by artisbusiness.hu 2022. Oct 11.

Egymillió euróval támogatja a művészeket a Bank of Ireland

– A pénzintézet a Business to Arts szervezettel együttműködve hozott létre művészeti alapot.

A Bank of Ireland 2020-ban indította el a Begin Together (Kezdjük közösen) közösségi befektetési programját. A Business to Arts szervezettel együttműködve bővítették a programot egy művészeti alappal is, mely 2020 és 2022 között összesen egymillió euróval támogatja Írország művészeit – ezzel négymillió euróra növelve a Begin Together költségvetését, amellyel a bank hozzájárul a közösségi élethez.

Francesca McDonagh, Andrew Hetherington (fotó: Robbie Reynolds/businesstoarts.ie)

A Covid sújtotta társadalom megsegítésére létrehozott alap összesen három szakaszban támogatja a pályázó projekteket. Az elmúlt nyáron zajlott a harmadik fázis pályázati időszaka, melyben olyan művészeti projektek megvalósítására osztottak szét háromszázezer eurót, amelyek 2022 októbere és 2023 decembere között jönnek majd létre.

Az elmúlt nyáron olyan művészek, művészeti szervezetek jelentkezését várták, akik, amelyek projektjeikkel bevonják az érintett egyéneket, közösségeket. Egy-egy projekt ötezer és tizenötezer euró közötti összeget kaphatott.

A kezdeményezés előző, második szakaszában összesen harminckilenc projektet támogattak, több mint háromszázezer euróval. A támogatott projektek között számos olyan volt, amely valamilyen módon a járványra reflektált. Ezek közé tartozott többek között Emmet Kane projektje. A művész tölgyfák törzséből vájt kültéri ülőhelyet hozott létre a járványban elhunytak emlékére. Ennek apropóját az a gyakorlat adta, hogy a pandémia időszakában számos helyen javasolták az embereknek a kültéri időtöltést.

Egy másik izgalmas projekt Emmet Stewart és az ES Creative táncelőadása, melyben húsz, 15 – 18 év közötti fiatal mutatta be, hogy miként birkóztak meg a járvánnyal.

Volt azonban több, a zenével kapcsolatos projekt is. Például az ITMA (Ír Tradicionális Zenei Archívum) támogatása, mellyel lehetővé tették, hogy a szervezet tovább folytassa Írország zenei és tánchagyományainak megőrzését és terjesztését. Eimear Quinn, az 1996-os Eurovíziós Dalfesztivál győztese projektjének végterméke egy ír zenékből és énekekből álló album volt.

A harmadik szakasz jelentkezési időszaka 2022. június 23-án zárult le, a nyertes projektek felelőseit augusztus 31-éig értesítették. Hivatalos bejelentés még nem érkezett arról, hogy idén hány kezdeményezést támogattak, azonban várható, hogy hamarosan megtörténik ez is .

További információk a linken és ITT.

Nyitókép: Chip Bailey, Paul Kane, az OTH Music Collective tagjai
(fotó: Carrie Davenport/ artscouncil-ni.org)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!