by artisbusiness.hu 2024. Jun 11.

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezése

Getto József és Menyhárt Marcell tárlata a Zsdrál Galériában

Izgalmas kiállítás nyílik 2024. június 15-én a balatonfüredi Zsdrál Galériában. Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom – azaz Játékszoba – című tárlata fókuszáltan a gyermekkori szimbólumokra épít, hiszen a két alkotó számára a családi helyzetek adta inspirációk nagyban meghatározzák a jelen lelki állapotait.

Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása, amelyen nagy részben új, kimondottan erre az alkalomra készült 16 alkotással találkozhatnak az érdeklődők. Igazán személyes hangvételű kiállításra számíthatunk, hiszen a tárlat kurátorai maguk a képzőművészek.

Getto József, Űrhajós (a kép 3D látványterv, forrás: Zsdrál Galéria)Getto József, Űrhajós (a kép 3D látványterv, forrás: Zsdrál Galéria)

„Hosszú ideig formálódott bennem egy új, személyesebb hangvételű figurális objekt sorozat megvalósításának gondolata, amely átmenetet képez golyóstollal készült képeim és szobrászi munkáim között. Egyre inkább éreztem, hogy szobrászként ismét ki akarok lépni a fal síkjából, ugyanakkor szerettem volna kapcsolódni korábbi munkáimhoz is. Így jutottam el a Geometrikus szelfi című szobrom megalkotásához, amely legújabb sorozatom előfutára. Megláttam a figurativitásban rejlő narratív történetmesélés lehetőségét és elkezdtem nem csak formákban, hanem összetett, nagy méretű jelenetekben gondolkodni, amelyeken személyes történetek, gyerekkorom emlékfoszlányai jelennek meg. Az általában három-négy színnel operáló objektek és a hozzájuk tartozó sötét kontúr  fiatalkorom graffitis, rajzfilmes élményeit idézik. Ehhez a világhoz kapcsolódom a ma mindenki által jól ismert szimbólumok felhasználásával és személyes újraértelmezésével is” – meséli Getto József.

Menyhárt Marcell alkotása (forrás: Zsdrál Galéria)Menyhárt Marcell alkotása (forrás: Zsdrál Galéria)

„Az alapmotívum készletem a gyerekkorom játékaiból és az akkori rajzfilmekből merítkezik. Ilyen motívum a műanyagkeret, amiből a játékok egyes elemeit lehetett kipattintani, vagy kivágni, hogy aztán összeépítsük a tárgyat. Ez a keret az egyik legfontosabb rendező elve a képeimnek. Összeolvasztja a plasztikus elemeket a sík elemekkel, ugyanakkor kifejezi azt az élvezetet amit számomra a kis műanyagdarabok összeépítése jelentet, de egyúttal képkeretként is funkcionál. Azonban globálisan vizsgálva, a műanyagnak van egy kifejezetten káros ökológiai hatása, illetve szobrászi szemszögből vizsgálva, nincs olyan karakterisztikája és magasztossága mint a bronznak vagy a kőnek, amikről egyből a klasszikus remekművekre asszociálunk. A műanyag simulékony, ezerarcú és sokszor hivalkodó. A Füredre készülő munkák is ezt a kettőséget igyekeznek kihangsúlyozni, olyannyira hogy kép-párok lesznek kiállítva. Minden kép-pár kettéosztható egy kvázi „pozitív” és egy »negatív« pólusra.Ezt az osztást humorral és iróniával igyekszem árnyalni” – vélekedik saját munkáiról Menyhárt Marcell.

Menyhárt Marcell alkotása (forrás: Zsdrál Galéria)Menyhárt Marcell alkotása (forrás: Zsdrál Galéria)

 A kiállítás a pécsi Nick Galériával közösen valósul meg és július 14-ig tekinthető meg. Július 6-án, 17 órakor a művészek tartanak tárlatvezetést.

Nyitvatartás: csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között

Cím: 8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 5-8.

További információ ITT.

A nyitóképen Getto József Űrhajós című munkáinak 3D látványterve

Lásd még:

Minden hónap első vasárnapján ingyen látogathatók Berlin múzeumai – A Múzeumvasárnap Berlin állam és a kulturális és médiaügyekért felelős szövetségi kormánybiztos közös kezdeményezése

A kísérlet sikerrel zárult – Interjú Soós Edina képzőművésszel

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!