by artisbusiness.hu 2022. Feb 28.

Két bátor színésznő közös „gyermeke”: Bátorságok Könyve

2021 áprilisában a közösségi médiában indult el a kezdeményezés. Azóta saját honlappal is büszkélkedő online magazinná és jegyzett márkává vált.

Gerlits Réka és Mészáros Piroska, a médium két megálmodója, működtetője, szíve-lelke tavaly április óta csaknem száz híres emberrel és hétköznapi hőssel készített interjút a bátorságról. „Mert hiszünk abban, hogy mindenki főszereplő a saját életében, és mindannyiunk története elmesélésre, megírásra méltó – vallják. – Olvass, hogy bátorítást nyerj, és hogy másokat is tudj bátorítani!”

Amint azt korábbi cikkünkben is írtuk, a Bátorságok Könyve célja egy olyan közösség megteremtése, amely segít az útkeresésben. Minden történetet egy-egy mélyinterjú alapján írnak. A szereplők arról mesélnek, miképpen jelent meg az életükben a bátorság. A beszélgetések egyedi, inspiratív gondolatokat indítanak el, olyan fontos kérdéseket járnak körbe, mint a kudarcélmények feldolgozása és az újrakezdés. Az egyperces, könnyen emészthető, storytelling műfajban megírt cikkek célja a pozitív üzenetek közvetítése, a bizalom, az önbizalom erősítése és az emberek bátorítása.

Gazsi Zoltán (forrás: Bátorságok Könyve)

Zoli (Gazsi Zoltán) története

Rajzold le az életutadat egy grafikonon! A vízszintes tengelyen az évek száma, a függőlegesen 1 és 10 között kell jelölni, mennyire voltál elégedett az életeddel, más szóval boldog.
Ezt a feladatot egy vezetői klub csapatépítésén kaptuk. A napsütésben, egy domb tetején rajzolgattunk, és átgondoltuk életünk mélypontjait és magasságait.

A gimi, egyetem jól kezdődött. Az egyetem alatt megnősültem, és indult a munka. Haladtam a ranglétrán: kísérletiállomás-vezető, magyar, majd kelet-európai, később európai, végül global termékmenedzser. Közben két gyermekem született, jártam a világot, építkeztem – kölcsönökből ugyan, de szépen alakult az életünk.

A házba úgy vettünk mindent, hogy szép legyen, hiszen életünk végéig fogjuk nézegetni. De nem sokáig nézegettem, mert pont akkor, amikor a kölcsönt visszafizettük, elköltöztem otthonról. A sok utazás kikezdte a házasságunkat. Munkát váltottam, hogy ne kelljen utaznom, de késő volt: ami elromlott, már nem tudtunk helyrehozni.

A negyvenéves szülinapom utáni karácsony volt életem mélypontja. Egyedül egy albérletben, gyermekek nélkül. Gondolkodtam, mennyire is vagyok sikeres itt, egymagamban… Ekkor kezdődött az én nagy újrakezdésem. Vettem egy lakást, felvettek az Eisberg nevű céghez, interneten megtaláltam a mostani feleségem, és megszületett a lányunk. Szóval, az utolsó tizenhárom évem csúcson van, kerek a világ.

Ezzel be is fejeztem a grafikonom magyarázatát.
Egy vezetőtársam egyszer csak megszólalt:
– Figyu, te nem vagy rákbeteg? Valahol ezt olvastam.
– Basszus, tök igazad van!

…Elfelejtettem, hogy ötvenkét évesen vastagbéldaganat miatt megműtöttek, majd nyirokáttéttel 12 kemoterápiás kezelésen voltam túl. Bennem mindent felülírt, hogy a betegség hihetetlen jó dolgokat hozott: a lányaim zenét írtak nekem, a kollégáim zseniálisan megoldottak mindent, kaptam tőlük „Erőleves a lelkednek“ dobozt különleges dolgozói üzenetekkel, elkezdtem kórházkoncerteket szervezni a Szent László Kórház onkológiai betegeinek és dolgozóinak, és azóta is sok pozitív ember és szeretet vesz körül. A grafikonom egy szép egyenessel zárul. Béke van bennem, és sok tervem van a jövőre nézve. Komplex dolog a boldogság.

Palya Beával

„Elmélyülni a művészetben”

Egyre inkább nyilvánvalóvá válik a céges vezetők számára, hogy a kiégést az alvással, a befelé figyeléssel, mindfulnessel és a meditációval kellene kezelni. Általában „most épp nem jó”, túl sűrű az élet, de majd előbb-utóbb… És a váltást gyakran egy tragédia, betegség erőszakolja ki. A művészet kiváló terep arra, hogy elinduljunk az úton. Hogy elmélyüljünk egy zenei-színházi élményben, egy könyv olvasásában, egy festményben, egy tánckoreográfiában, egy minőségi emberekkel való beszélgetésben. Ezzel igazán ki tudunk kapcsolni. Közben figyeljük a saját érzéseinket, és ezt mind megoszthatjuk egymással.

Megszakad a szívem, amikor azt hallom, hogy ismert, profi gitáros elment építkezésre talicskázni, vagy virtuóz nagybőgős közterület-fenntartóként próbál megélni, mert szinte minden művészeti munkalehetőségük megszűnt. Az előadóművészek, zenészek, utcazenészek, énekesek, bábosok, táncosok, bűvészek, színészek és sokan mások a vírus nélküli „békeidőben” nagyon sokat adtak mindennapjainkhoz, legalábbis az enyémekhez mindenképpen. Remélem, ezt sokan felismerik, és lehetőségeikhez képest most extrán adnak vissza cégként, és magánemberként egyaránt.
Én mindig is zeneközpontú voltam. Magánemberként és cégvezetőként is sok mindent támogattam, a Nemzeti Táncszínháztól kezdve a Baltazár Színházig. Szeretem a művészetet, kikapcsol a mindennapi stresszből, és rengeteg inspirációt ad a munkában is.

Kiemelnék egy nagyon bátor kezdeményezést, az Art is Businesst, amely lelkesen igyekszik összekötni az üzleti, bizniszszférát a művészettel. Erre a művészeknek talán soha nem volt nagyobb szükségük, mint most. A cégek működésére pedig nagy hatással van a művészet.

Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

Meghatározó művek az életében:
könyv: Csíkszentmihályi Mihály – Kreativitás,
zene: Pink Floyd – Wish you were here,
film: Monty Python – Gyalog Galopp.

Gazsi Zoltánt, csakúgy, mint Gerlits Rékát és Mészáros Piroskát az Art is Business partnerei között tudhatjuk.

Gerlits Réka és Mészáros Piroska előadása: Art is Business – Vállalati kultúra, HR és művészet (fotó: Török Dániel)

A Bátorságok Könyve szerkesztői e-mailben várják az inspiráló történeteket. További információk a magazin honlapján, Facebook- és Instagram-oldalán

A nyitóképet Sata Norbert készítette.

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!