by artisbusiness/jougyekert.hu 2022. szept 06.

„Igénylem a kritikát, tehát vagyok”

– Adományokat gyűjt a Színházi Kritikusok Céhe a Színikritikusok díja fenntartásáért

„Az 1979/1980-as évadban adták át első alkalommal a Színikritikusok-díját. Azóta rendszerek jöttek, mentek, visszatértek, a díj azonban megmaradt – az alapításakor célként megfogalmazott – szigorúan politikamentes, értékelvű, szakmai alapokon nyugvó elismerésnek. Ilyen díjból mostanra csak ez az egy maradt hazánkban, ám megléte és hosszútávú fenntarthatósága ennek sem biztosított. A Színházi Kritikusok Céhe rendkívül fontosnak tartja, hogy a következő években is át tudja adni a díjat – követeik ehhez gyűjtenek az Új nap, új remények című kampányban adományokat” – írja a jougyekert.hu

Forrás: jougyekert.hu

„Keresem azt a 25 színházi nézőt, aki szereti a hiteles, élvezetes, felfedezéseket tartalmazó előadásokat, és még nem kapta meg az energiaszámláját. Ha ugyanis egyetlen normál színházjegy árát – mondjuk 4000 Ft-ot – arra szánná, hogy ne az állami díjakból vagy politika által propagált hirdetésekből kelljen megtudni, mit érdemes megnézni, akkor ebben a szakmailag megbízható kritika és a döntések nyilvánossága segít. Márpedig az események egyre inkább azt vetítik előre, hogy a kritikát az életünk egyre több területén belénk fojtják. Én ezt nem szeretném” – mondja Fodor Tamás, a Stúdió K Színház alapítója.

Fodor Tamáson kívül további nagykövetek csatlakoztak a kampányhoz: Alföldi Róbert színész-rendező, Béres Attila rendező-színházigazgató, Bodor Johanna koreográfus, Fodor Tamás színész-rendező, Hoffer Károly bábtervező-rendező, Kelemen Kristóf dramaturg-rendező, Kiss Ágnes bábszínész, rendező, bábszínház-igazgató, Koch Andrea színházi marketingszakértő, Kovács Bálint, a Színházi Kritikusok Céhe társelnöke, Lőrinczy György színházigazgató, Szabó György, a Trafó alapítója, Székely Csaba drámaíró, Székely Kriszta rendező, Tasnádi István drámaíró, Tompa Andrea író, Tóth Réka Ágnes író-dramaturg, Vidovszky György rendező – olvasható a kritikusceh.hu oldalon.

Forrás: jougyekert.hu

„Fontos, hogy legyenek olyan igazodási pontok, amik ebben a zavaros időben is valós tartalmat és minőséget garantálnak. Ezért fontos, hogy a Színikritikusok-díja maradjon, legyen, egyre inkább legyen, hiszen lassan ez az egyetlen olyan színházi díj, ami független és tényleg a szakmai minőségről szól” – olvasható Alföldi Róbert adománygyűjtő oldalán.

„A Színikritikusok-díját 2009 óta a közönség számára is nyitott nagyszabású gálaesten adják át, amelynek helyszíne volt a Bethlen Téri Színház, a Budapest Bábszínház, a Katona József Színház, a Magyar Színház, a Nemzeti Színház, a Thália Színház, a Trafó, és olyan alkotók rendezték a színházi szakma ünnepének számító eseményt, mint Boross Martin, Gergye Krisztián, Göttinger Pál, Markó Róbert, Néder Panni, Novák Eszter, Pelsőczy Réka, Szabó Réka, Tengely Gábor, Znamenák István. Idén a díjátadó az Örkény Színházban lesz október 18-án, az est rendezője Mácsai Pál” – írja a kritikusceh.hu.

A kampány szeptember 30-áig tart. Támogatni az egyes nagykövetek saját oldalain lehet, két lépcsőben: az adomány összegének megadása után a támogató e-mailben kapja meg az utaláshoz szükséges részleteket.

A kampány oldala ITT érhető el.

Nyitókép: Fodor Tamás (fotó: Éder Vera)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!