by artisbusiness.hu 2023. Jan 23.

Kurátor–művész „rapid randi”

Esterházy Art Dating címmel hirdet pályázatot kortárs művészek számára az Együtt a Művészetért Egyesület és az Esterházy Magyarország Alapítvány. A szervezők 2023. február 17-éig várják a művészek pályázatait.

Idén tavasszal először rendezik meg a művészeti rapid randit, ahol tíz kurátor találkozik húsz művésszel, hogy egymásra találjanak azok a párok, akik ezután két hónapig dolgoznak együtt kiállítási koncepciójuk megfogalmazásán. A koncepciók prezentálása után a nyertes pályázó műveiből a budapesti The Space Galériában nyílhat kiállítás az Alapítvány támogatásával. Az Alapítvány erre a célra egymillió forintos díjat ajánlott fel.

Egressy Orsolya (Fürjesi Csaba: Humánszinkron - The Space Galéria, 2022)Fürjesi Csaba: Humánszinkron – The Space Galéria, 2022 (fotó: Egressy Orsolya)

A pályázatot elbíráló kuratórium tagjai: Bérczi Linda kulturális menedzser, a The Space tulajdonosa, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke; Nagyházi Lőrinc műkereskedő, a NaCo galéria vezetője; Róka Enikő művészettörténész, a Fővárosi Képtár vezetője; Tűzkő Péter műkereskedő, igazságügyi szakértő; Zsikla Mónika művészettörténész, a Q Contemporary művészeti vezetője.

A művész alkot, a kurátor pedig a maga elméleti, művészettörténeti, szervezői tudásával segít az alkotásból művészeti produkciót, például kiállítást létrehozni. Kettejük együttműködése nélkülözhetetlen összetevője egy sikeres művészeti projektnek. Az Együtt a Művészetért Egyesület az Esterházy Magyarország Alapítvánnyal közösen egy művészeti rapid randi megszervezésével vállalkozik arra, hogy közvetítsen a két oldal között.

A pályázaton indulók közül a szervezők által felkért kuratórium húsz művészt választ ki, akik a rendhagyó, tízszer tizenöt percig tartó rövid találkozók során prezentálják terveiket tíz, művészettörténetben és művészeti projektek megvalósításában jártas kurátornak. Akik megtalálják egymással a hangot – egy kurátor akár több művészbe is „belebolondulhat”, – párost vagy csapatokat alkotnak majd azért, hogy a rendelkezésükre álló két hónap alatt kidolgozzák kiállításuk koncepcióját.

A kurátorok: Boros Lilla történész, muzeológus; Don Tamás kurátor (MODEM), Herpai András művészettörténész, szociológus; Muladi Brigitta művészettörténész; Sárai Vanda esztéta; Sipos Tünde művészettörténész; Szabó Noémi művészettörténész; Török Krisztián Gábor kurátor (MODEM); Üveges Krisztina művészettörténész; Vékony Délia művészettörténész.

A kuratórium tagjai a koncepciók májusi prezentálása után döntenek arról, hogy melyik páros nyerje el a díjként felajánlott egymillió forintot és a lehetőséget a kiállítás megvalósítására, amelyet az azt követő egy éven belül rendeznek meg a The Space Galériában. Különdíjként, Nagyházi Lőrinc, a Nagyházi Contemporary alapítója felajánlásának köszönhetően, a pályázat különdíjas párosa a NaCo Galériában rendezhet egy kiállítást.

„Az Esterházy Magyarország Alapítvány örömmel karol fel kortárs művészeket és teremt számukra bemutatkozási lehetőséget, folytatva ezzel a történelmi Esterházy-család hagyományát – mondta el Czigány Balázs, az Esterházy Magyarország Alapítvány képviselője. „Maga a formátum, vagyis a kurátorok és alkotók találkozását egyengető fórum, ugyancsak összhangban van a céljainkkal és a megközelítés módunkkal, hiszen mindig nyitottak vagyunk az újra, a szokatlanra, amely ugyanakkor valami jó és értékes ügyet szolgál” – tette hozzá Czigány Balázs.

Az Esterházy Magyarország Alapítvány egyik fontos küldetése, hogy az általa támogatott zenei, képzőművészeti, vagy épp összművészeti projektekben elősegítse a párbeszédet a tradíció és a kortárs művészet között, a mai közönség számára is gondolatébresztő módon.

Az Esterházy Art Dating pályázatra 2023. február 17-e éjfélig lehet jelentkezni, kizárólag online formában. A rapid randi esemény időpontja március 11., szombat, helyszíne a The Space Galéria. A pályázatról további tudnivalók az alábbi linken érhetők el: Esterhazy Art Dating.

Nyitókép: Hajnal Gabriella: Kilátás - The Space Galéria, 2022 (fotó: Egressy Orsolya)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!