by artisbusiness.hu 2023. May 25.

Körei Sándor szobrászművész nyerte a Káli Art Inn pályázatát

A zsűri által legjobbnak ítélt tizenöt pályaműből egyedülálló kortárs szobrászati kiállítás nyílt Köveskálon.

Harmadik alkalommal hirdették ki a köveskáli Káli Art Inn által szervezett szobrászati pályázat nyertesét. Egyúttal megnyitották a szabadtéri Káli Art-Parkot, amelyben október végéig tekinthető meg ingyenesen a szakmai zsűri által kiválasztott legjobbnak ítélt tizenöt pályamű. A 2022-es pályázat egymillió forintos díjazással járó elismerését Körei Sándor fiatal szobrászművész érdemelte ki. 

A minőségi vendéglátást, a fenntarthatóságot messzemenőkig szem előtt tartó Káli Art Inn butikhotel 2020-ban alakította a ki óriási kertjében a Káli Art-Parkot, és írt ki először pályázatot szobrászművészek részére. Az első évben huszonhat, a második évben negyven, idén pedig ötven alkotás érkezett a pályázatra. A tulajdonosok szándéka, hogy a pályázat legalább tíz éven keresztüli megismétlésével folyamatos bemutatkozási és kiállítási lehetőséget biztosítson kortárs szobrászművészek részére. A pályaműveket elbíráló zsűriben a hazai kortárs művészet kiemelkedő szakértői vettek részt: Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetője, Szabó Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész, egyetemi docens, Topor Tünde, művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője, Tóth Pál Sándor art consultant és gyűjteménykezelő; Enzsöly Kinga képzőművész, korábbi nyertes; Molnár Júlia a Káli Art Inn és Héjja Róbert a Káli-medence Turisztikai Egyesület elnöke. 

Forrás: Káli Art InnForrás: Káli Art Inn

„A művészi érzékenység leképezi napjainkat, érzéseinket, így válik láthatóvá egy-egy műalkotás révén mindaz, amit az alkotó gondol az őt körülvevő világról. A szobrászat nehezebb helyzetben van, mint a festészet vagy a fotóművészet, hiszen az alkotások teret igényelnek, így kevés magánlakásba juthatnak el. Ezért közterületi kiállító helyszínek kellenek a bemutatásukra, amire tökéletesen alkalmas a Káli Art Inn területén található meseszép virágoskert. Nem utolsó sorban pedig a Veszprém 2023 kapcsán Magyarországra érkező külföldiek is kaphatnak egy kis ízelítőt a magyar kortárs képzőművészetből” – mondta Molnár Júlia, a Káli Art Inn tulajdonosa.

Forrás: Káli Art InnForrás: Káli Art Inn

A szoborparkot azok számára álmodták meg, akik a természet szépsége, a falusi hangulat és a kiváló gasztronómia mellett, nyitottak a csendes elmélyülésre. A kiállított szobrok májustól októberig ingyenesen megtekinthetők, minden nap reggel 10 és 17 óra között. A művek mellett elhelyezett QR kód segítségével érhető el a digitális kalauz, amely az olvasó számára magyarázattal szolgál, segítségével feltárul az alkotó szándéka, üzenete, a művek háttere. Az eseményt számos rendezvény kíséri: más programok mellett tárlatvezetés, gyűjtők látogatása, kortárs tánc-performansz, jóga elmélyülés, irodalmi séta és reggeli piknik segítenek a kortárs szobrászat megismerésében. 

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Körei Sándor nyertes műve (forrás: Káli Art Inn)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!