by artisbusiness.hu 2024. Feb 01.

Hét progresszív művészeti hely, amely élhetőbbé teszi a fővárost

Cikkünkben olyan kiállítóhelyeket, művészeti galériákat és kulturális közösségi tereket mutatunk be, amelyek fontos értéket képviselnek, és még színesebbé, befogadóbbá teszik Budapestet.

MANYI 

A Buda szívében található MANYI, egy alulról szervezkedő kulturális és közösségi tér, ahol koncerteket, színházi előadásokat és kiállításokat is szerveznek a kézműves workshopok és beszélgetések mellett, sőt bisztró is működik a helyen. A Margit körút 16. szám alatt található összművészeti élményt kínáló kultúrbázis 2021-ben nyitotta meg kapuit, majd egy időre bezárni kényszerült. 2023 szeptember vége óta ismét várja a kultúrára szomjazókat. Az alternatív közösségi teret Cristophe Urbain francia vállalkozó és Vivien René mecénások hozták létre, akik egy művészekből álló kreatív csapattal működtetik a helyet. (Urbain több budapesti helyet alapított, köztük a La Fontaine francia bisztrót, a Café Viant és a Kazinczy utcában a 400 bárt, valamint egy ideig vezette a Fészek Klubot is.) A MANYI-ban a kiállítások, a színházi előadások és a koncertek mellett jógát, standupestet és filmklubot is tartanak, de otthont adnak bármilyen kreatív közösségi eseménynek. 

Szentandrássy István Roma Művészeti Galéria

A roma képzőművészeket bemutató galéria a Bálnában mutatkozott be 2022-ben, majd 2023 augusztusában az Irányi utcában nyitotta meg új, állandó kiállítóhelyét. A galéria a Kossuth-díjas festőművészről, Szentandrássy Istvánról kapta a nevét, célja, hogy kiállítási lehetőséget biztosítson a tehetséges roma alkotóknak. A galéria állandó kiállítás keretében őrzi a „Szenty-szentélyt”, mely a művész relikviáiból, műtermének bútoraiból áll. Február 3-án Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész tart tárlatvezetést Kunhegyesi Ferenc: Utolsó mítoszok című időszakos kiállításán.

Budapest Art Factory

A 2006-ban alapított Budapest Art Factory (BAF) kiállítótérként és műteremkomplexumként működik. 2023 decemberében költöztek az angyalföldi Láng Turbinagyárból új helyükre, Albertfalvára. Az ipari épület eredetileg a Monarchia legnagyobb hidroplángyáraként működött, majd piactérként, később pedig a Szellőzőművek festőműhelynek adott otthont. A BAF megálmodói – Kucsora Márta, Szász Sándor és Juhász Dóra – új életet leheltek egy régi épületbe: nem pusztán műteremkomplexumként működnek, hanem kiállításokat, művészeti beszélgetéseket is rendeznek a helyszínen.

A Budapest Art Factory (BAF) csapata (forrás: a Budapest Art Factory (BAF) Facebook-oldala)A Budapest Art Factory (BAF) csapata (forrás: a Budapest Art Factory (BAF) Facebook-oldala)

Kesztyűgyár 

A Kesztyűgyár Közösségi Ház 2008 őszén nyílt a budapesti Józsefváros Magdolna negyedében. Az önkormányzati fenntartású hely elsődleges küldetése a Magdolna negyedben élő családoknak, közösségeknek lehetőséget biztosítani a tartalmas kikapcsolódáshoz, tanuláshoz, valamint kulturált szórakozáshoz. Aktív szereplőként részt vállalalnak Józsefváros szociális, kulturális és fenntarthatósági stratégiájának megvalósításában. A közösségi házban helyet adnak civil szervezeteknek, különböző szakmai programoknak, workshopoknak és fórumoknak. Az épület ráadásul teljes mértékben akadálymentes, minden termük könnyedén megközelíthető, akár kerekesszékkel is. A Kesztyűgyár kiállítóterében rendszeresen szerveznek tárlatokat, valamint egy tanoda is működik az épületben 2020 márciusa óta. A „Zsendülő Tanodában”, harminc általános- és középiskolás tanuló fejlesztheti magát: a tanoda célja elsősorban azoknak a képességeknek, készségeknek a fejlesztése, amelyek valamely szempontból hátrányos helyzetű fiatalok számára is biztosítják a sikeres iskolai pályafutást. Emellett ingyenesen igénybe vehető mentorprogramot is működtetnek, melynek keretében általános és középiskolás tanulóknak segítenek például a házi feladat megoldásában vagy az érettségire való felkészülésben. 

