by artisbusiness.hu 2023. Sep 06.

Hiány és emlékezet – Breuer Marcell világhírű építész emlékkiállítása

A XX. századi modern építészet meghatározó alakjának munkái november 9-től tekinthetők meg a pécsi m21 Galériában.

A tárlaton Breuer legismertebb épületeinek makettjein, tervrajzain és fotódokumentumain kívül az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Smithsonian American Art Museum archívumából, a Syracuse University Breuer-archívumából, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak, dokumentumok és bútordarabok is láthatók.

Utóbbiak közül olyan ikonikus modellek is helyet kapnak a teremben, mint a Vaszilij-szék és Breuer New York-i irodájának egykori berendezéséhez tartozó, 1954-es gránit íróasztal, az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének egyik emblematikus darabja. 

A Vaszilij-szék (forrás: Wikipédia)A Vaszilij-szék (forrás: Wikipédia)

Az építész életének fontosabb állomásait és műveinek kronológiáját felvonultató munkák különlegessége, hogy a korabeli sajtóanyagok segítségével a családtörténet fennmaradt dokumentumait is bemutatja, valamint felidézi annak a több mint harminc éven át zajló levélváltásnak néhány emlékezetes momentumát, amelyet Breuer pályatársával, Major Mátéval folytatott. 

Breuer Marcell tervezte azt a New York-i Madison Avenue-n álló épületet, amely 1966 és 2014 között a Whitney Múzeumnak adott otthont (forrás: Wikipédia)Breuer Marcell tervezte azt a New York-i Madison Avenue-n álló épületet, amely 1966 és 2014 között a Whitney Múzeumnak adott otthont (forrás: Wikipédia)

A Janus Pannonius Múzeum birtokában található családi levelezése által családi, magán és szakmai életébe is bepillanthatunk. A kiállítás továbbá annak a szellemi örökségnek is a nyomába ered, amelyet a mester életműve a pécsi építészek, építészhallgatók munkáiban, Pécs arculatán hagyott.

A tárlat megtekinthető a pécsi m21 Galériában 2023.11.09. – 2024.01.14. között.

Bővebb információ: ITT.

Lásd még: 

Bauhaus 100

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Breuer Marcell a Whitney Múzeumban, 1964-ben (forrás: Archives of American Art, Smithsonian Institution

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!