by artisbusiness.hu 2021. márc 19.

Hass, alkoss, gyarapíts! – Highlights of Hungary

A vállalati döntéshozók radarjára is eljuttatják, mennyire fontosak a highlightsok által képviselt értékek, eredmények és azok felkarolása.

A Highlights of Hungary egy nonprofit kezdeményezés, amely évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Céljuk, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén évente elismerjék és széles körben megismertessék a leginspirálóbb történeteket, valamint közösséget szervezzenek azok alkotói és alakítói köré.

Minden évben a közönséggel szavaztatják meg, hogy ki kapja a fődíjat. Idén egyértelmű volt a döntés: a koronavírussal sújtott 2020-ban az Országos Mentőszolgálat erőn felül teljesítő hősei inspirálták a legtöbb szavazót, így a kétmillió forintos fődíját ők kapták – adta hírül a roadster.hu.

A nagykövetek is választhattak egy történetet, amelyet közösen jutalmaztak, szintén kétmillió forinttal. Választásuk az apró Baranya megyei zsákfalut, Szalatnakot felvirágoztató független polgármesterre, Gulácsi Erikára esett.

A lista egyik meglepetése a Vas Megyei Szakosított Otthon lett – amiatt is különleges szereplők, mert a díj eddigi történetében szociális intézményt nem jelöltek. Farkas Richárd séf, a Highlights of Hungary egyik nagykövete kiemelte: „A nehéz körülmények között dolgozó szociális munkások és a fogyatékkal élők ilyen sokrétű és magas minőségi rehabilitációs foglalkoztatása igazán különleges, tiszteletreméltó és támogatni való kezdeményezés. Foglalkoznak irodai papírtermékkel, parkgondozással, lakástextíliákkal, kisállatpárnákkal, de magas minőségű biozöldséget és gyümölcsöt is termelnek, ami egy étteremben is megállja a helyét a színvonala miatt.”

Az önismeretet és társas kommunikációt is fejlesztő Tanulom magam csatorna a harmadik helyen végzett, jól mutatva: a karantén alatt egyre többen tartották fontosnak, hogy időt szánjanak önmaguk mélyebb megismerésére, és jobban figyeljenek a körülöttük lévőkre is.

Forrás: indavideo.hu

Összesen tíz történet kapott elismerést a nagykövetek által összeállított 55-ös listáról:

  1. Országos Mentőszolgálat
  2. Nemakarokbeleszolni
  3. Tanulom Magam
  4. Örökbe Fogadok Egy Ovit! mozgalom
  5. Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
  6. Segítség.ma
  7. Pizza Manufaktúra
  8. VATES
  9. Réel Chocolate
10. Vas Megyei Szakosított Otthon

Különdíjak

A fődíjak mellett többen különdíjjal térhettek haza. A Forbes különdíját az Eperfa kapta, a KPMG Fenntarthatósági különdíját a Felelős Gasztrohős Rakun dobozközössége. A Glamour a Hosszúlépés – Wonder Woman Budapest projektet díjazta a Glamour&Good különdíjjal, míg a Munch.hu a Családbarát különdíjat kapta a családokért felelős tárca nélküli miniszterhelyettes államtitkárságától.

„Nagyköveteink olyan személyiségek, akik jelentős sikereket tudhatnak magukénak az élet változatos területein. Feladatuk, hogy közösen megtalálják az év 55 legkiválóbb magyar kreatív teljesítményét, kategóriák nélkül” – írják a Highlights of Hungary honlapján, ahol egy Liptay Gabriellával készült interjú is olvasható. Liptay Gabriella korábbi Highlights-nagykövet a KPMG Magyarország marketing- és kommunikációs igazgatója. Mint mondja: „A hídszerep segítségével, amelyet a tehetséges és kiváló kezdeményezések és az üzleti szféra között betöltök, remélem, hogy egyre láthatóbbá és relevánsabbá tudjuk tenni e programot, és a vállalati döntéshozók radarjára is eljuttatjuk, hogy mennyire fontosak a »highlightsok« által képviselt értékek, eredmények. E folyamatban kívánok a projektek kiválasztása és nyilvánosságra hozatala által is »mediálni«.”.

Liptay Gabriella (fotó: Vémi Zoltán)

„Személyesből született, cégessé vált”

A KPMG évek óta a Highlights egyik kiemelt partnere. Miért tartja fontosnak ezt az ügyet szakmai szempontból? Hol a közös nevező a Highlights és a KPMG között?

