by artisbusiness.hu 2023. Feb 16.

Kezdődik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

A Berlinale 2023 mottója: Szolidaritás Ukrajnával és Iránnal

Kétévnyi pandémiás korlátozás után a programsorozat végre visszatér szokásos formátumához. 2023. február 16-a és 26-a között közel háromszáz filmet vetítenek a különböző szekciókban. A nagy filmfesztiválok közül a legpolitikusabbnak tartott Berlinale idei célja, hogy kifejezze szolidaritását  az invázió ellen, valamint emberi jogaiért harcoló Ukrajna és Irán népével. Különleges események és vetítések sorát szentelik a két országnak – olvasható a fesztivál honlapján. A Berlinale fő üzleti partnere, támogatója a Mastercard. Az idén első ízben az Armani beauty is támogatja mint hivatalos szépségszakértő. 

A Berlinale az ukrajnai orosz invázió egyéves évfordulójára esik. A filmfesztiválon mutatják be a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn Ukrajnában forgatott dokumentumfilmjét, a Superpowert. Az orosz invázió kezdeti időszakáról szóló filmben nemcsak Ukrajnát, de Volodimir Zelenszkijt is megismerhetjük közelebbről.

Volodimir Zelenszkij és Sean Penn a kijevi Bátorság Fasorban, ahol Penn névtáblája található (fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij)

A Superpower (Szupererő) eredetileg a színészből, komikusból és producerből egyre népszerűbb politikussá váló, majd elnökké választott Zelenszkijről szólt volna, a koronavírus-járvány azonban késleltette a munkákat. Penn két éven át telefonon, illetve Zoom-hívásokon keresztül tartotta a kapcsolatot Zelenszkijjel. Végül 2022. február 23-án érkezett Kijevbe, hogy megkezdhessék a forgatást, másnap azonban kitört a háború, így teljesen más irányt vett a film.

A 2022. november 8-án nyilvánosságra hozott felvételen Sean Penn átadja az egyik Oscar-díját Volodimir Zelenszkijnek egy kijevi találkozón. „Ez a tiéd” – mondja. – Szimbolikus, buta dolog, de sokkal jobban érzem magam, ha ez veled van és erőt ad a harchoz. Amikor győztél, vidd vissza Malibuba!”.

A Variety értesülései szerint Volodimir Zelenszkij „valamilyen formában jelen lesz a Berlinálén”. Az ukrán elnök az elmúlt évben többnyire virtuálisan vett részt különböző eseményeken, díjátadó ünnepségeken, csupán néhány alkalommal hagyta el Ukrajnát. 

Fotó: Berlinale

Számos más berlini világpremier is foglalkozik Ukrajna helyzetével. A legkiemelkedőbbek közé tartozik az Eastern Front, Vitalij Manszkij és Jevhen Titarenko dokumentumfilmje, amelyet tavaly közvetlenül a fronton forgattak; az Iron Butterflies, Roman Liubyii költői esszéfilmje, amelynek kiindulópontja a 2014-es, Kelet-Ukrajna felett lezuhanó MH17-es repülése; valamint Piotr Pawlus és Tomasz Wolski Ukrajnában című filmje, amelyet a fesztivál így jellemez: „mély merülés abban a valóságban, amelyben az ország 2022. február 24. óta él”.

-----------------

A Berlinale fő partnerei:

A Mastercard 2015 óta üzleti partnere a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválnak. Idén a sokszínűségre és a hozzáférhetőségre helyezi a hangsúlyt, hiszen a filmek felkeltik az emberek érdeklődését a körülöttük lévő világ iránt, és segíthetnek a diszkrimináció elleni küzdelemben. A cég minden Mastercarddal lebonyolított fesztiváltranzakcióból (jegyértékesítés a Berlinale online jegyboltban, harapnivalók és italok vásárlása az International és a Zoo Palast mozikban) 1 eurót a projektnek adományoz. A Berlinale Talents tehetségsegítő projekt partnereként 200 kiválasztott kreatívot szponzorál 14 különböző filmipari szakmából. 

Az Armani beauty nyújtja a hivatalos sminkszolgáltatást a fesztivál vendégeinek, köztük a vörös szőnyegen felvonuló hírességeknek. Az Armani beauty és a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál együttműködése folyamatosan erősíti a márka kapcsolatát a filmgyártás világával.

Fő médiapartner a ZDF/3sat, amely 2005 óta a Berlinale Palast-beli megnyitó gálától a European Shooting Stars Awards-on és a Tiszteletbeli Arany Medve átadásán át a nemzetközi zsűrivel tartott díjátadóig minden színpadi eseményt megrendez, továbbá tájékoztatást nyújt a nemzetközi csatornák számára.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról ITT olvashatnak.

A nyitókép forrása: visitberlin.de

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!