by Gyémánt Balázs 2022. May 29.

„German. Local. Culture.”

Kulturális programajánló Németországból

Egyedi, helyi és kulturális utazásra invitál Németország. A kultúra jelen esetben viszont nem csak a tökéletes akusztikájú frankfurti márványtermeket, díszes bajor palotákat és jól bevilágított berlini kiállításokat jelenti. És nemcsak a középkori favázas házakat vagy az ipari épületeket jelenti, sem a történelmi palotákat vagy a letisztult Bauhaus stílust.

Bájos városokat és színes eseményeket fedezhetünk fel, ahol a legkülönbözőbb stílusok és korok varázsolnak vissza a régmúltba, vagy éppen marasztalnak a kortárs felfedezésére. Kézművesműhelyeket és alkotóstúdiókat járhatunk be, ahol a hagyományos mesterségeket évszázadok óta fejlesztik a mai napig.

Németország a kevésbé ismert arcait is igyekszik bemutatni az utazóknak. A nagy látnivalók mellett rengeteg helyi és rejtett kincs van az országban. Ezekből szemezgettünk.

Uhrenstrasse (forrás: hochschwarzwald.de)

Hand-made in Germany

A németek hagyományos és innovatív alkotók egyszerre. A többszáz éves tradíciókon alapuló technikát modern eszközökkel fejlesztik. Legyen szó kenyérsütésről, avantgárd divattervezésről vagy a bányászatról. A klasszikus kézművességből mára művészet lett, ami a gazdag részleteknek, precíz munkának és a hagyományok tiszteletének is köszönhető.

A kakukkos óra a Fekete-erdő egyik szimbolikus kincse. Már az 1840-es években több mint ezer órakészítő mester dolgozott itt. A világban minden harmadik órát itt készítették, évente hatszázezer darabot. A mesterek a mai napig aktívak a műgyűjtők nagy örömére. A kakukkos órák mellett „nagypapaórákat”, díszórákat, karórákat is készítenek persze. Az okosórákkal nehéz lesz felvenni a versenyt, de a német innováció talán majd erre is talál megoldást. A műhelyeket, templomokat és a látványos vidéket a 320 km-es Deutsche Uhrenstrasse, vagyis a Német Óraút köti össze, amit érdemes bejárni.

Harzkristall manufaktúra (forrás: harzkristall.de)

A Derenburgban található Harzkristall üzemben a varázslatos karácsonyfadíszektől az üvegtollakon át az exkluzív vázákig és lámpabúrákig sok törékeny tárgyat készítenek. Itt, a Harz-hegységben még mindig kézzelfújtüveg-mestereket találunk. Az üvegfújáshoz nagy ügyesség és szakismeret kell. Az üveggyárban lehetőség van vezetett sétán részt venni, ahol bemutatják, hogyan készítik az egyszerű üvegpoharakat és a törékeny apró dísztárgyakat. Közelről nézhetjük meg, hogyan dolgozzák fel az egyik legöregebb nyersanyagot és készítenek belőle művészeti alkotásokat.

Érzékek

Németország nagyon sokszínű. Az ország huszonötezer kastélya és palotája, varázslatos óvárosai, történelmi színházai, operaházai és minden kulturális műfajt magában foglaló intézményei mind az érzékeinkre próbálnak hatni. Viszont a kincseket sokszor olyan helyeken találjuk, ahol nem is gondolnánk rá.

Hipszternegyed

Brémában csak egyszerűen „Das Viertel”-nek, vagyis „A Negyednek” hívják a város egyik legizgalmasabb részét, amely a belvárostól rövid sétányira található. Pezseg a kulturális élet, az egyedi múzeumok és hangulatos kocsmák bohém hangulatot árasztanak. A kerület épületei, a Kunsthalle kiállításai, a szoborkollekció, az operákat és drámákat játszó Brémai Színház és a szecessziós lakóházak vizuálisan is egyedivé teszik ezt a környéket. A művészek stúdiói, hipszterbutikok és helyi szatócsboltok vásárlásra csábítanak. A háromszáz kávézó, bisztró, bár, ikonikus kocsma és étterem pedig a múzeumok zárórája után is maradásra buzdítanak. Művészet, kultúra és helyi atmoszféra találkozik a bohémnegyedben az ország észak-nyugati részén.

