by MTI/artisbusiness.hu 2021. máj 06.

Huszonháromezer fontot ért David Prowse Star Wars-forgatókönyve

Az aukció bevételéből a brit Alzheimer Kutató Intézet munkáját támogatják.

A becsült ár csaknem tízszereséért, huszonháromezer fontért (kilenc és fél millió forintért) kelt el az első Star Wars-trilógiában Darth Vadert alakító, tavaly elhunyt David Prowse A birodalom visszavág című epizódhoz készült forgatókönyvpéldánya.

A színész példányát, amelynek minden lapján szerepel a Vader felirat, kétezer-ötszáz–négyezer fontra (egymillió–egymillió-hétszázezer forintra) becsülték, de az East Bristol Auctions angliai árverésén huszonháromezer fontot adott érte egy licitáló. Annak idején a szerepet fekete sisakban alakító Prowse helyett egy másik színész, James Earl Jones szájából hangzott el a híres mondat, amit Darth Vader a filmben Luke Skywalkernek címzett: „Én vagyok az apád”. Prowse forgatókönyvében nem szerepelt ez a sor, a színésznek sem árulták el a forgatáson ezt a dramaturgiai fordulatot, a példányában az állt helyette. „Luke, mi leszünk a leghatalmasabbak a galaxisban. Mindent megkaphatsz, amit csak akartál...ne ellenkezz...ez a sorsod”.

A forgatókönyv hozta a legnagyobb bevételt az aukción, amelynek teljes bevétele végül négyszázezer fontra (százhatvanhat-millió forintra) rúgott. Darth Vader sisakját a The Guardian brit napilap honlapja szerint a becsült ár több mint ötszöröséért, kétezer-kétszáz fontért (kilencszázkilenc-ezer forintért) vásárolták meg, Alec Guinness aláírt fotóját pedig, amelyen Obi-Wan Kenobi jelmezében szerepel, háromezer-egyszáz fontért (egymillió-háromszázezer forintért) vette meg egy rajongó. A híres jedi fénykard egy prototípusáért pedig kilencezer fontot (hárommillió-hétszázezer forintot) fizettek az aukción. A Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher aláírt fotója tizenegyezer fontért (négy és fél millió forintért) talált gazdára. Tizenötezer fontért (hatmillió-kétszázereze forintért) kelt el a Luke-ot játszó Mark Hamill fotója, melynek különlegessége, hogy Hamill azt Prowse számára így dedikálta: „Davidnek – Te örökké Vader apa leszel számomra”.

Az árverésbe kétezer külföldi licitáló kapcsolódott be – mondta az aukciót szervező Andy Stowe. A halála előtti évtizedben Alzheimer-kórban szenvedő David Prowse családja úgy döntött, hogy a bevételből a brit Alzheimer Kutató Intézet munkáját támogatja.

A kép forrása: theguardian.com