by artisbusiness.hu 2021. jún 21.

Káli Art-Park – értékmegőrzés magánmecenatúrával

„Nagyon örültem a pályázatnak, mert végre magánmecenatúra!”

A Káli Art-Park (KAP) története tavaly kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa és házigazdái a panzió területén szerettek volna helyet biztosítani egy szabadtéri szoborparknak. Köveskál méltán híres a vendéglátásról, gasztronómiáról, és a KAP alapítói azt gondolták, a látogatók számára érdekes programokat biztosíthatnának ezzel a kulturális helyszínnel. A alkotásokat bemutató park a Káli Art Inn virágoskertjében kapott helyet.

A kiállított műveket pályázat útján, szakmai zsűri bírálata alapján választották ki. A tulajdonos elképzelése, hogy évről évre újabb tenderek kiírásával időszakos kiállítások várják majd az érdeklődőket, a legjobbnak ítélt alkotás kapja a Káli Art Díjat, és a mű állandóan szerepel majd a tárlatokon. Az idén Cseh Lili, Egem2 című kompozíciója nyerte a díjat. Az ötletgazdák nem titkolt célja, hogy a KAP létrehozásával újabb színnel gyarapítsák a köveskáli kulturális programlehetőségeket, és ezzel növeljék a képzőművészet népszerűségét a környéken.

Cseh Lili és alkotása, az Egem2

Az idei évben több mint két tucat pályamunka érkezett, melyek közül a hattagú zsűri – Topor Tünde művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője, Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetője, Szabó Ádám szobrászművész, egyetemi docens, Molnár Júlia, a Káli Art Inn Kft. tulajdonosa, Héjja Róbert, a Káli-medence Turisztikai Egyesület elnöke, valamint Tóth Pál Sándor art consultant, műtárgykezelő, a GalleryTool társalapítója – tizenhárom művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül, amelyek egy éven át láthatók a KAP-ban.

„Nagyon örültem a pályázatnak, mert végre magánmecenatúra! Mert olyan műfajt hoz helyzetbe, a szobrászatot, amire mostanában inkább csak a rossz köztéri példák miatt irányult figyelem. Mert vidék, de olyan régió, amely már eleve megköveteli a jó műveket, és olyan helyszín, aminek a múltjából és a hagyományaiból organikusan következik egy ilyen önerős, mégis nagyvonalú projekt. Annak örültem a legjobban, hogy fantasztikusan olajozott zsűrizés zajlott a kiválasztásnál, szinte mindenben konszenzussal, aminek a vége a kortárs magyar szobrászat sokszínűségét is bemutatni képes szoborkert lesz.” – emlékszik vissza Topor Tünde a pályázati időszak kezdetére.

A pandémia a képzőművészetet is hátrányosan érintette. A múzeumok és a kiállítótermek zárva tartottak, az alkotók kevés megrendeléshez jutottak. Ez az évről évre kiírandó pályázat lehetőséget kínál a szobrászok számára, hogy megmutathassák magukat a nagyközönségnek, és persze egy potenciális vásárlórétegnek, hiszen a kiállított tárgyak mindegyike megvásárolható – erre már a kiállítást megelőzően is nagy érdeklődés mutatkozott.

„A művészi érzékenység leképezi napjainkat, érzéseinket, így válik láthatóvá egy-egy műalkotás révén mindaz, amit az alkotó gondol az őt körülvevő világról. A szobrászat  nehezebb helyzetben van, mint a festészet vagy a fotóművészet, hiszen az alkotások nagyobb tereket igényelnek, így kevés magánlakásba/házba jutnak el. Közterületi kiállító helyszínek kellenek a bemutatásukra, amire tökéletesen alkalmas a Káli Art Inn területén található, 9 és 19 óra között minden nap szabadon látogatható, meseszép virágoskert. A Káli-medencében élők és az ide látogatók a kiváló művészek alkotásai révén különböző benyomásokat szerezhetnek érzésekről, pillanatokról. Nem utolsósorban pedig a Veszprém–Balaton 2023 programsorozat keretében Köveskálra érkező külföldiek megismerhetnek egy kis szeletet a magyar kortárs képzőművészből” – összegezi Döbröntei Ildikó, a Káli Art Inn háziasszonya a KAP kialakításának fontosságát.

Káli Art Inn

A KAP-nak otthont adó Köveskál a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb területének, a Káli-medencének egyik gyöngyszeme. Télen nyugalommal, tavasszal tündöklő újjászületéssel, nyáron pezsgő élettel, ősszel pedig elbűvölő színpompával várja a látogatókat. Ebben a csodás környezetben kezdte el a működését több mint húsz éve a Káli Art Inn a XVII.-XVIII. században létesített két központi épülettel és a hozzájuk tartozó melléképületekkel.  A főépület az elmúlt száz évben többször cserélt gazdát, egy rövid ideig még tiszti kaszinóként is működött. A majdnem eredeti állapotban fennmaradt épületegyüttes ma három lakosztálynak ad helyet. Az art hotelhez tartozó vendégház 2000-ben nyitotta meg kapuit tizenöt szobával, majd 2009-ben étteremmel is kiegészült.

„A panziónk és a hozzá tartozó étterem számos nemzetközi és hazai elismerést kapott az évek folyamán. Ezek közül a legkiemelkedőbb: a Sunday Times 2010-ben a 100 legjobb európai szálláshely közé választott bennünket. De nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy 2013 és 2018 között a TripAdvisor utazói által minden évben mi nyertük el az ajánlott szálláshely címet” – mondja Ildikó.

A Káli Art Inn létrehozásakor a valódi értékteremtés, értékmegőrzés volt a fő szempont. Épp ezért a kertben a növények a mai napig organikusan tudnak utat törni maguknak, és ahogy az új építésű szálláshelyek is igazodnak a meglévő épített örökséghez, úgy a parkot is hasonló elképzelésekkel alakították ki. A környezethez, az identitáshoz igazodnak az étteremben kínált fogások is.

„A képzőművészet valódi értéket és stílusos életteret teremt mind vendégeinknek, mind magunknak. A Káli Art Innben egyértelmű számunkra, hogy a szobák és a közösségi terek dekorációiként nem tömeggyártott képek kerülnek a falakra, hanem eredeti, értéket képviselő művek. Ebben a környezetben méltó helyet kapnak mind a kortárs, mind a régebbi alkotások, csakúgy, mint a mindennapi használati eszközeink, például a vacsora terítékéül szolgáló antik étkészlet, de a legtöbb szoba bútorzatát is említhetném” – fűzi tovább a gondolatsort Döbröntei Csaba, Ildikó férje és vezetőtársa.

Magazin Galéria

Szinte a Káli Art-Park folytatása a falu főutcájában található, az egykori tehénistállóból kialakított, a klasszikus népi építészetet és az ipari dizájn megoldásait tökéletesen ötvöző Magazin Galéria – több mint 200 kortárs alkotással, festményektől grafikákon és kisplasztikákon át a vibráló, élénk színű afrikai iparművészeti textíliákig. A galéria tulajdonosa, Koller Kati festőművész saját gyűjteményének darabjait állítja itt ki, melyek az elmúlt negyven évben bécsi lakását díszítették.

A KAP és a Magazin Galéria tulajdonosai ezzel a közös gondolkodással és együttműködéssel egy kulturális centrum kialakulását remélik a Káli-medencében.

További információk:
https://www.kaliartpark.hu/
https://kaliartinn.hu/
https://www.facebook.com/kaliartpark/
https://www.facebook.com/Kaliartinn/