by artisbusiness.hu 2023. Sep 26.

November 30-ától látható a mozikban a Semmelweis

– A filmet Koltai Lajos rendezte

A Vecsei H. Miklós főszereplésével készült filmhez megjelent a plakát is, amelyen a Semmelweis Ignáccal bonyolult, izgalmas viszonyba kerülő szülésznőt alakító Nagy Katica is látható. „Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az” – mondta filmje főhőséről Koltai Lajos.

A két főszereplőn, Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai Lajos, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán.

Semmelweis Ignác életéről nemrég könyv is készült: Gárdos Péter Semmelweis Ignác rövid boldogsága című regénye tavaly jelent meg. A Balázs Béla-díjas filmrendező Geszti Péterrel együtt szeretett volna filmet készíteni a legendás orvos életéről, azonban ez nem valósulhatott meg. Ahogy Gárdos a 24.hu-nak nyilatkozta, több forgatókönyvet is beadtak, és „úgy jártak, mint a magyar filmkészítők jelentős része.”

Geszti és Gárdos első vázlataik megszületése után támogatást kaptak a Nemzeti Filmintézettől,  azonban rövidesen kiderült, hogy nem egyedüliként versenyeznek a lehetőségért: Lajos Tamás is szerette volna elkészíteni a filmet, Koltai Lajossal együtt. Végül ők nyerték el a pályázatot és a 2,26 milliárd forintos állami támogatást. „A megfelelő helyre mentünk a pofonért” – fogalmazott Geszti a 24.hu-nak, kiemelve az NFI levelének egy mondatát, amelyben azt írták, azért utasították vissza a tervet, mert „más koncepció mentén képzelik el Semmelweis életének ábrázolását”. Gárdos erre reagálva dolgozta át regénnyé a filmötletet, majd egy egyperces fiktív filmajánlót is készített hozzá, Thuróczy Szabolcs főszereplésével.

Lehet II. Lajosról úgy is filmet készíteni, hogy a király sosem ér el a Csele-patakig. Széchenyiről pedig úgy, hogy soha nem lesz öngyilkos. Én ezt másképp képzelem. Semmelweis sorsának ma Magyarországon szerintem egyetlen érvényes megközelítése létezik: a nézőnek vagy olvasónak arra kellene választ kapnia, mennyire volt törvényszerű Semmelweis élete és halála. Adva van egy zseni a 19. században, akit kitagad a világ, akit lényegében elárul a magyar orvostársadalom túlnyomó többsége, és akinek a nevétől a halála után még a felesége is megszabadul. Mi történt itt? Ki a felelős azért, hogy egy ilyen tehetséges embert olyan brutálisan, részvét nélkül elpusztítsanak, agyonverjék egy Bécs melletti elmegyógyintézetben?”mondta Gárdos a 24.hu-nak

Ahogy a 24.hu-n olvasható, az elutasításról, illetve a magyar művészeti életben kialakult helyzetről a Szamárköhögést is jegyző alkotónak a Brezsnyev-érában mellőzött, pénzforrásaitól is elzárt Tarkovszkij jutott eszébe, akiért a rendezők minden hónapban gyűjtést rendeztek, majd a tizenegy éven át rendszeresen összegyűlt nagy összegeket titokban a lábtörlője alatt helyezték el.

Mint korábban beszámoltunk róla, a MIND Klinikán – az ország, sőt Európa egyik legkorszerűbb neurológiai és gasztroenterológiai központjában – a páciensek szakszerű, magas színvonalú ellátása és a kutatómunka mellett a kulturális értékekre, a művészetekre is nagy figyelmet fordítanak. Honlapjukon, valamint Facebook-oldalukon kulturális tartalmakat is közzétesznek. Egyik tavalyi podcastjukban dr. Schwab Richárd intézményvezető riporternek állt: Gárdos Péter író-rendezőt kérdezte Semmelweis Ignác rövid boldogsága című regényéről.

Lásd még: 

Semmelweis Ignác rövid boldogsága

A nyitókép forrása a Szupermodern Filmstúdió.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!