by artisbusiness.hu 2022. Oct 03.

Négy kontinens kiállítói az Art Market Budapesten

Minden eddiginél magasabb színvonalú kiállítás és vásár a Bálnában

Az Art Market Budapest jóvoltából néhány napra az idén is Budapest válik Európa egyik legvonzóbb kortárs képzőművészeti találkozóhelyévé: 2022. október 6-ától 9-éig négy kontinens közel harminc országából érkező száztizenhat kiállító, több mint ötszáz művész több ezer alkotása várja a közönséget a Bálna Budapest épületében.

Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vására a rendkívüli kiállítói érdeklődésre való tekintettel is az idén a népszerű Duna-parti épület négy emeletén, összesen mintegy nyolcezer négyzetméteren épült fel. A művészeti seregszemle számtalan kísérőprogramja között ugyancsak a Bálna Budapest ad otthont Közép- és Kelet Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárának, az Art Photo Budapestnek, az Inside Art nemzetközi művészeti konferenciának, illetve a 360 Design Budapest kiállításnak is. Az Art Market Budapest díszvendége 2022-ben Szerbia. Maja Gojković szerb miniszterelnök-helyettes, kulturális és tájékoztatási miniszter védnökségével MOST.SERBIA címen fesztivál jön létre.

Az Art Market Budapest továbbra is a hazai és nemzetközi művészeti élet meghatározó szereplőit és legfrissebb alkotásait felvonultató Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál partnere, a fesztivál kiemelt nemzetközi képzőművészeti elemeként jelentősen hozzájárul Budapest kulturális turisztikai vonzerejéhez.

Gyarapodott a művészeti választék

Az idén tizenkettedik alkalommal megnyíló vásár iránti nemzetközi szakmai bizalom és a hazai művészeti piac stabilitása egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy minden korábbinál nagyobb számú és a Covid-járvány előtti területi igényeket messze meghaladó kiállítói jelentkezés érkezett az Art Market Budapesthez. Ez minden eddiginél magasabb színvonalú és szélesebb válogatásra adott lehetőséget a vásár galériatulajdonosokból álló nemzetközi szakmai testülete számára. 2022-ben az alábbi országokból érkeznek kiállítók:  Argentína, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Chile, Csehország, Dél-Afrika, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Japán, Kolumbia, Magyarország, Montenegró, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, USA. A rendkívül széles nemzetközi választékban Magyarország valamennyi számottevő kortárs képzőművészeti galériája is jelen van, miközben néhány új hazai szereplő is bemutatkozik.

Díszvendég: Szerbia

A Bálna Budapest területén a vásár valamennyi szekciójában kiállító tucatnyi szerb galéria és művészeti intézmény által garantált rendkívül széles választék MOST.SERBIA címmel művészeti fesztivállá bővül, és külső budapesti helyszíneken létrejövő kiállításokkal egészül ki. A nemrégiben megnyitott Andrássy úti magánmúzeum, a Q Contemporary a nemzetközileg talán legismertebb szerb kortárs alkotó, Mira Brtka életművéből válogat, a Magyar Képzőművészeti Egyetem épületében a Belgrádi Szépművészeti Egyetemmel együttműködésben létrehozott kiállítás látható, szerb magángyűjtemények anyagából Collecting Serbia – Public Hobby címmel a különleges adottságú kiállítóhelyként most bemutatkozó csepeli Szőke Gábor Stúdió mutat be egyedülálló tárlatot, míg a Magyar Műhely Galéria kiállítása elsősorban a magyarszerb határ két oldalán élő kisebbségek alkotóinak munkásságára koncentrál. Európa egyik legszínvonalasabb művészeti konferenciája, az Art Market Budapest hagyományos kísérőeseménye, az Inside Art külön napot szentel a szerb kortárs képzőművészetnek, a vendégország művészeti intézményeinek vezetőivel is alkalom adódik a közvetlen kapcsolatteremtésre. A MOST.SERBIA fesztivál a rávilágít arra a tényre, hogy a szerbiai kortárs képzőművészet színvonala és gazdagsága alapján joggal követel magának nagyobb láthatóságot az európai művészeti életben, egyben megerősíti az Art Market Budapest meghatározó nemzetközi szerepét régiónk művészetének bemutatásában és támogatásában.

A MOST.SERBIA fesztivál programjait Maja Gojković szerb miniszterelnök-helyettes, kulturális és tájékoztatási miniszter nyitja meg.

Továbbra is kiemelt figyelmet kap a fotóművészet

Az Art Market Budapest fotóművészeti szekciójaként 2014-ben alapított Art Photo Budapest, a nemzetközi fotográfiai élet kedvelt találkozóhelye tovább őrzi különleges pozícióját mint a közép- és kelet-európai régió egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására. Az európai galériák és fotóművészeti intézmények mellett többek között argentin, chilei és dél-afrikai galériák jóvoltából három kontinenst reprezentáló fotóvásár teljes egészében elfoglalja a Bálna Budapest épületének egyik kiállítási szintjét. A programok között az egyik kimagasló érdekesség az a Magyar Divat és Design Ügynökséggel együttműködésben létrejött válogatás, amely az alkalmazott (divat-) fotó és a fotóművészet közötti kapcsolódási pontokat igyekszik láthatóvá és kézzelfoghatóvá tenni. Az Inside Art konferencia immár hagyományosan egy fotóművészeti nappal egészül ki, amelynek fő témája a nők szerepe a fotóművészet történetének alakulásában.

Az Art Market Budapest jóvoltából a világ legfontosabb kortárs magángyűjtői közül Budapestre érkezik például James Keith (JK) Brown, a nagy hatású és trendteremtő New York-i New Museum kuratóriumi elnöke, aki kedvenc műtárgyait egy személyes tárlatvezetésen is bemutatja a vásáron. A legendás dizájner és építész, Piero Lissoni a Magyar Divat és Design Ügynökség partneri közreműködése révén előadást tart az Inside Art konferencia keretében.

További információk ITT olvashatók.

Fotók: Art Market Budapest

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!