by artisbusiness.hu 2022. nov 20.

Hiány két hang között – Haydn, Nádas és az Esterházyak

A Budapest Sound Collective koncertjének felvétele 2022. november 20. éjfélig látható.

Nádas Péter, a magyar és kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározóbb egyénisége idén októberben töltötte be a nyolcvanadik életévét. Ez inspirálta a Nádas Péter Budapestje eseménysorozatot, amelynek részeként megvalósult a Budapest Sound Collective koncertje, Nádas Péter közreműködésével Hiány két hang között – Haydn, Nádas és az Esterházyak címmel.

A teljes felvétel 2022. november 20. (vasárnap) éjfélig tekinthető meg az eSzínházban.

Hang és szó, szünet és jelentés, hézag és hiány, hangzás és nyelvzene. Haydn újszerű, hirtelen átmenetekkel és hangnemváltásokkal tűzdelt zenei megoldásai, sajátos, sokszor formabontó akkordjai Nádas Péter írói világára is hatottak.

„Az az igazság, hogy ifjú emberként Haydn mesterhez jártam kontrapunktra” – írja Haydn a panelban című esszéjében Nádas, amellyel barátjától, Esterházy Pétertől búcsúzik. A szöveget ezen az estén maga az író olvasta fel két zenemű között.

„A Budapest Sound Collective fiatal zenészekből álló, Dubóczky Gergely által meghatározott alkalmakra összehívott csapat. Most egy klasszikus méretű kamarazenekar állt fel a két szimfónia előadására, amelyeket a karmester a zeneszerző érettebb korszakára olyannyira jellemző zenei elemeknek akkurátus hangsúlyozásával vezényelt. (...) Irodalom és zene kettősének ily módon is kifejeződő egysége adta az est kimagasló értékét.” (Varga Péter, Rosznáky Varga Emma / Népszava)

Program:

Joseph Haydn: 45. fisz-moll „Búcsú” szimfónia
Nádas Péter: Haydn a panelban – felolvasás
Joseph Haydn: 46. H-dúr szimfónia

Vezényel: Dubóczky Gergely

A teljes felvétel 2022. november 20. (vasárnap) éjfélig érhető el az eSzínházban.

Nyitókép: Nádas Péter és Dubóczky Gergely (forrás: eSzínház)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!