by artisbusiness.hu 2021. okt 23.

EUmergency: Artbulance az úton

Közép-Európán át vezető turnéjának lezárásaként Budapesten tölt egy hetet a Kunstpartiet – „Művészet Pártja” – nevű nemzetközi előadócsoport.

Az Artbulance egyetlen küldetéssel érkezik Dániából Budapestre, mégpedig azért, hogy a művészet erejével gyógyítson. Az itt töltött egy hét alatt a művészeti tevékenységek egészségre gyakorolt potenciális hatását és lehetőségeit vizsgálják.

Az Artbulance happeningeket, interaktív előadásokat és performansz-workshopot hoz a városba. Az utcákon, a köztereken, az ablakokból, a Bethlen téri Színházban vagy az Art Quarter Budapestben lehetőség nyílik arra, hogy nézőként – de akár aktív szereplőként is – részt vegyünk ebben a kísérletben.

A koronavírus, az izoláció és számtalan ezzel járó mindennapi krízis, konfliktus nyomása alatt érthető, ha gyógyulást és lelki felüdülést keresünk. Mi történik, ha ez épp egy rózsaszín mentőautó formájában érkezik, amiből művészek pattannak ki, hogy eljátsszák Hamletet az ablakunk alatt? Vagy elénekeljenek egy áriát a Turandotból. És milyen lehet a sürgősségi ellátás egy ilyen mentőautóban? Csatlakoznánk-e a színészekhez, hogy együtt kiterveljünk valamit?

Több információ a Kunstpartiet-ról és a projektről: https://kunstpartiet.com/

Program

Október 26-ától 29-éig  Budapest utcáin cirkál az Artbulance. Ezek rövid utcai happeningek, amelyek során ismert Shakespeare-darabokat vagy opera-áriákat elevenítenek meg. Az Artbulance, végighajtva a város utcáin, véletlenszerű helyeken leparkol, és színészei a járműből kiugorva néhányperces előadásokat tartanak a gyanútlan járókelőből spontán nézővé vált városlakóknak.

Színház: https://vimeo.com/468963519

Opera: https://vimeo.com/468882491

Október 30-án a Kunstpartiet 11.00 és 14.00 óra között urban action workshopot tart, amely délután egy kollektív happeninggel zárul az Art Quarter Budapest Nyitott stúdiók programjának keretében.

A workshop egy 2015 óta fejlesztett fizikai és kreatív tréningen alapul. Témája azon ellentmondás vizsgálata, amely a társadalom egészének egységesítő, standardizáló, a különbségeket elmosó dinamikája és a szubkultúrák identitása, öltözködésük, szokásaik, meggyőződéseik megőrzésére való törekvése között feszül.

Hogy az egész találkozni tudjon a résszel, paradox megközelítést választottak, és a testet teljesen befedő zen-tai kosztümbe, egyfajta szintetikus második „bőrbe” burkolva teszik felismerhetetlenné a műhelymunka résztvevőit, akikkel együtt figyelemfelkeltő és színes, a mindennapi rutint felborító városi performatív akciókat hajtanak végre.

További információk a projektről: http://doopag.com/abovetheskin/

A workshopon való részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött. A helyek száma korlátozott. Az alábbi linkre kattintva lehet az eseményre regisztrálni: kunstpartiet@gmail.com

„Ne aggódj, ha nincs még hasonló performansztapasztalatod, ez a workshop ideális lehetőség arra, hogy kipróbáld magad. Amennyiben regisztrálsz, folyamatosan tájékoztatunk majd a további részletekről. Október 30-án 16 és 20 óra között az Art Quarter Budapest udvarán várjuk a látogatókat. Gyere és gyógyulj!” – írják meghívójukban.

Koncepció és rendezés: Giuseppe L. Bonifati (IT) / performerek: Alberto M. Guinaldo, Lide Martinez
Abaigar (ES) / projekt manager: Cüneyt Pala (DK) / videó- és dizájnproducer: Sugataghy Linda
(HU) / az International Visegrad Fund támogatásával / partnerek: DOO performing art group (IT) /
Det Flyvende Teater (DK) / Teatr Brama, Goleniowski Dom Kultury (PL) / Velvet Carnival (CZ) /
Nova Cvernovka (SK) / Art Quarter Budapest, Pro Progressione, Bethlen téri Színház (HU) / helyi
művészek, művészeti és kulturális intézmények közreműködésével.

További információk az EUmergency: Artbulance az úton Facebook-oldalán

A képek forrása: Facebook/Kunstpartiet