by artisbusiness.hu 2023. Feb 22.

Katona 40 – táncdalfesztivál a Budapest Parkban

Egyszeri és megismételhetetlen műsorral ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Katona József Színház.

Május 21-én a Budapest Park és a Katona József Színház rendhagyó, kísérleti produkciójának gerincét a Csinibaba című film betétdalai és a hatvanas évek Táncdalfesztiváljainak örökzöld slágerei adják. Az egyedülálló esemény a Mastercard támogatásával valósul meg.

A Katona József Színház fennállásának 40. évfordulója alkalmából belekóstol a koncertek világába. A Vajdai Vilmos rendezésében, Schnabel Zita látványtervei alapján megvalósuló élőzenei műsorban a Katona társulata a Parkban is gyakran megforduló vendégénekesekkel – Bagossy Norbert (Bagossy Brothers Company), Beck Zoltán (30Y), Fekete Giorgio (Carson Coma), Járai Márk (Halott Pénz), Lábas Viki (Margaret Island), Németh Juci (Budapest Bár), Péterfy Bori, (Péterfy Bori & Love Band) Sena Dagadu (Irie Maffia) és Vitáris Iván + Balla Máté (Ivan & The Parazol) – egészül ki, és együtt hívják életre a hatvanas évek táncdalfesztiváljait egy játékos koncert-show keretein belül.

A Katona József Színház társulata (fotó: Dömölky Dániel)

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója elmondta: „Az ötlet, hogy a Katona társulata kedvenc hazai zenészeikkel kiegészülve, a legkedveltebb fővárosi koncerthelyszín színpadára lépjen, kommunikációs kolléganőnk, Kazimir Annamari felvetésére született. Szerettük volna, hogy a színház 40. évfordulóján művészeink tehetségét és sokoldalúságát minél szélesebb körben, egy eddig ismeretlen terepen is megismerhesse a közönség. Erre a Budapest Parknál alkalmasabb helyszínt nem is találhattunk volna. Mindig is fontosnak tartottam, hogy a társulatot folyamatosan érjék új, inspiráló impulzusok, friss energiák, így természetes volt, hogy örömmel fogadtam a javaslatot, ahogy a színészek is. Hálásak vagyunk, hogy a Budapest Park az első perctől nyitottan és lelkesen állt a közös produkció gondolatához és nagyban segíti annak megvalósulását.”

A Budapest Park igazgatója, Pálffy András így mesél az eseményről:
„Régi álmunk, hogy a színházat, mint műfajt behozzuk a Budapest Parkba, és a zenerajongó, de a színház világát kevésbé ismerő közönséggel is megszerettessük ezt a művészeti ágat, a mindkét műfajt egyaránt kedvelő vendégeinknek pedig újfajta megközelítést mutassunk be. Úgy gondoljuk, a Park egyfajta hidat tud képezni az élőzenei és a színházi világ közt. A zenészekkel ápolt jó kapcsolatainkat is bevetettük, akik felkérésünkre lelkesen csatlakoztak a projekthez. Nagyon boldogok vagyunk, hogy sok más mellett ilyen módon is részt vehetünk a koncert létrejöttében, és így is gratulálhatunk a katonások munkájához, elmúlt negyven évükhöz!”

Az est gerincét a Csinibaba egyes dalai és az 1960-as évek kultikus táncdalai adják, meglepő formákban, sajátos feldolgozásokban. Ebben a művészek segítségére lesz a Meggyes Ádám vezette, különleges felállású, több mint húszfős kísérőzenekar, a Nart Orchestra. Ádámot legtöbben az Irie Maffia trombitásaként és a Fővárosi Rapcirkusz alappilléreként ismerhetik, de számtalan szimfonikus és kortárs előadás zenéje fűződik a nevéhez. A fúvósokkal, vonósokkal, vokalistákkal és ütősökkel kiegészített zenekar magja: Dési Tamás „Guba" – dob, Szekér Ádám – gitár, Matus Péter – basszusgitár (mindhárman Irie Maffia) és Premecz Mátyás – billentyűk (Kéknyúl).


Az első Táncdalfesztivál, 1966

A táncdalfesztiválok miliőjét idéző díszletben valóban verseny zajlik majd: színészek és zenészek küzdenek, hogy elnyerjék a zsűri kegyeit. Ez a laza versenydramaturgia a koncert „színháziasságát” erősíti. A különböző produkciók megmérkőznek egymással, hogy kiderüljön: ki mit tud? A szőrösszívű és gézengúz zsűri rövid, várhatóan szarkasztikus megjegyzésekkel értékeli a produkciókat és természetesen a közönségnek is nagy szerep jut: a küzdőtéren összegyűlt tömeg is támogathatja az előadókat, szurkolhat kedvenceinek, adott esetben szembeszállhat a zsűrivel.


Táncdalfesztivál 1967, Döntő

A különleges koncertműsor támogatója, a Mastercard örömmel csatlakozott a projekthez. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mind a Katona József Színházzal, mind a Budapest Parkkal hosszú ideje partnerek vagyunk. Ez a mostani Táncdalfesztivál egy olyan ünnepi pillanat, ami egyesíti mindazt, amiben közösen hiszünk: az innovációt, az új nézőpontok keresését, a tehetségek felkarolását és azoknak az értékeknek a reflektorfénybe helyezését, amellyel mindannyian gazdagabbá válhatunk. Gratulálunk a Katona József Színháznak az elmúlt 40 évért és a magyar kortárs kultúrában betöltött szerepéért.” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Vajdai Vilmos rendező, Bíró Bence dramaturggal közösen a táncdalfesztiválok szerkezete alapján építi fel a koncertet, sok humorral, magukat éppen csak annyira komolyan véve, amennyire a helyzet engedi. Május 21-én tehát a Park színpadán igazi „susu bolondság" várható!

A jegyértékesítés február 24-én 11 órakor indul a Budapest Park felületein, azonban a Katona József Színház Pártolói körének tagjai és hírlevél feliratkozói, valamint a Park leghűségesebb jegyvásárlói már február 22-én, 11 órától biztosíthatják helyüket ezen az egyedülálló, tényleg megismételhetetlen estén. A koncertműsorra kizárólag állóhelyek válthatók. A teraszokon korlátozott számban vannak székek, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása: Katona József Színház

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!