by artisbusiness.hu 2023. Jun 08.

Egymillió forintot kap a Margó-díj győztese

Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét.

Kilencedik alkalommal hirdeti meg a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat, amelyre június 30-ig lehet benevezni. Idén először a legjobb tíz szerző közül különdíjast is választ a zsűri a Margó-díj támogatójával, az Erstével közösen.

A 2015-ben indított Margó-díj célja, hogy megmutassa a tehetséges pályakezdő írókat és műveiket, valamint népszerűsítse a kortárs irodalmat és az olvasást. A díjra minden olyan magyar nyelvű prózakötet benevezhető, amely 2022. július 1. és 2023. június 30. között jelent meg és került kereskedelmi forgalomba. Feltétel még, hogy az adott mű a szerző első prózakötete legyen, ha korábban más műnemben publikált, az nem kizáró ok. A műveket digitális vagy nyomtatott formában is be lehet nevezni.

Idén minden eddiginél magasabb pénzdíjat, egymillió forintot kap a legjobbnak ítélt első prózakötet szerzője. Ezen felül a Margó-díj kiemelt támogatója, a Bookline 15 millió forint értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez.

A nevezéseket június 30. éjfélig várják, a legjobb tíz kötetet szeptemberig választja ki a Könyves Magazin szerkesztősége. A döntősök közül a Fiatal Írók Szövetsége, a Szépírók Társasága és a Margó Irodalmi Fesztivál képviselőiből álló szakmai zsűri választja ki a győztest. Az elismerést októberben, az őszi Margó megnyitójával egybekötött díjátadón veheti át a nyertes a Nemzeti Táncszínházban.

A Margó-díjas szerző a következő évben egy önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, továbbá próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget is kap a Könyves Magazin weboldalán.

Idén először a legjobb tíz szerző közül különdíjast is választ a zsűri a Margó-díj támogatójával, az Erstével közösen. A Margó x Erste #higgymagadban különdíj félmillió forinttal jutalmazza a legjobb tíz első prózakötetes szerző közül azt, aki „leginkább megtestesíti a #higgymagadban faktort”.

Az elmúlt nyolc évben Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, 2022-ben pedig Vonnák Diána kapta meg az elismerést.

További részletek ITT.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása: margofeszt.hu 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!