by MANK/artisbusiness.hu 2021. márc 10.

#Kortárs+Tudás – A nők és a művészet

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ezúttal a nők művészetben betöltött szerepével foglalkozik.

A MANK podcastjaiban arra vállalkoznak a beszélgetések résztvevői, hogy érdekesen és közérthetően megválaszoljanak minden olyan kérdést, amit a hallgató nem mer feltenni a művészeti világ képviselőinek. A házigazda Csorba Lóci, aki a Lóci játszik zenekar frontembere is, vendégeivel ezúttal a kortárs magyar művészeti életben részt vevő nők helyzetét és az őket foglalkoztató kérdéseket járta körül.

A kortárs művészetet körülvevő „lila ködöt” ez alkalommal Molnár Annamária, a Molnár Ani Galéria alapítója és igazgatója, negyedik éve a F.E.A.G.A, Európai Galériák Szövetsége elnökségi tagja és Kőszeghy Flóra képzőművész, építész oszlatta el. Kendőzetlenül beszélgettek arról, hogy helyes-e megkülönböztetni a nő és férfi művészeket a XXI. században, illetve arról, hogy mennyire fontos nőként a nőket érintő kérdésekkel foglalkozni. A beszélgetésből az is kiderül, mennyire tartják hasznosnak a pozitív diszkriminációt a művészeti intézményekben.

A #Kortárs+Tudás sorozat olvasói a művészet és művészek világáról kaphatnak érdekes információkat. Ezúttal a nemzetközi művészeti világ kiemelkedő nőit ismerhetjük meg, valamint megszólalnak a hazai kortárs alkotók is. A cikkben a nők művészetben betöltött történelmi szerepéről és a mostani meghatározó tendenciákról is szó esik. A középpontban azonban a fiatal kortárs művészek személyes tapasztalatai és történetei állnak, bensőséges képet adva azokról a folyamatokról, amelyek befolyásolják alkotói életüket, alakítják művészetüket. 

Az Ilyet én is tudok?! harmadik részét és a #Kortárs+Tudás nő művészeket bemutató cikkét 2021. március 8-án, nőnap alkalmából tették közzé. A podcast minden népszerű megosztófelületen elérhető.