by artisbusiness.hu 2022. máj 19.

Margó Irodalmi Fesztivál – különlegességekkel

2022. június 9-e és 12-e között a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a programsorozatot.

Nádas Péter, Tóth Krisztina, Romsics Ignác, Bereményi Géza, Péterfy Bori, Zoltán Gábor és az Alkalmáté Trupp is ott lesz a Margón. A Bookline támogatásával megvalósuló eseménysorozat a korábbi évekhez hasonlóan változatos és izgalmas irodalmi és zenei programokkal várja mindazokat, akik kíváncsiak a legfrissebb könyvekre, egyedi zenei-irodalmi produkciókra és a rég nem látott írókra.

„A városmajori Margóra sok-sok történettel készülünk, amelyek segítenek láttatni és megérteni a múltunkat és a jelenünket. Olvasóként nemcsak kikapcsolódni szeretünk, hanem jobban érteni a kapcsolatainkat, közösségeinket” – mondta Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója.

Nádas Péter (forrás: Margó Fesztivál)

A szervezők számos könyvbemutatóval, friss kiadványokkal várják a látogatókat. A Margón mutatja be új kötetét többek között Nádas Péter, Terézia Mora, Tolnai Ottó, Szabó T. Anna, Kun Árpád, Fiala Borcsa, Háy János, Dolák-Saly Róbert, Szentesi Éva, Dániel András, Czakó Zsófia, Rényi Ádám, Márton László és az elmúlt évek hagyományait követve találkozhatunk majd az idei Libri irodalmi díjasokkal is.

Terézia Mora (fotó: Antje Berghäuser)

„A Bookline-nál büszkék vagyunk arra, hogy tíz éve kiemelt támogatói lehetünk a Margó Irodalmi Fesztiválnak, a kerek évforduló kapcsán több újdonsággal is készülünk a rendezvényre. Itt állítjuk fel először a Bookline Teraszt, ami az olvasás élményének új dimenzióját mutatja meg, hiszen nemcsak a könyvek értékesítését szolgálja, hanem közösségi térként is funkcionál.

Romsics Ignác (forrás: Margó Fesztivál)

A rendezvény ideje alatt kiemelt figyelmet fordítunk a fenntarthatóságra is, a Margón induló Bookline Zöld program megnyitójaként Litkai Gergely vezetésével beszélgetést szerveztünk a témában, továbbá június 12-én Könyvcsere Piknikre hívjuk az olvasókat, ahol több száz mű cserélhet gazdát, így elősegítve a könyvek újrahasznosítását” – emelte ki Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója.

Tóth Krisztina (fotó: Falus Kriszta)

A Margó szervezői igazi különlegességekkel is készülnek a júniusi eseményre. Lesz irodalmi stand-up-est többek között Litkai Gergellyel, Ráskó Eszterrel és Tóth Eduval, írók és zenészek dallamokkal átszőtt produkciója Balla Gergely, Deres Kornélia, Fehér Renátó, Horváth Benji, Jónás Vera, Kustos Júlia, Németh Róbert és a Platon Karataev duó közreműködésével. A Margón vetítik premier előtt Papp Gábor Zsigmond Bereményi Gézáról készült dokumentumfilmjét, a programon fellép Járai Márk a Halott Pénzből.

Zoltán Gábor (forrás: Margó Fesztivál)

A Margón kerül sor a Mastercard® egyedülálló kezdeményezésének, az Alkotótárs ösztöndíjprogramjának díjátadójára, amelyet a kiíró a Könyves Magazin szakmai együttműködésével valósít meg. A tavaly útjára indított pályázat célja a fiatal, de már nem pályakezdő szerzők támogatása, hogy a két díjazott egy évig csakis az alkotásnak szentelhesse idejét.

Tóth Júlia Éva és Péterfy Bori (fotó: Kováts Zsófia)

A nyári Margónak ezúttal is a 2021-ben megújult, idén századik születésnapját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad lesz a helyszíne, ami az irodalmi fesztivál mellett egész nyáron változatos programkínálattal várja a nagyközönséget. A több száz éves parkban a modern, nyolcszáz férőhelyes szabadtéri játszóhely, a pop-up Bookline bolt és olvasósarkok különleges hangulatú, igazi nyári Margó Fesztivált ígérnek.

Dolák-Saly Róbert (fotó: Kalászi György)

További információk:
margofeszt.hu
facebook.com/margofeszt

Nyitókép: Margó 2021

A cikk alatt található galéria képein Márton László, Szentesi Éva, Háy János, Tolnai Ottó, Rényi Ádám és Dániel András látható.