Kunsthalle (fotó: Katharina Müller)

Zene, ami egyesít

Drezda a harmincöt színházával, ötven múzeumával, elismert kórusával és zenekarával világklasszis kulturális városnak számít. A Drezdai Zenefesztivál (Dresdner Musikfestspiele) Európa egyik legfontosabb klasszikus zenei eseménysorozata. Nagyzenekari és kamarazenekari koncertek és világhírű szólista előadók tartoznak az első osztályú programba, amit május–júniusban rendeznek meg minden évben. A klasszikusok mellett már új-, világ-, jazz-, és tánczene is szerepel a kihagyhatatlan és sokszínű programok között. A történelmi helyszínek, barokk paloták és templomok, vásárterek, régi gyárak és modern zsinagógák adják a koncertek hátterét. A fesztiválra már a német újraegyesítés előtt is a leghíresebb nemzetközi klasszikus művészeket hívták meg.

Dráma a lépcsőkön

Az Orleáns-i szűz a katedrális lépcsőin (fotó: Lutz Edelhoff)

Amikor a nap lebukik a horizonton a balzsamos nyári estéken, Erfurt óvárosa átalakul hatalmas szabadtéri színpaddá. Türingia fővárosában van az egyik legnagyobb történelmi belváros Németországban. Operákat és musicaleket adnak elő a katedrálisdomb lépcsőin. A Domstufen fesztivál különböző műfajok művészeit hozza össze úgy, hogy zenészek, kórus, zenekar, színészek és táncosok közös produkciókat hoznak létre. Ahogy megszólalnak az első zenekari akkordok a katedrális és a Szent Severi templom között, igazán különleges és egyedi esemény kezdődik el. 2022-ben Giuseppe Verdi Nabucco című darabját mutatják be, korábban a Carmen és a Tosca is a porondon, illetve a lépcsőkön szerepelt.

Irodalmi piacozás a Hanza-városban

Virágok, gyümölcsök, fűszerek és zöldségek, friss hal, ízletes sajtok, teák és egyéb finomságok sorakoznak egymás mellett a pultokon hétszázötven méter hosszan. Kétszáz kereskedő gyűlik össze minden kedden és pénteken az Isemarkton, Hamburg Eppendorf negyedében található piacon, hogy regionális és egzotikus finomságokat kínáljon. Több mint hetven éve járnak a magasvasúti híd alatti piacra a vevők nézelődni, vásárolni és eszmét cserélni. Néha még a hamburgi kortárs költőkkel is össze lehet itt futni, akik élőben olvassák fel verseiket, de lehet látni illusztrátorokat és grafikusokat is munka közben, akik a piac nyüzsgését skiccelik papírra.

Isemarkt, Hamburg (fotó: Patrick Thiedchen)

Az utcai művészet Mekkája

Berlin a városi művészet koronázatlan királynője. Az East Side Galleryben a berlini fal legnagyobb egyben megmaradt részét dekorálták ki, úton-nyomon stencilekbe, matricákba és graffitikbe botlunk a városban. A Tegel Artpark a főváros egyik lakónegyedében található, ahol korábban a nemzetközi repülőtér is volt. A színesre festett falakat és graffitiket már a távolból lehet látni, mert némelyiket negyvenkét méter magas „vászonra” festették. A szürke és sokemeletes lakóházak homlokzatain található művészeti alkotások egyedülálló szabadtéri kollekciót mutatnak be. A street art művészek között találunk híreseket is, mint például a berlini popart legendát, Jim Avignont, valamint Fintan Magee-t, akit az ausztrál Banksynek becéznek. Az első alkotás 2015-ben készült, ma nyolc hatalmas festmény díszíti a tűzfalakat.

Divat és építészet találkozása

Weimar kulturális, művészi szempontból és építészetileg is különleges város. Egykor Goethe és Schiller otthona is volt. A Bauhaus építészetet itt alapították meg 1919-ben. Paul Klee, Oskar Schlemmer és Wassily Kandinsky csak néhány azok közül a nagy művészek közül, akik a saját ötleteikkel forradalmasították a mindennapi életet és kézművességet. A festők karakterisztikus színei inspirálták a fiatalos weimari divattervezőt, Anne Gorket is. Az avantgárd és fenntartható anyagból készült ruhakölteményeit erős színekkel és minimalista, szimmetrikus alakokkal kombinálja. Így viszi tovább a Bauhaus szellemiségét a divattervező.

A borítóképen a brémai „Negyed” (fotó: Jonas Ginter)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!