by artisbusiness.hu 2023. Jul 19.

Harmincnyolcmillió euróval támogatja egy alapítvány a rotterdami Nederlands Fotomuseumot

A Droom en Daad szervezet a rotterdami művészeti és kulturális élet fejlesztését tűzte ki célul.

38 millió eurót (több mint 14 milliárd forint) adományozott a holland Droom en Daad alapítvány a Nederlands Fotomuseumnak, hogy meg tudja vásárolni Rotterdamban az intézmény új helyszínét, egy műemlék épületnek minősített raktárt. A létesítmény előreláthatólag 2025 szeptemberében nyílhat meg a felújítást követően.

A Nederlands Fotomuseum igazgatója, Birgit Donker a Volksrant magazinnak elmondta, hogy a raktár megvásárlása egy megvalósult álom, mert régóta szerettek volna egy olyan épületet, amely széles skálán mutatja be a fotográfia műfaját az amatőr felvételektől kezdve a művészfotókig.

Az új épület terve (forrás: a Nederlands Fotomuseum Facebook-oldala)Az új épület terve (forrás: a Nederlands Fotomuseum Facebook-oldala)

Az 1903-ban épült Santos névre keresztelt raktárat a német Stilwerk vállalat újította volna fel, azonban júniusban úgy döntöttek, hogy a megnövekedett költségek miatt elállnak az épület átalakításától. (Korábban a brazil Santos kikötővárosból szállított kávét tárolták az épületben, innen az elnevezés.) Így talált rá a raktárra a Droom en Daad filantróp alapítvány, amelynek célja kifejezetten a rotterdami művészeti és kulturális élet fejlesztése. Projektjeikben egyaránt támogatnak fiatal és idősebb alkotókat, valamint amatőröket és professzionális művészeket is. A művészet minden szegmensével  zenével, színházzal, tánccal, építészettel, filmmel, irodalommal és képzőművészettel – foglalkoznak. Az alapítvány évente több millió eurós támogatást nyújt a rotterdami kulturális élet fejlesztésére. Már 2021-ben is hozzájárult anyagilag a Nederlands Fotomuseum bővítéséhez: azóta is folyamatosan kapcsolatban vannak az intézménnyel, így tudtak arról, hogy a megnövekedett bérleti díjak miatt a fotómúzeum új helyet keres.

Forrás: a Nederlands Fotomuseum Facebook-oldalaForrás: a Nederlands Fotomuseum Facebook-oldala

A Droom en Daad 38 millió eurós támogatásának köszönhetően a Nederlands Fotomuseum 2025 szeptemberében nyithatja meg kapuit a monumentális épületben, ahol kilenc emeleten várják kiállítással az érdeklődőket. Emellett marad hely a hatmillió műtárgy tárolására a raktárban, valamint egy fotós könyvesbolt, egy könyvtár és egy tetőtéri étterem kialakítására is. Az alapítvány egyetlen feltételhez kötötte a bőkezű adományt: a múzeumnak Rotterdamban kell maradnia.

(forrás: NL Times)

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása a Nederlands Fotomuseum Facebook-oldala

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!