by wetransfer.pr.co/news.artnet.com/artisbusiness.hu 2021. ápr 02.

Marina Abramović és a WeTransfer hosszú távú közös projektbe fogott

„Reméljük, sokan inspirálónak fogják érezni Abramović szellemi örökségét, értékelik a technológia és a digitális dizájn erejét az új művészeti élmények teremtésében.”

„Felfedezhetjük, hogyan legyünk jelen a külső térben és belső világunkban egyszerre. Olyan időket élünk, amikor fontosabb, mint valaha, hogy ismét kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal” – mondta Marina Abramović a mindfulness módszerről.    

Marina Abramović, az elismert performanszművész, – aki művészeti ágának egyik legjelentősebb alakja –, a népszerű fájlmegosztó platformmal, a WeTransferrel kollaborál. Az együttműködés segítségével az emberek hasznosan és pihentetően tölthetik azt az időt, amíg a fájlok feltöltődnek a szerverre, ugyanis  Marina megtanítja nekik meditációs módszerét. 

Emellett Abramović bemutatkozik a WePresent Vendégkurátor sorozatában is. Öt feltörekvő előadóművészt választott ki a világ minden tájáról, akiknek munkáit a weboldalon,  a fájlfeltöltési ablak mellett mutatják be. A képekre kattintva további információkat találunk a műalkotásokról és művészeikről. Holly Fraser, a WePresent főszerkesztője elmondta: „Új Vendégkurátor sorozatunkkal a WePresent folytatja digitális művészettámogatói tevékenységét: arra kérünk kiváló művészeket, hogy mutassák be a saját szakterületük feltörekvő tehetségeit.”


WePresent x Marina Abramović: Vendégkurátor sorozat 

„Úgy gondoljuk, ez létfontosságú egy olyan világban, ahol egy példátlan kihívásokkal teli időszakot követően a művészeteknek támogatásra van szükségük. Különösen fontos ez a feltörekvő művészek számára szerte a világon. Reméljük, sokan inspirálónak fogják érezni Abramović szellemi örökségét, értékelik a technológia és a digitális dizájn erejét az új művészeti élmények teremtésében.” 

A WeTransfer, valamint magazin jellegű oldala, a WePresent egy éven keresztül fog együttműködni az előadóművésszel. A Vendégkurátor sorozattal kezdődően különféle közös online projektjeik lesznek. Az együttműködés része a mindfulness technika nyáron induló tanítása a platformon, szeptemberben pedig egy időkapszulát készítenek, amely olyan tárgyakat, ötleteket és más hivatkozásokat mutat majd be, amik inspirálóan hatnak Abramović munkájára. E projektek révén az emberek többet megtudhatnak a performanszművészetről, annak mindennapi életünkben betöltött szerepéről és fontosságáról. 

Egy sajtóközlemény szerint az Abramović-módszer – Marina „részvételi mediációval” foglalkozó márkája – hetvenmillió embert fog elérni világszerte ebben a digitális formában. Abramović azt nyilatkozta, reméli, hogy az emberek üdvözlik a WeTransfer ezen lehetőségét, és alkalmazni fogják módszerét.

A mindfulness technikáról azt írják honlapjukon, hogy „Az Abramović-módszer több évtizedes kutatás során alakult ki a performansz és az immateriális művészet révén. Olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek a lélegzésre, a mozgásra, a mozdulatlanságra és a tudatosságra összpontosítanak. A közönség központi szerepet játszik a bemutatásában.” Marina módszerének lényege a jelenben való létezés, az „itt és most”, a mindenkori pillanat koncentrált megélése.

WePresent Vendégkurátor sorozat: Marina Abramović

Abramović egy figyelemre méltó művészcsoporthoz csatlakozik ezzel az együttműködéssel. A WeTransfer eddig több mint száz ország több mint ezer kreatívjával dolgozott együtt, például Tyler Mithcell-lel, Björk-kel és Solange Knowlesszel.

A performanszművész meditációs módszere világszerte nagy sikernek örvend, gyakorlatsorozatának egyik, Panaszkodj egy fának! című darabját decemberben mutatta be a brit Sky Arts tévécsatorna. „A fák olyanok, mint az emberek. Van intelligenciájuk, vannak érzéseik és kommunikálnak egymással. Emellett ők a tökéletes hallgatóság, mert csendben hallgatják, ahogy panaszkodnak nekik” – mondta Abramović, és azt tanácsolta, engedjük rá egy fára a rettenetes 2020-as év okozta frusztrációinkat. 

 
Marina egyik legmegrázóbb kísérleti perfonmanszáról itt olvashat

Fejléckép: Marina Abramović