Forrás: a Kesztyűgyár Közösségi Ház Facebook-oldalaForrás: a Kesztyűgyár Közösségi Ház Facebook-oldala

Artus 

Az 1985-ben Goda Gábor alapította Artus egy független, kortárs, összművészeti társulat. Az Artus egyaránt jelenti Goda Gábor társulatát, a kétezer négyzetméteres elhagyatott gyárépületben kialakított alkotóműhelyt, az Artus Stúdiót, az ott alkotó harminc művész kollektíváját, valamint az Egyesületet, mely mindehhez az intézményes hátteret biztosítja. Az Artus működése során több mint száz előadást hozott létre, melyeket huszonöt országban mutattak be. A kezdetektől fogva szerveznek nemzetközi projekteket, rezidens programokat és koprodukciókat. A Stúdió programjai között megtalálhatóak az Artus társulatának előadásai, vendégelőadások, képzőművészeti kiállítások, zenei és egyéb kulturális események, valamint önismereti és mozgásműhelyek.

Budapest Art Brut Galéria

A BAB a Moravcsik Alapítvány művészeti galériája. Az alapítványt 1991-ben hozták létre azzal a céllal, hogy segítse a SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika betegeinek egészségügyi és szociális ellátását. Az alapítványt Moravcsik Ernő Emil után nevezték el, aki a Balassa utcai klinika tervezője, első igazgatója és egyben az elmekórtan professzora volt. Az alapítvány tevékenységével aktív szerepet vállal a mentális betegséggel élőkkel szembeni előítéletek csökkentésében és a rehabilitációjukban. A Budapest Art Brut Galériát 2014-ben alapították. A helyszínen art brut alkotók munkáit mutatják be, hogy ilyen módon segítsék a pszichoszociális fogyatékossággal élő, és a társadalom perifériájára szorult emberek társadalmi elfogadását, valamint közösségbe való visszailleszkedését. A galériában amellett, hogy rendszeresen szerveznek időszaki kiállításokat a különböző eseményeiken készülő képekből, az ezekből álló gyűjteményt is gondozzák. Emellett minden kedden bárki számára nyitott művészetterápiás foglalkozásokat is tartnak. 

Autistic Art Galéria

Az Autistic Art Alapítvány – korábban Mosoly Otthon Alapítvány néven – 2006 óta foglalkozik autista lakóotthonok támogatásával. Ezenfelül művészeti programot is szerveznek az otthonokban élő autista fiataloknak, terápiás céllal. A program keretében készült rajzokat aukcióra bocsátják: 2008 óta több, mint hatszáz alkotást árvereztek el. A rajzokat továbbá felhasználják az Autistic Art márka dizájntermékein is, így további bevételhez jutnak a lakóotthonok. A szabadrajz-foglalkozásokon készült műveket Tarr Hajnalka képzőművész kezdte alkotási folyamatként értelmezni, majd az alapítvány segítségével vidéki helyszíneken kiállítani. 2011-ben az autizmussal élő alkotók és kortárs képzőművészek közös kiállításon mutatták be munkáikat a Nemzeti Galéria Privát labirintusok című kiállításán. Az alapítvány nemrég megnyitotta saját galériáját is a Bartók Béla úton, Autistic Art Galéria néven. 

Lásd még:

Goda Gábor: Nekem a tér mindig a tudat analógiája– Interjú az Artus Kortárs Művészeti Stúdió vezetőjével

Nyitókép: a MANYI belülről (forrás: a MANYI Facebook-oldala)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!