by artisbusiness.hu 2021. okt 31.

Indul a Richter Anna Díj negyedik pályázati időszaka

Újabb húszmillió forint az innovatív ötletek megvalósítására

A Richter Gedeon Nyrt. folytatja egyedülálló, újszerű társadalmi szerepvállalási programját. A harmadik pályázati időszak projektjeinek megvalósításával egy időben megnyílt az újabb lehetőség: a kreatív, ötletes, egészségügyet és oktatást jobbá tevő terveket 2021. november 30-áig várja a zsűri.

Érzékenyítő játékfilm a demenciáról, egészségmegőrzés és fenntarthatóság kosárközösségek és helyi termelők együttműködésével, játékos workshop középiskoláknak a természettudományos pályák népszerűsítéséért, dokumentumfilm a gerincműtétről, modern kivitelezésű prehospitális kézikönyv a mentősök munkájának támogatására – a győztesek ezekkel a hívószavakkal szerezték meg a nagyközönség és a zsűri szavazatát.

Az orvos kategória győztese: „Nefelejcs” – érzékenyítő kisjátékfilm a demenciáról

Az orvos kategória győztes csapatának vezetője dr. Nagy Szilvia pszichiáter, aki egy remek filmes stábbal összefogva az időskori demenciát a páciens szemszögéből bemutató kisjátékfilmet forgatott. A Nefelejcs a demens emberek megértését és elfogadását elősegítő, érzékenyítő beszélgetésre alkalmas, témaindító kisfilm, mely egyben segíti a laikusokat a betegség korai felismerésében. Dr. Barna István zsűritag elmondta, hogy a betegség hazánkban is legalább kétszázezer embert érint, és ez a szám rohamosan nő, az évtized közepére százötven millióra becsülik a demenciával élők számát a Földön. Orvosként is találkozik érintettekkel, és tudja, milyen fontos, hogy a családtagok mielőbb felismerjék a betegséget, hisz' a korai stádiumban még van lehetőség lassítani a folyamatot.

A gyógyszerész kategória győztese: „Az vagy, amit megeszel” – kosárközösségek létrejöttének támogatása fenntarthatóságért és az egészségtudatosságért

Egy elhivatott gyógyszerész számára a prevenció, az egészségtudatosság rendkívül fontos. A győztes gyógyszerész csapat „Az vagy, amit megeszel” projektje  Nagy Éva vezetésével az ország különböző pontjain mentorál újonnan alakuló kosárközösségeket, hogy hozzájuk hasonlóan egyre többen rátaláljanak a helyi termelők által kínált tiszta, természetes élelmiszerekre. A kétnapos workshopokon számos szakmai előadáson, művészeti foglalkozásokon és végül egy látványos falfestmény elkészítésén keresztül épültek igazi egészségtudatos közösségé a csapatok. „A Richter mint felelősségteljes cég számára fontos a fenntarthatóság, az egészségmegőrzés és a prevenció, épp ezért örömmel támogatunk olyan projektet, ami mindhárom témát egyszerre öleli fel”  mondta Beke Zsuzsa zsűritag, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

Az egészségügyi szakdolgozó kategória győztese: „Gerincműtét testközelből” – dokumentumfilm

A 8-12 órás, extrém kockázatúnak számító gerinckorrekciós műtét évente több száz gyereket érint hazánkban. Az egyik legnagyobb orvosi beavatkozás, amit gyerekeken végeznek. Olyan speciális és egyben különleges területe az egészségügynek, amely Magyarországon világszínvonalú. Az egészségügyi kategória győztese, Schuster Barbara és filmes csapata a műtét előkészületeit és magát a beavatkozást mutatja meg egy dokumentumfilm formájában, hogy ezzel segítse az életre szóló döntés előtt álló családokat. Szily Nóra újságíró, pszichológus zsűritag kommunikációs szakemberként nagy rajongója a dokumentumfilmeknek. Hisz abban, hogy ez az alkotás hatékony kommunikációs eszköz lesz a műtétre váró gyerekeknek és szüleiknek.

A pedagógus kategória győztese: „Sc’Up – Science and Startup” – workshop a természettudományok népszerűsítéséért

A pedagógus kategória győztesei, a fiatal kutatókból álló csapat Csorba Zsóka vezetésével a Science & Startup elnevezésű programmal a pályaválasztás előtt álló középiskolások érdeklődését szeretnék felkelteni. Magyarországon évről évre egyre kevesebben választják a természettudományos pályát. A Sc’Up interaktív, életszerű workshopja ebben hoz gyökeres változást, bebizonyítva, hogy a kutatói lét izgalmas, kihívásokkal teli jövőkép a fiatalok számára. Kertész Éva zsűritag szerint az utolsó pillanatban vagyunk, hogy a rohamosan hanyatló természettudományos pályát új megvilágításba helyezzük, miközben napjaink eseményei is azt mutatják, hogy a kutatók, természettudósok milyen fontos szerepet töltenek be a jelenünk és a jövőnk formálásában.

A harmadik évad közönségdíjasa: Prehospitális kézikönyv

A közönségdíjat egy mentőtisztből és grafikusból álló testvérpár, Győrik Emese és Győrik Ágnes nyerte a Prehospitális Sürgősségi Kézikönyv megvalósítására. A testvérek a formailag és tartalmilag is tökéletesre fejlesztett, gyors döntéshozatalt segítő zsebkönyvvel az Országos Mentőszolgálat és a háziorvosok munkáját támogatja a sürgősségi ellátásban. A csapat álma, hogy a kézikönyv egyszer minden magyar mentőautó alapfelszereltségének része legyen. Rúzsa Magdi zsűritag maga is agilis, álmaiba megvalósításába bátran belevágó típusnak tartja magát, könnyen tudott azonosulni a két elszánt, lelkes fiatallal. Az pedig, hogy egy ilyen innovatív kreatív ötlet kelt életre a Richter Anna Díj segítségével, nagy büszkeséggel tölti el az énekesnőt.

A Richter Gedeon Nyrt. célja, hogy felkarolva ezeket a kezdeményezéseket olyan projektek megszületésében vegyen részt, melyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, az ott dolgozók munkakörülményeinek jobbá tételéhez, össztársadalmi változásokat indítanak el mindannyiunk életminőségének javítását is szolgálva, minőségi változást hozva a hétköznapokba.

2021. november 30-áig újra lehet pályázni a Richter Anna Díjra, a pályázatok feltöltésének, valamint a legfontosabb információknak, híreknek a www.richterannadij.hu felülete ad helyet. Az érdeklődők naponta friss tartalommal találkozhatnak a facebook.com/richterannadij közösségi oldalon.

Kép: Rúzsa Magdi és a Győrik testvérek (forrás: Richter Nyrt.)