Magánemberként és szakemberként is fontosnak tartom ott lenni az értékteremtő projektek közelében, segíteni az elindulást. A KPMG-re ez az attitűd hatványozottan jellemző. Ebben a „keltető” időszakban ugyanis többnyire már látszik, ha valami például szemléletformáló lesz, mint a Highlights, amit egyébként szinte a kezdetektől szívügyemnek tekintek és a részese vagyok. Az első években csak nagykövetként kerestem a határterületeimen mozgó, de aztán lassan a nagyérdemű figyelmére is érdemes, főképp kulturális zsánerű projekteket. Majd néhány évvel később, a legnagyobb örömömre, az egyik KPMG-s kolléganőnk, partnerünk, Rakó Ágnes kezdeményezésére a cégünk, mint vállalat is a Highlights mellé állt – és így kezdtünk el KPMG innovációs különdíjat adni. Egy tanácsadó, auditor cégnek, mint a miénk, fontos, hogy értékvezérelt és inspiráló tevékenységekhez kapcsolódjon és a Highlights erre épp megfelelő, erőlködéstől mentes. A Highlights ugyanis gyűjtőhelye a még ismertség kapujában vagy előtt álló szereplők körének, akiknek hatalmas szükségük lehet tevékenységeik megerősítésre és a lendületre, amit egy-egy ilyen kapcsolat és elismerés jelenthet.

Milyen emlékei vannak nagykövetként?

Hogy mennyire közösségépítő a Highlights, azt jól példázza egy tavaly január végi élményem. A Brexit napján éppen egy üzleti-diplomáciai eseményen vettem részt, amikor akkori Highlights-nagykövet társam, a brit nagykövet, Iain Lindsay megpillantott. A terem másik végéből, minden protokollt áthágva, lépett oda hozzám és ölelt át, úgy megörült, hogy mint „highlightos” lát. Ezek a kapcsolatok tehát korántsem felületes szakmai viszonyok, hanem inkább egy sokszínű, gondolkodó közösség lehetősége. A közös cél, a pozitív ügyek felkutatása és felhangosítása sokkal mélyebben összehozott bennünket.

Egy másik ehhez hasonló szívmelengető momentum, hogy miután a TÁP színház Utas és holdvilág című előadását korábban Highlights-listára jelöltem, a TÁP színházas színészek a díjátadó előtti pillanatokban sorfalat állva vártak, hálásan köszöntöttek, noha személyesen akkor találkoztunk először. Az elismerés gesztusa rendkívül jólesett nekik. A minőségi kultúra terjesztésén túl a Highlights erről is szól számomra, számunkra.

Fotó: Vémi Zoltán

A KPMG idén is átadta különdíját. Amint Liptay Gabriella korábban elmondta: „Azt tapasztaljuk, hogy a vállalati gondolkodás és jövőképalkotás centrumába ma már a felelősség-, érték- és küldetésvezéreltség került, a kollaboráció és az innováció mellett. Nagy hangsúlyt fektetnünk éppen ezért az együttműködéseinkre, ami ebben a nehéz időszakban még értékesebb lehet. Így például támogató partnerei voltunk Barabási Albert-László adat-kiállításának a Ludwig Múzeumban, de olyan gyöngyszemnek is, mint a Gallery Weekend. A fenntarthatóság nagyobb fókuszba kerülésével idén egy új díjat, a KPMG Fenntarthatósági különdíját adjuk majd át, ezzel is üzenni kívánunk valamennyi partnerünknek, a céges világnak, hogy a jövőnk közös felelősségünk, a jó ügyek megtalálása és »felhangosítása« pedig kötelességünk. Ezúttal tehát változtatunk egy kicsit a fókuszon, és fenntartható kezdeményezéseket keressük. A KPMG-s CR szakértőink és tanácsadóink, a marketinges kollégákkal együtt fogják kiválasztani az idei díjazottunkat, a Highlights idei győzteseknek pedig többféle megjelenési lehetőséget, például KPMG-s beszélgetés-sorozatot szervezünk majd.”

2021-ben a KPMG Fenntarthatósági Különdíját a Gasztrohős a RAKUN Dobozközösség projektjével nyerte el. A projekt és a csapat célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése a műanyag hulladékok kezelésének, újrahasznosításának előmozdításával.

„Óriási motivációt jelent ez számunkra” – írták Facabook-oldalukon a Gasztrohősök.

 

Borítókép: Magyarország példaképei (forrás: igenyesferfi.hu)

Lásd még: A marketing nem csomagolópapír, hanem motor