by Berényi Marianna 2023. Sep 17.

Múzeumok a béke zöld városában

Osnabrück 1648 óta a béke városa, ahol nemcsak a fegyverek, hanem a természet pusztításával szemben is felveszik a küzdelmet a múzeumok.

Nincs sürgetőbb kihívás napjainkban, mint a klímavédelem. Ehhez a múzeumoknak is hozzá kell járulniuk. Azonban a legkülönbözőbb gyűjteményekkel, közönséggel, kiállításokkal bíró intézményeknek arra is megoldást kell találniuk, miként fordíthatják át tudásukat a cselekvés irányába, miként tehetnek aktívan a környezetvédelemért, világunkért a múzeumi szakemberek.

2023 májusában a Német Múzeumszövetség 850 offline és 130 online résztvevővel Osnabrückben keresett választ a kérdésre. Klímavédelmi kalauzt jelentettek meg, amelyben gyakorlati javaslatokat és minimális ökológiai normákat forgalmaztak meg, hogy a különböző lehetőségekkel bíró múzeumok a megszokott munka minőségén nem változtatva klímabarát üzemmódba kapcsolhassanak.

Osnabrück remek helyválasztás volt a Múzeumszövetség részéről. Nemcsak azért, mert az Alsó-Szászországban található, 780 körül alapított település városházának „Béketermében” (Münster mellett) írták alá a harmincéves háborút lezáró vesztfáliai békét 1648-ban, hanem mert az itt található természettudományi múzeumban, a közelmúltban új külsőt kapott Museum am Schölerbergben idén áprilisban nyílt meg egy új, progresszív, a témára is hatékony választ nyújtó kiállítás.

A népszerű múzeumban 270 ezer darabos állat- és növénytani gyűjtemény dokumentálja a régió természettörténetét, az új állandó tárlatban a karbon korszakból származó, a kiterjesztett valóság által életre keltett ritkaságoktól elkezdve eljuthatunk a jövő városának modelljéig. Az intézményben a látogató egy 1800 négyzetméteres kiállításon merülhet el az erdők, a kultúrtájak, a vizek, a lápok világában, magáévá teheti a városökológia, az ivóvíz-védelem ügyét. Az intézményben ugyanakkor nem csak a saját bolygónk ökológiai rendszerének változásáról kaphatunk képet, hanem a planetáriumban fürkészhetjük az égboltot. Azaz a múzeum a csillagászat, az erdők-mezők-vizek és az emberi települések problematikáját nem választja szét, egyszerre foglalkozik az evolúció, a biodiverzitás és az éghajlatváltozás kérdéseivel, komplex módon igyekszik felfejteni azokat az összefüggéseket, amelyeket az emberi tevékenységek okoznak a világunkban.

Az intézmény ugyanakkor nemcsak beszél a problémákról, hanem az itt dolgozók egy olyan kérdést is feltettek maguknak új állandó kiállításuk tervezésekor, amely általában ritkán jut eszébe a kulturális intézményeknek: hogyan lehet újrahasznosítani egy régi kiállítást? Ennek érdekében a most látható, nemrégiben átadott kiállításinstallációba beépítették a régi tárlat feldarabolt maradványait is. A múzeum környezeti oktatási központjában ráadásul még egy „mobil szöcske” is működik, amely akár házhoz is ugrik. Azaz nemcsak a múzeumon belül érik el az iskolásokat és óvodásokat, a születésnapozó családokat, fesztiválokat, hanem alapvetően bárhol képesek élményszerűen átadni az élővilág védelmével kapcsolatos ismereteket.

Ez a komplex gondolkodás a város többi múzeumában is érzékelhető. A Múzemnegyed, azaz az MQ4 négy épületében társadalmi és művészeti kérdések kapnak helyet, azt kutatják, akarunk-e, tudunk-e békében élni egymással. A Felix Nussbaum-ház a Daniel Libeskind által tervezett épületében egy festő munkásságán keresztül kapcsolódik a békelaboratóriumi projekthez: a holokauszt témáján keresztül a kulturális és vallási identitásról gondolkodtatja el a különböző korú látogatókat. A Villa_Forum Emlékkultúra és Jelenkortörténet számos lehetőséget kínál, különösen fiataloknak és diákoknak, hogy együtt dolgozzanak a békés jövőért a náci diktatúra egykori helyszínén: workshopokon és munkacsoportokban, konferenciákon és tudományos projektekben. Az 1879-ben alapított Kultúrtörténeti Múzeum a város történetén keresztül tesz azért, hogy megértsük az emberek, a közösségek közötti különbségeket és hasonlóságokat. Mindezt kiegészíti az Akzisehaus, az egykori vámház, amely a szó szoros értelmében nyitott ház: minden oldalról be lehet nézni az ingyenes múzeumba. Itt felolvasások, koncertek, előadások, bemutatók és kisebb kiállítások kínálnak lehetőséget, hogy fokozatosan közelebb kerüljünk az Osnabrück Múzeumi Negyedhez, megértsük mit jelent a város mottója: „... ahol a békének története és jövője van”.

A szerző a Néprajzi Múzeum Kommunikációs Főosztályának vezetője. 

Lásd még:

A múlt kincseivel óvni a jövő értékeit
A múlt kincseivel óvni a jövő értékeit – Dresden, Deutsches Hygiene Museum
A múzeumi kommunikáció folyamat, amely a látogatóval közösen hozza létre a jelentést

Fotók: Angela von Brill / Museum am Schölerberg

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!