Fine Dining: az ősi Kína gasztrotörténetei
by artisbusiness.hu 2024. Oct 28.

Fine Dining: az ősi Kína gasztrotörténetei

– Évezredeken átívelő kulináris szokásokat mutat be a Néprajzi Múzeum tárlata

A Fine Dining: az ősi Kína gasztrotörténetei az ókortól a modern időkig mutatja be az ázsiai ország évezredeken átívelő étkezési szokásait, hagyományait. A látogatók betekinthetnek a kultúrába, ahol az ételek és italok elkészítése nemcsak evést és ivást jelentett, hanem – többek között – spirituális erővel is bírt. A Liechtensteint, Párizst és Hong Kongott is megjárt, Kínából származó kiállítás jelenlegi állomása a budapesti Néprajzi Múzeum. A tárlat 2025. január 19-ig várja az érdeklődőket.

Milyen szerepet tölt be a főzés és az étkezés Kína népének múltjában és jelenében? Hogyan formálta a gasztronómia a mindennapokat, hagyományokat, gondolkodást, de akár a politikát is? Mekkora az étkezés kultúrájának jelentősége Kínában? E kérdésekre ad választ a Néprajzi Múzeumban látható kiállítás.

Fotó: Incze László/ Néprajzi MúzeumFotó: Incze László/ Néprajzi Múzeum

„Az étel képes gyógyítani és életet adni” – tartja egy kínai mondás. Az ázsiai ország lakói vallják, hogy az élelem nem csak a legfontosabb emberi szükséglet, de a közösen elfogyasztott fogások a társas kapcsolatok nehézségeinek áthidalására és a bensőséges kapcsolatok erősítésére is szolgálnak. Maga az étkezés a különféle művészi alkotások, így a zene, a tánc, a festészet, a szobrászat és a költészet ihletőjévé is vált.

Fotó: Incze László/ Néprajzi MúzeumFotó: Incze László/ Néprajzi Múzeum

Az ókori Kína étkezőasztalai évszázadok élelmiszer-forradalmait és kulturális változásait kísérték végig a nyers ételektől a kifinomult fogásokig. Az ország lakóinak gondolkodása ugyanis a főzés művészetében is tükröződik. Nem csupán a funkcionálisan változatos evőeszközökkel, edényekkel, de rafinált főzési eljárásokkal is maradandót alkottak.

Fotó: Incze László/ Néprajzi MúzeumFotó: Incze László/ Néprajzi Múzeum

Az étkezési kultúra és a kulináris gyakorlat filozófiai gondolatokat, politikai bölcsességeket is ihletett, ilyen például: „egy nagy államot kormányozni olyan, mint egy kis halat megfőzni: nagy gonddal kell vele bánni”; valamint olyan hiedelmek kialakulásához is vezetett, mint „az orvosság és az étel ugyanabból a forrásból származik”.

Fotó: Incze László/ Néprajzi MúzeumFotó: Incze László/ Néprajzi Múzeum

A kulináris hagyományok évezredeken átívelő fejlődése nem csupán az idő múlásáról tanúskodik, de a népek, kultúrák találkozásáról és szétválásáról is. Az ezek hatására folyamatosan változó étkezési szokások jelentős innovációs szerepet játszottak a kínai civilizáció fejlődésében, emellett pedig kifogyhatatlan forrásként szolgáltak a keleti hagyományos orvoslás, tudomány, művészetek és az élet szinte minden területén.

Fotó: Incze László/ Néprajzi MúzeumFotó: Incze László/ Néprajzi Múzeum

A kiállítás célja, hogy a pekingi Kínai Nemzeti Múzeum gyűjteményéből választott kilencven tárgy segítségével közelebbről is megismerkedhessünk az ázsiai ország étkezési kultúrájának különleges varázsával és sokszínűségével.

Nyitókép: Látogatók a kiállításon (Fotó: Incze László/ Néprajzi Múzeum)

Lásd még:

Ahol összeér a múlt a mával: Néprajzi Múzeum – A múzeum fontos célja, hogy látogatóival megismertesse, más emberek, más korokban, más vidékeken hogyan éltek

Fények, emlékek, otthon – Nőművészek alkotásai a MáraiKult kiállítótereiben

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

2025 decemberében jelentetjük meg A mecenatúra 125 éve 1900-tól napjainkig című kiadványunkat.

Támogassa a kiadvány létrejöttét, legyen Ön is mecénás! 

Támogassa a kiadvány létrejöttét, legyen Ön is mecénás! ⮕