by MTI/artisbusiness.hu 2021. márc 01.

Groteszk budapesti utcaképek kerültek elő ötven év után

Olyan fővárosi légkör tárul a szemünk elé, aminek ma már nyoma sincs.

A világon egyedülálló Fortepan digitális közösségi fotóarchívumban új gyűjtemény látható: Kereki Sándornak, a Magyar Televízió későbbi operatőrének streetfotói. 

Képein egyszerre groteszk és érzelmes jelenetek elevenednek meg az 1970-es évek mindennapjaiból. Ötven év után előkerült fotói egy eddig ismeretlen színt hoznak a Fortepanba: az elsősorban emberekre, figurákra, karakterekre fókuszáló streetfotós világát. A tíz év alatt készült több ezer negatív filmkockából 1850 fotót választottak ki, és a száz kedvenc Kereki-fotójukat külön is ajánlják.

Kereki Sándor 1952-ben született Budapesten, tizenhat évesen kezdett el fényképezni, miután grafikus édesapjától születésnapjára kapott egy fényképezőgépet. Autodidakta módon tanult meg fotózni, a laborálást is maga végezte a pokrócokkal besötétített konyhában. Többnyire különösebb cél nélkül, hetente akár ötször is nyakába vette a várost, és gyakran groteszk pillanatokat kapott el. „Kiváló pillanatképein egy olyan fővárosi légkör tárul a szemünk elé, aminek ma már nyoma sincs. Akkoriban senki nem tiltakozott, ha lefotózták, és még a bérházak kapui is tárva-nyitva álltak, bárhová bemehetett, bármit megörökíthetett” –  emlékeztetett Virágvölgyi István, a Heti Fortepan blog szerkesztője.

Ha fotózásról volt szó, Kereki Sándor nehezen viselte a kötöttségeket, jóllehet több újságban jelentek meg képei már gimnazista korában, nem tudott megrendelésre fényképezni. A vizualitás azonban végül a munkájában is fontos szerepet töltött be: 1975-ben a Magyar Televízió operatőre lett, 1989-től húsz évig a Híradó stábjában dolgozott.

Munkája és családja mellett nem maradt ideje fényképezésre, ezért az 1970-es évek végén letette a gépet, ötezer exponált filmnegatívja is a fiók mélyére került. Fél évszázad múltán úgy döntött, hogy a Fortepannak adományozza, közkinccsé teszi fiatalkori képeit. 

A Fortepan online digitális fotóarchívum 1990 előtt készült fényképeket, elsősorban privát fotókat gyűjt. Az archívumot önkéntes szerkesztők működtetik, és lelkes amatőrök fejtik meg a sokszor minden információ nélkül érkező képek készítésének helyét, az ábrázolt eseményt, a személyek kilétét és a fotók egyéb részleteit.

Korábbi, A Fortepan – Magyarország egyik legértékesebb nonprofit brandje című írásunk a linkre kattintva olvasható.

Kép: Fortepan/Kereki Sándor (1970)