by artisbusiness.hu 2023. Oct 31.

Kihirdette a roma képzőművészeket támogató pályázat nyertesét az MBH Bank Művészeti Alapítvány

A díjátadónak az Alapítvány székhelye, a Hungarian Art & Business (HAB) adott otthont.

A benyújtott pályázatok közül a szakmai zsűri végül Ferkovics József Dunaparton című olajfestményének ítélte oda az első helyezést. A győztes alkotást az Alapítvány megvásárolja, valamint további anyagi támogatást biztosít a művésznek egy saját kiállítás szervezéséhez.

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány a közelmúltban pályázatot hirdetett a roma művészet láthatóságának növelésére és támogatására, valamint a művészek tevékenységének ösztönzésére. Az Alapítvány célja az alkotók karrierépítésének támogatása, az ő bátorításuk a szakmai életük alakításában való aktív részvételre. 

A 2023-as Art Market Budapest nemzetközi képzőművészeti vásár kiegészítő eseményeként zajló díjátadó az MBH Bank Művészeti Alapítvány székhelyén, a Hungarian Art & Business (HAB) épületében kapott otthont. Az eseményen Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapítója és igazgatója, valamint Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója mondott köszöntőbeszédet. A Kőnig Frigyes képzőművész, egyetemi tanár és Káli-Horváth Kálmán képzőművész, író alkotta szakmai zsűri végül Ferkovics József Dunaparton című olajfestményének ítélte oda a díjat. 

A létezés ereje című kiállítás, enteriőrfotó (forrás: a HAB Facebook-oldala)A létezés ereje című kiállítás, enteriőrfotó (forrás: a HAB Facebook-oldala)

Ferkovics József tehetségére már egészen kisgyermekkorban felfigyeltek tanárai: tizenhárom évesen Japánban egy nemzetközi gyermekrajzversenyen a második helyezést is elérte. A pécsi Képző- és Iparművészeti Középiskolában folytatta tanulmányait, majd Budapesten a Képző- és Iparművészeti Főiskolán Pajzs László és Fóti Ernő festőművészek magántanítványa lett. Alkotásai korábban számos kiállításon feltűntek: a Roma Képzőművészek III. Országos kiállításán, a székesfehérvári Csók István Képtárban, a Magyar Nemzeti Galéria „Az emlékezés színes álmai” című kiállításán, holokauszt témájú grafikai sorozata pedig a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. 

Ferkovics József Madarak című seccója Bódvalenkén (forrás: Wikipédia)Ferkovics József Madarak című seccója Bódvalenkén (forrás: Wikipédia)

A Hungarian Art & Business (HAB) egy új kulturális központ, amely a hazai és régiós kortárs művészeti szcéna helyzetének elősegítését célozza. A központ kiemelt küldetése hozzájárulni a magyar kortárs képzőművészet kiteljesítéséhez, a művészet társadalmasításához, valamint a művészeten keresztüli párbeszéd megteremtéséhez. A HAB a látogatóknak minőségi kulturális és társasági programokat, a művészeknek pedig kiállításokat, alkotóműhelyeket fog biztosítani, továbbá szakmai együttműködések és kapcsolatok építésével törekszik a magyar kortárs képzőművészet és a nemzetközi szcéna találkozási felületének növelésére. 

Lásd még:

Az Art Market Budapest idén a kortárs roma művészetet helyezi a fókuszba

Nyitókép: Ferkovics József: Dunaparton (részlet) (forrás: HAB)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!