifunkcionális teret hoznának létre egy józsefvárosi volt ipari területen.  

A negyedik alkalommal átadott NEB Díjakkal olyan kiemelkedő projekteket és kezdeményezéseket ismer el az Európai Bizottság, amelyek ötvözik a fenntarthatóságot, a befogadást és az esztétikumot, bemutatva, hogy az európai zöld megállapodás miként gazdagíthatja az egyének és a közösségek életét.

A projekteket négy kategóriában díjazzák: újrakapcsolódás a természettel; az összetartozás érzésének visszanyerése; a legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése, valamint a hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában.

A kategóriákban két ágon versenyeznek a projektek: az egyik ág a már befejezett projekteket díjazza Az Új Európai Bauhaus Bajnokai címmel, a másik ágon pedig a fiatal pályázók ígéretes kezdeményezései kapnak elismerést Az Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai elnevezéssel.

Az ígéretes koncepciókért járó Feltörekvő Csillagok díjat kilenc projekt kapta meg: a magyarországin kívül egy svédországi, két németországi, két portugáliai, egy görögországi, egy ukrajnai és egy belgiumi.  

Csűrök Adél, Úr Eszter, Jakabos Júlia és Nagy Orsolya: Együttműködés a közösségekért. Forrás: New European Bauhaus Prizes 2024Csűrök Adél, Úr Eszter, Jakabos Júlia és Nagy Orsolya: Együttműködés a közösségekért. Forrás: New European Bauhaus Prizes 2024

Az Együttműködés a közösségekért (másuttKollektív tulajdon a közösségekért /Cooperative Ownership for Communities/) című magyar projekt Az összetartozás érzésének visszanyerése témában aratott győzelmet. A pályázati anyagot négy fiatal szakember jegyzi: Csűrök Adél szociális lakásügyi szakértő, Jakabos Júlia építész, Nagy Orsolya szociológus és Úr Eszter energiahatékonysági szakértő.

A kezdeményezés lényege: a régi Ganz-MÁVAG gyár területén (ma Ganz Holding, ahol néhány ganzos utódvállalkozás mellett számos cég bérel épületet-területet), felújítanának, átalakítanának egy négyemeletes épületet. A projektben olyan építészek, tervezők, kivitelezők lesznek partnerek, akik a fenntarthatósági szempontokat képesek érvényesíteni.

Az épület műholdképe a Vajda Péter utca felőlAz épület műholdképe a Vajda Péter utca felől

A négy emeleten négyféle szociális-közösségi funkciót valósítanának meg: 1. megfizethető lakhatás (például családon belüli erőszak vagy szexuális kizsákmányolás miatt menekülni kényszerülő) anyáknak és egyedülálló nőknek gyógyulásuk, visszailleszkedésük segítéseként, 2. kollégium (főleg lakhatási válság által sújtott vidéki fiataloknak), amely iskolarendszeren kívüli képzést is biztosít, 3. irodák civil szervezeteknek, közösségi terek oktatási és közösségi programoknak, műhely és művészeti tér, 4. közösségi tornaterem, műhely, raktár, elosztóközpont közösségi alapú mezőgazdasági kezdeményezéshez.

A zsűri több mint ötszáz jelentkező közül választotta ki a nyerteseket; a díj történetében először született magyar győzelem. Az elismerés jelentősége elsősorban a projektötlet kiváló voltának kiemelésében rejlik. A díj a megvalósításra nem biztosít forrást, de lehetőséget teremt további partnerek és esetleges finanszírozók bevonására. A pályázat benyújtói a Szövetség a Közösségi Ingatlanfejlesztésért mentorálásával, valamint a Társadalomelméleti Kollégium jelenlegi és volt tagjainak segítségével a gyakorlatban is dolgoznak a projekt megvalósítása érdekében. További információk, csatlakozás a projekthez: ezen a linken.

Nyitókép: A díjnyertes magyar terv részlete (forrás: New European Bauhaus Prizes)

Lásd még: 

Műfordítókat bemutató projektet támogat a Ferling, a FleishmanHillard Café és a Noguchi

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!