by artisbusiness.hu/fidelio.hu 2022. Nov 25.

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

– Dinyés Dániel különösen figyel arra, hogy művésztársait segítse

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől: olyan együttműködéseket hoztak létre, amelyek során értéket teremtettek. A 2022-es nyerteseket kategóriákban díjazzák. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körben beszédtémává válhasson a művészet támogatása, a Fidelio – Kulturális mecénás elismerést a többi díjnál korábban kihirdetik. Az elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.

Dinyés Dániel (fotó: (fotó: Gordon Eszter/Delta Produkció)

Az Art is Business Fidelio – Kulturális mecénás díjat olyan művészek kaphatják, akik évről évre saját erő-és anyagi forrásaik felajánlásával támogatják a művészeti szektort. A korábbi években Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horgas Eszter fuvolaművész és Gergye Krisztián táncművész, koreográfus, képzőművész érdemelték ki az elismerést.

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak.

Fellépésein mindig a zenészeket és az énekeseket helyezi előtérbe, ha kell, inkább lemond saját gázsijáról, hogy kollégái több pénzt kapjanak. A vidéken egyedülálló szegedi operatagozaton – ahol zenei vezetőként dolgozik – a volt zeneigazgatói szobát pár kollégájával összefogva, társadalmi munkában rendbe hozták. A helyiségben egy emlékfalat is állított, amelyen a nagy elődök portréja látható egyfajta mementóként, hogy a fiatalok szeme előtt a legnagyobb példák lebeghessenek.

Dinyés Dániel a Szentendrei Teátrumban (fotó: Deim Balázs)

Önkéntes missziója egész életét áthatja. A kezdetektől fogva ingyen tanít mindenkit, mert számára a tudás átadása mindig fontosabb volt a megszerezhető anyagi javaknál. Meggyőződésünk, hogy jó példája megérdemli a megbecsülést és a minél nagyobb nyilvánosságot, ezért kapja idén Dinyés Dániel a Fidelio – Kulturális mecénás díjat.

Az idén húszesztendős, online felülettel és nyomtatott kiadvánnyal is rendelkező összművészeti magazin, a Fidelio, az elsők között csatlakozott az Art is Business-hez, hogy a nevével fémjelzett díj segítségével fejezze ki elismerését a művészeti életet, illetve a művészek boldogulását segítő kezdeményezések iránt.

Értéket teremteni, felmutatni és védeni mindig kiemelten fontos küldetés, különösen ebben a háborúval, koronavírussal és gazdasági válsággal terhelt időszakban.

Az Art is Business idei díjait 2022. december 14-én, ünnepi gála keretében adják át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME).

Nyitókép: Dinyés Dániel (fotó: Gordon Eszter/Delta Produkció)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!