by artisbusiness.hu 2021. nov 17.

Különleges örökséggel a jövőért

Jótékonysági aukciót szervez a Magyar Telekom

A Magyar Telekom a jogelődei által épített, különleges örökségét teszi elérhetővé, amikor képzőművészeti gyűjteményének kapuit tágra nyitva jótékonysági árverést szervez, melynek bevételét a Ludwig Múzeum közönségélményének digitális fejlesztésére ajánlja fel. A nyilvános és szenzációs ritkaságokat kínáló jótékonysági árverést december 1-én 18 órai kezdettel rendezik meg a Ludwig Múzeumban. Az árverést Winkler Nóra vezeti.

A Magyar Telekom jogelődei a kilencvenes évek óta építették kortárs képzőművészeti gyűjteményüket. A vállalat kollégái nemcsak az irodaházak falain találkozhattak a képekkel, hanem kiállítások alkalmával is, melyeknek gyakran adtak otthont rangos kulturális intézmények, valamint a Krisztina körúti korábbi székház. Az eseményekről több jelentős cikk, interjú, könyv, album is született, köztük a JövőKép és a TérErő.

Az új székházba történő költözéssel, továbbá az agilis munkamódszer bevezetésével a vállalat kultúrája és prioritásai változtak, a Magyar Telekom most a digitalizációra és az ahhoz kapcsolódó kulturális-oktatási projektekre összpontosít, melyekben a művészet fontos, de csak közvetett szerepet játszik. Ezért született meg az a döntés, hogy a gyűjtemény döntő részét egy zárt körű munkatársi és egy mindenki számára nyilvános, december 1-jén 18 órai kezdettel megszervezendő aukció során, jótékonysági céllal elárverezi a vállalat.

„A kultúratámogatás terén a jövőben hosszú távú vízióinkhoz szorosabban kapcsolódó témákat kívánunk felkarolni, ezért a december 1-jei nyilvános árverés bevételeit a kortárs képzőművészet rangos hazai szereplője, a Ludwig Múzeum közönségélményének digitális fejlesztésére ajánljuk fel. Mindemellett kollégáink számára is szervezünk egy kisebb, belső aukciót, hiszen sok olyan műtárgyunk van, amely elsősorban a munkatársaink számára lehet értékes. Ezen kisebb árverésből befolyt bevételeket a betegség miatt nehéz helyzetbe került munkatársaink megsegítésére, a Magenta Összefogás Alapítvány javára fordítjuk” – mondta a támogatási célok kapcsán Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

A jótékonysági árverésre kerülő képek előzetesen megtekinthetők a Ludwig Múzeum 1. emeleti kiállítóterében december 1-jén, 10 órától.

Licitálni december 1-jén 18 órai kezdettel előzetes regisztrációt követően személyesen a Ludwig Múzeumban lehet.

A nyilvános árverés katalógusa elérhető ITT.
Az árverés teljes anyaga megtalálható a www.axioart.com internetes műkereskedelmi oldalon is, ahol az aukció ideje alatt, előzetes regisztráció után online  is lehet licitálni.

A Magyar Telekom gyűjteményéről

A Magyar Telekom kortárs képzőművészeti gyűjteménye a kilencvenes évek közepe óta épült, és javarészt festészeti alkotásokból áll. Kulturális szerepvállalásában a Matáv főként a zenére fókuszált, így a gyűjteményben több zenei ihletettségű művet is találunk, melyek alapjait a Zene szemeinknek nevű vizuális program adta.

Ezzel párhuzamosan, a Westel az oplogó pályázatra kiírt alkotásokból kezdett saját művészeti gyűjteményt építeni. A kétezres években két nagyszabású kiállítás megvalósulását támogatták, a Jövőkép illetve a TérErő című projektekben 12 élvonalbeli művész összesen 144 művel szerepelt - a gyűjtemény e reprezentatív válogatásból is gazdagodott munkákkal. A nagy sikerű kiállításokat egy gazdagon illusztrált album, a JövőKép kísérte, amely a 2003-as könyvhéten Szép Magyar Könyv díjat nyert.

A zenei témájú képeknél néhány a zene mesterei előtti festői főhajtás, így például Lantos Ferenc, a vizuális és zenei oktatás integrált rendszerének kidolgozója, Hommage á Sári József 1989-es képe és Várady Róbert Hommage a Bach I-II. című alkotása. Különleges Wolsky András három, a karmesteri pálcát absztrakt képpé alakító műve (Leonard Bernstein, Herbert von Karajan és Ferencsik János).

A gyűjteményben nem ritka, hogy mester és tanítványa találkozik, így Lantos Ferenc tanítványa, Swierkiewicz Róbert három ritka, nagyon különleges, indiai inspirációjú, taoista témájú legyezőjével képviselteti magát. Mester és tanítvány találkozását érhetjük tetten Klimó Károly és Gaál András esetében is. Egészen különlegesek Roskó Gábor diorámára emlékeztető A székely menyegző és a Bagdadi találkozás címet viselő dobozai, valamint 2008-as, színpompás akvarellje, a 2nd bite. Fotó kategóriában igazi csemegének számít Balla Demeter, 1976-os Ágy című, egy eredeti példányban készült fotója.

Az eseményen Ádám Zoltán, Bada Tibor, Balla Attila, Balla Demeter, Balogh László, Barabás Márton, Barakonyi Zsombor, Bernát András, Bocz Gyula, Bukta Imre, Chilf Mária, Csurka Eszter, drMáriás (Máriás Béla), Duliskovich Bazil, efZámbó István, feLugossy László, Ferenczy Zsolt, Gál András, Győri László, Kelemen (Kettenbrücke) Károly, Kéri László, Klimó Károly, Köves Éva, Lantos Ferenc, Lengyel András, Nádler István, Nagy Judit, Orosz István, Paizs László, Roskó Gábor, Soós Tamás, Swierkiewicz Róbert, Szegedi Csaba, Szurcsik József, Szűcs Attila, Tóth Dávid, Várady Róbert, Varga Patrícia Minerva, Wolsky András alkotásait árverezik el.