by artisbusiness.hu 2022. Nov 23.

Közelítő – érzékenyítő részvételi színház a Radnótiban

A program célja az előítéletek csökkentése és a tabukkal való leszámolás.

A Radnóti Színház idén harmadik alkalommal hirdette meg részvételi színházi programját. Ebben az évben a Radnóti Ifjúsági Műhely (RIM) különleges kurzust tart fiatal felnőttek, köztük sajátos szükségletű, fogyatékossággal élő fiatalokat számára: egy kollektív alkotófolyamaton keresztül vállalkoznak a társadalmi inklúziót (szemléleti befogadást és elfogadást) elősegítő, közös jövőképalkotásra. A Közelítő beszédes cím, hiszen az inklúzió felé vezető első lépés, hogy elkezdjünk közeledni egymáshoz.

Forrás: a RIM Facebook-oldala

A Radnóti Színház az ArtMan Egyesület és a Budapest Esély Nonprofit Kft. együttműködésével, valamint a Lengyel Intézet támogatásával közösen indította el Közelítő részvételi színházi csoportját különböző sajátos szükségletű, atipikus és tipikus fiatal felnőttekkel. A résztvevők a november közepén indult közös alkotómunka során próbálják egymás helyzetét jobban megérteni. A fiatalok együtt és egyenértékűen, közös témafelvetések és döntések mentén vesznek részt a mozgásos és szituációs foglalkozásokon, hogy komfortzónájukból kilépve tapasztalják, éljék meg a kölcsönös megértéssel, elfogadással és együttműködéssel áthidalható problémás élethelyzeteket.

Forrás: a RIM Facebook-oldala

A tizenhat alkalomból álló alkotófolyamatról Kőrösi Máté filmrendező dokumentumfilmet készít. Az elkészült film része lesz annak az érzékenyítő programnak, melynek keretein belül 2023 őszétől a RIM munkatársai diákok számára tartanak tematikus workshopokat.

A részvételi színházi csoportot az Artman Egyesület tagja, Mészöly Andrea táncművész-koreográfus, szomatopedagógus és a RIM munkatársa, Szendrey Gitta drámainstruktor-művészetterapeuta vezeti. A foglalkozások során az irányított beszélgetések mellett a mozgásos és szomatikus gyakorlatokat színházi és drámapedagógiai formákkal ötvözik. A munkamódszerek és szemléletek izgalmas találkozásából, valamint a csoport ötleteiből, kérdéseiből, gondolataiból forrja ki magát az a tematika, ami a projektzáró előadás vagy workshopbemutató alapját adja. Ezt 2023 áprilisában kétszer is láthatja majd a közönség a Jurányi Házban.

Forrás: a RIM Facebook-oldala

A részvételi színház küldetéséhez szervesen kapcsolódva a – hátrányokkal küzdő társadalmi csoportok munkaerőpiaci megerősödésére létrejött – Budapest Esély az áprilisi előadásokra Élő Könyvtárat szervez alkalmanként nyolc, „kikölcsönözhető könyvvel”. A nyolc „könyv” ez esetben érintett, fogyatékossággal élő embereket jelent, akik elmesélik saját történetüket, és az „olvasók” bátran kérdezhetnek tőlük érintettségükkel kapcsolatban. A beszélgetés során az „olvasók” szembesülhetnek (és leszámolhatnak) saját előítéleteikkel, sztereotípiáikkal.

Forrás: a RIM Facebook-oldala

„Sokat beszélünk a társadalmi felelősségvállalásról, de nem árt megmutatni, hogyan valósulhat meg a saját életünkben. Gyakran már az is segítségnek számít, ha tolerálunk valamit. A nyitottság, az egymás felé fordulás nagyon fontos. Segíteni kell, mert attól mindenkinek jobb lesz. Ne legyünk restek a jóra, ilyen egyszerű!” – mondta Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója, aki az idei évadban a színház által indított Érzékeny ügyeink kampányban is az akadálymentesség fontosságára hívja fel a figyelmet.

Forrás: Radnóti Színház/Csoszó Gabriella

A nyitóképet Csoszó Gabriella készítette.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!