by artisbusiness.hu 2023. Dec 12.

Feltörekvő magyar művészeket támogat az EXIM Magyarország

Fiatal, kortárs magyar művészeknek kínál segítséget nemzetközi karrierjük beindításához az EXIM Határtalan Kultúra Program támogatásával megvalósuló és az Art is Business Egyesület szakmai gondozásában elinduló ösztöndíjprogram.

A hiánypótló művészeti ösztöndíjpályázatot azzal a céllal hirdették meg képzőművészek és kamarazenei formációk számára, hogy minél többen mutatkozhassanak be nemzetközi vásárokon, valamint vehessenek részt külföldi koncertturnékon és zenei fesztiválokon. 

Az EXIM Magyarország a Határtalan Kultúra Programjának keretén belül indul útjára az Art is Business Egyesület képzőművészek és kamarazenei formációk számára meghirdetett két ösztöndíjpályázata, melyek a kiválasztott művészek nemzetközi karrierjének elindítását segítik. A két nonverbális művészeti ágban, a klasszikus zenében és a képzőművészetben a fiatal magyar tehetségeknek komoly lehetőségei vannak a sikerre, azonban az igazi áttöréshez elengedhetetlen a kapcsolatok építése és a bemutatkozási lehetőségek felkutatása. Annak érdekében, hogy minél több feltörekvő magyar művésznek legyen alkalma megmutatni magát, az EXIM Magyarország értékteremtő kezdeményezésével támogatja a két művészeti pályázatot. A pályázatok bírálóbizottsága az EXIM Magyarország vezérigazgatója, Kisgergely Kornél mellett elismert magyar szakemberekből áll. A képzőművészeti zsűri tagjai: Szipőcs Krisztina, a Ludwig Múzeum igazgatóhelyettese és Bérczi Linda, a The Space Galéria tulajdonosa; a klasszikus zenei zsűri tagjai: Dubóczky Gergely karmester, Pusker Júlia hegedűművész és Fejérvári Zoltán zongoraművész.

Pusker JúliaPusker Júlia

„Pénzügyi szervezetként és munkáltatóként egyaránt fontos számunkra, hogy a szigorúan vett üzleti tevékenységünkön túl, más ügyekben is szerepet vállaljunk, tevőleg hozzájárulva a társadalmi értékteremtéshez. Az EXIM Magyarország ennek megfelelően törekszik arra, hogy támogatást vagy adományt nyújtson többek között a kortárs művészeti szcéna számára, hozzájárulva ezzel a magyar kultúrához és a feltörekvő magyar művészek karrierútjához” – nyilatkozta az EXIM Magyarország vezérigazgatója, Kisgergely Kornél.

Duboczky GergelyDuboczky Gergely

Az EXIM Magyarország üzleti, valamint marketing és kommunikációs stratégiájával összhangban nyújt támogatást a művészet területén. A művészeti ágak és a gazdasági élet összekapcsolása egyrészt inspiráció forrása lehet az innovációalapú gazdaságok fejlődéséhez, másrészt a kulturális kapcsolatok egyben gazdasági hidak is lehetnek, ugyanis képesek elősegíteni a termékáramlást, a tőkeeszközzé válást. A területre akár a kultúrák kutatási és fejlesztési laborjaként is tekinthetünk, ezért az EXIM Magyarország támogatási és adományozási tevékenységén belül kiemelt helyen kezel minden olyan kezdeményezést, amely a hazai kortás művészek nemzetközi szintérre lépését és ismertségének növelését segíti. Az újonnan elindított EXIM Határtalan Kultúra Program a művészettámogatás melletti elköteleződést hosszú távon biztosítja.

Bérczi LindaBérczi Linda

A pályázat lebonyolítója az Art is Business Egyesület, amely egy olyan értékalapon működő platform, ahol találkozhatnak a vállalati, magán- és művészeti szcéna szereplői – az itt megosztott tudásból pedig együttműködések jöhetnek létre. Ennek eszközei az Art is Business print és online média, a Connections események, az Art is Business Díj, a vállalati és művészeti képzések, az Art and Events ügynökségi szolgáltatás, valamint az Art is Business közössége és Baráti köre.

Szipőcs KrisztinaSzipőcs Krisztina

Képzőművészeti ösztöndíj ezen a linken érhető el.

Klasszikus zeneművészeti ösztöndíj ezen a linken érhető el.

Fejérvári ZoltánFejérvári Zoltán

Az EXIM Magyarországról

Az EXIM Magyarország az ország hivatalos exporthitel-ügynöksége; az egyetlen, kifejezetten a nemzetközi kereskedelemre, külpiaci terjeszkedésre és befektetésekre, illetve külföldi beruházásokra szakosodott hazai banki, biztosítói szereplő, amely az exportfinanszírozás mellett közel egy évtizede működtet nemzetközi versenyképességet javító belföldi hitelprogramokat is. Az EXIM név alatt két jogi személy együttese értendő, az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.). Ennek köszönhetően az EXIM Magyarország integrált keretek között működve tud mind finanszírozói, mind biztosítói megoldásokat nyújtani.

Csaknem harmincéves fennállása során szerzett szakmai tudással, tapasztalattal és nemzetközi kapcsolatrendszerrel az EXIM Magyarország a világ csaknem szézötven országába segített már eljuttatni magyar termékeket vagy szolgáltatásokat.

Az EXIM Magyarország teljes eszközállománya 2023 első félévében több mint 3100 milliárd forintot tett ki, hitelállománya pedig átlépte a 2200 milliárd forintot, mintegy 3200 vállalati ügyfelének 90 százaléka a kkv-szegmensben működik. Kiemelt partnerei a hazai kereskedelmi bankok, ügyfeleit elsősorban rajtuk keresztül refinanszírozási konstrukcióban finanszírozza.

 

Lásd még:

Art is Business Díj 2023

A nyitókép illusztráció (forrás: pixabay.com)

A képek forrása az EXIM Magyarország.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!