by artisbusiness.hu 2022. Nov 09.

Semmelweis Ignác rövid boldogsága

– Dr. Schwab Richárd videóbeszélgetése Gárdos Péterrel, a Semmelweisről szóló regény szerzőjével

A MIND Klinikán – az ország, sőt Európa egyik legkorszerűbb neurológiai és gasztroenterológiai központjában – a páciensek szakszerű, magas színvonalú ellátása és a kutatómunka mellett a kulturális értékekre, a művészetekre is nagy figyelmet fordítanak.

Honlapjukon, illetve Facebook-oldalukon kulturális tartalmakat is közzétesznek. Legutóbbi podkastjukban dr. Schwab Richárd intézményvezető riporternek állt: Gárdos Péter író-rendezőt kérdezte nemrégiben megjelent, Semmelweis Ignác rövid boldogsága című regényéről.

Semmelweis a XIX. század egyik legnagyobb hatású orvosa volt. Felfedezése anyák millióit mentette meg szerte a világon az értelmetlen haláltól. Élete és tragikus bukása mégis tele van titkokkal és ellentmondásokkal.
Karrierje legfontosabb pillanatában képtelen volt megszólalni. Amikor pedig végre küzdeni kezdett, maga ellen fordította Európa szinte teljes orvostársadalmát. Semmelweis dühe egyszerre bizonyult felszabadítónak és halálosnak.
Talán túl korán érkezett.
Talán túlontúl izgatottan, erőszakosan hirdette az igazát.
Sokan szerették volna semmissé tenni a felfedezését, és elpusztítani őt magát is. Végül ez utóbbi sikerült.
Mi ölte meg Semmelweist?
Ki ölte meg Semmelweist?
Gárdos Péter megrendítő regénye drámai választ kínál egy zseni életének máig megválaszolatlan kérdéseire.


* „A szívem idehúz Magyarországra” – Az Art is Business interjúja Mechtler László neurológusprofesszorral

A MIND Klinika alapító tulajdonosai a Buffalóban élő Mechtler László neurológusprofesszor és Schwab Richárd gasztroenterológus – az intézmény vezetője. „Engem valósággal lenyűgöz Mechtler László és felesége, Katalin munkája és hatalmas energiája: nemcsak összekapcsolják a magyar és amerikai orvosokat, valamint a budapesti és buffalói képzőművészeket, hanem egyesítik tudásukat, tapasztalataikat és eredményeiket is. Mechtler Katalin BuBu Programja példaértékű, melynek eredményeképp a betegek is valódi, szoros kapcsolatba kerülnek hiteles képzőművészeti alkotásokkal. Úgy gondolom, hogy egy klinikán nagyon fontos a támogató, barátságos légkör – ami a MIND-ben a festményeknek is köszönhető. Én teljes szívemből hiszek a művészet gyógyító erejében”– vallja Schwab doktor.

* A képzőművészet gyógyító ereje

Nyitókép: Gárdos Péter (forrás: openbooks.hu)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!