by northernvirginiamag.com/artisbusiness.hu 2021. ápr 15.

Gyógyító kézműves kendőkkel segít sorstársainak

„Megígértem a lányaimnak, hogy megmutatom nekik: le lehet győzni minden nehézséget.”

Ha áthajt Gainesville-en, és feltűnik egy barna hajú nő az út szélén, aki a lengedező fűszálak között sétál, jó esély van arra, hogy Amy Hindmant látja. Esélyes, hogy metszőolló van a kezében, szeretettel csippent le virágokat, és gyűjti azokat a leveleket, amelyekre autózás közben figyelt fel. Hindman ugyanis mindig a természet  adományait, a növényeket keresi, amelyeket organikus, gyógyító sálak és kendők festésére használ. Emlőrák elleni küzdelme után kezdett ilyen textíliákat készíteni – írja a northernvirginiamag.com.

Amy Hindman textiltervező, író, szószóló, feleség és anya. Minden kézzel készített terméke – megnyugtató motívumaival – tisztelgés útja előtt, amely 2009 végén kezdődött. Várandós volt első lányával, amikor felfedezett egy csomót a bal mellében. Orvosa azt mondta, a mellszövet változásai gyakoriak a terhesség alatt, és mivel azt tanácsolta, hogy várjon, Amy várt. Megszületett Neville Jane – boldog, egészséges baba. A lánya születése után ismét megkérdezte orvosát a csomóról. Ultrahangvizsgálatot végeztek, és azt tanácsolták, hogy csak akkor történjen bármilyen beavatkozás, amikor már nem szoptat. Eltelt újabb néhány hónap. „A csomó nagyobb lett, és fájni kezdett” – emlékezett Amy. Megmutatta egy emlősebésznek Warrentonban, aki szintén azt mondta, hogy várjon. De már nem akart várni. A biopszia ekkor azt mutatta, hogy harmadik stádiumú, agresszív emlőrákja van.

A daganat méretének csökkentése érdekében a műtét előtt hat kemoterápiás kezelést kapott. Az első után elkezdett hullani a haja. Kipróbált néhány sálat (kamaszként Párizsban szeretett bele a sálakba), de túl durvának, nehezen kezelhetőnek bizonyultak, vagy nem voltak kellően melegek. Inkább parókát viselt, de abban sem érezte jól magát. Kezelései folytatódtak, a magas fokú kockázat miatt eltávolították a másik emlőjét, és mivel a petefészekrák veszélye is fenyegette, ezeket a szerveit is. Az utóbbi műtét előtt azonban csodával határos módon született még egy lánya, Beatrice.

2015-ben támogatást kapott az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaságtól organikus pamutkendők készítésére. Azt akarta kikísérletezni, hogyan lehet „puha textíliát készíteni a rák kezelésére”. Kezdetben „nagy, pompás, sálakat horgolt, rengeteg rojttal”, de nem elégedett meg csupán a biopamuttal, természetes festékeket is szeretett volna. „Annak ellenére, hogy találtam organikus pamutot, amely természetes színű volt, ha egyszer szép árnyalatok vonzásába kerül az ember, újra szintetikus anyagot vezet be. Ettől nem éreztem jól magam.”

A 2016-os második támogatás lehetővé tette számára, hogy műhelymunkát folytasson az észak-karolinai Penland Kézműves Iskolában. Megtanulta, hogyan kell festeni a selymet „csúnya” szintetikus összetevőkkel, sálakat készített a Duke Cancer Center számára – de közben felfedezett egy természetes festékekkel dolgozó stúdiót, ami megerősítette eredeti elhatározásában. A következő évet kísérletezéssel töltötte, és megismerte az ősi technikát. „Már maga a folyamathoz való kapcsolódás gyógyító volt” – mesélte. – Segített abban, hogy másképp lássam a dolgokat. Vezetés közben feltűntek a virágok, és arra ösztönöztek, hogy keressem, leszedjem és kipróbáljam őket. Egyre jobban megéltem a természetes környezettel való kapcsolatomat. És elkezdtem szép dolgokat alkotni.”

Minden textília egyedi, és szívvel-lélekkel, családi együttműködésben készül otthoni stúdiójában. A termékek és a mögöttük álló folyamat együttesen gyógyítanak – vallja Amy. „A penlandi tanárnőm egyszer azt mondta, hogy amikor a kendőt viseli, az aktivizálódik, és új élettel tölti meg.” Amy a bevétel öt százalékával támogatja az örökletes mell- és petefészekrákok kezelését. De ami a legfontosabb: munkája megérinti az embereket. Személyes tanácsokat ad, reményt ad sorstársainak. Segít mindenben megtalálni a szépséget. Ahogyan ő megtalálja, amikor metszőollójával virágokat nyír az út szélén. „Bárhol vagyunk, mindig ott van körülöttünk és bennünk a természet gazdagsága és szépsége. Ha figyelsz, észreveszed.”

A Szabad Európa videófelvétele:


Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

A Szabad Európa a független hírek forrása huszonhárom országban, ahol a szabad sajtó gyenge, vagy a kormány korlátozza működését. Magyar munkatársai a sajtószabadság, a közszolgálatiság és a demokratikus alapelvek elkötelezett hívei.
https://www.szabadeuropa.hu/

A kép forrása: northernvirginiamag.com