by MTI/artisbusiness.hu 2021. Jul 17.

Nemzetközi filmmúzeum nyílik 2028-ban Cannes-ban

Franciaországban a párizsi Henri-Langlois múzeum 1990-es bezárása óta nincs hasonló jellegű filmmúzeum.

Az intézményt a cannes-i fesztiválpalotától negyedórányira található régi sportcsarnok helyén hozzák létre. Évente négyszázezer látogatóra számítanak.

„A filmművészet Pompidou Központját vagy Guggenheim Múzeumát akarjuk létrehozni” – fogalmazott David Lisnard, Cannes polgármestere a filmklasszikusok gondozásával és bemutatásával foglalkozó francia Cinématheque-kel és a francia nemzeti filmintézettel (CNC) kötött megállapodás aláírásakor. Mint mondta, az alapkövet 2025-ben teszik le. Az építkezés 150-200 millió euróra becsült költségének finanszírozásához a város magánbefektetőket is keres.

A francia Riviéra évente kétmillió turistát vonzó tengerparti kisvárosa jelentős bevételeket remél a filmes ritkaságokat bemutató filmmúzeumtól, amely egyben egy szórakoztatóközpont is lesz. Ez hosszú távú projekt – mondta Costa Gavras francia-görög filmrendező, a francia Cinématheque elnöke. „Van mivel megtöltenünk legalább két múzeumot: jelmezek százai, kéziratok százai, több ezer plakát, díszletek és háromezer tárgy a mozi kezdetétől napjainkig. Állítom, több dolog van nálunk, mint az amerikaiaknál, akik soha nem foglalkoztak a tárgyak gyűjtésével, míg a francia filmmúzeum már 1936-ban elkezdte” – hívta fel a figyelmet. Costa Gavras arra utalt, hogy ősszel megnyílik Los Angelesben az Oscar-díjat is odaítélő Amerikai Filmakadémia múzeuma, és hozzátette: a kulturális hatalomért folytatott verseny minden eddiginél erősebben indul újra az Újvilág és Európa között, egy olyan korszakban, amikor „a film egy ciklusa véget ér, és egy másik kezdődik, ami indokolja a múzeum létrehozását”.

Forrás: lepoint.fr

A francia filmmúzeum gyűjteményéből érkező tárgyakat Cannes-ban egy 2500 négyzetméter alapterületű kiállítótérben állítják majd ki, amelyhez – 900 négyzetméteren – egy, a fesztivál történetének szentelt kiállítás kapcsolódik. Felépítenek egy 300 négyzetméter alapterületű filmlaboratóriumot is, amelyben a filmkészítés folyamatával ismerkedhetnek meg a látogatók, s lesz egy 600 négyzetméteres auditórium is az intézményben, ahol gyerekeknek terveznek programokat, valamint egy 1000 négyzetméteres terület időszakos tárlatok számára.

Nyitókép: Costa Gavras egy forgatáson (forrás: greekcitytimes.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!