by artisbusiness.hu 2023. Sep 23.

Ők kapták idén a színház-, film- és táncművészeti Junior Prima Díjakat

Öt fiatal művészt díjaztak.

Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese,  Ginzer Ildikó adta át a csaknem ötven jelölt közül kiválasztott tehetségeknek.

Orlai Tibor, Ginzer ILdikó és László Lili (fotó: Bruzák Noémi / MTI)Orlai Tibor, Ginzer ILdikó és László Lili (fotó: Bruzák Noémi / MTI)

A díjjal azokat a harminc év alatti művészeket jutalmazzák, akik korosztályuk legjobbjai között is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Idén Giliga Ilka díszlet- és jelmeztervező, Hajdu Tibor színművész, a Győri Nemzeti Színház tagja, László Lili színművész, az Orlai Produkció alkotóközösségének tagja, Medveczky Balázs színművész, a Vígszínház társulatának tagja és Tarnóczi Jakab, a Katona József Színház rendezője érdemelte ki az elismerést. 

Giliga Ilka díszlet- és jelmeztervező (forrás: MHB Bank)Giliga Ilka díszlet- és jelmeztervező (forrás: MHB Bank)

Az MBH Bank felkérésére színházak, szakmai és érdekképviseleti szervezetek negyvennyolc jelöltet állítottak ebben az évben. Közülük választotta ki a hattagú zsűri – Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Oberfrank Pál, színész-rendező, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Orlai Tibor magánproducer, az Orlai Produkciós Iroda alapító tulajdonosa és a Belvárosi Színház igazgatója, valamint Rudolf Péter színművész, rendező, a Vígszínház igazgatója – azt az öt fiatal tehetséget, akik kiérdemelték a Junior Prima címet.

Hajdu Tibor színművész (forrás: MHB Bank)Hajdu Tibor színművész (forrás: MHB Bank)

„Az idén létrejött MBH Bank egyik elődjeként a Takarék Csoport 2017 óta gondozta a Junior Prima Díj színház-, film- és táncművészet kategóriáját. Örömmel tölt el minket, hogy folytathatjuk ezt a hagyományt, és idén először az MBH Bank színeiben adhatjuk át ezeket a díjakat, amelyek révén támogatjuk a fiatal tehetségeket, valamint segíthetünk abban, hogy egy független szakmai zsűri által szakmai megerősítést és elismerést, láthatóságot kapjanak. Tudjuk, hogy a szakmai elismerés mindig fontos, de fiatalon még nagyobb súlya van egy ilyen elismerésnek. Ezért fontos volt számunkra, hogy megőrizzük és továbbvigyük ezt a jogelődünktől örökölt díjat” – mondta az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese, Ginzer Ildikó. 

Medveczky Balázs színművész (forrás: MHB Bank)Medveczky Balázs színművész (forrás: MHB Bank)

2023-ban tizenötödik alkalommal adták át a Junior Prima Díjat színház-, film- és táncművészet kategóriában, az idei jutalmazottakkal együtt már 111 fiatal magyar tehetségnek ítélték oda az elismerést.

Tarnóczi Jakab (forrás: MHB Bank)Tarnóczi Jakab (forrás: MHB Bank)

Junior Prima Díj

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben döntöttek úgy, hogy önálló díjjal jutalmazzák azokat a fiatal, harminc év alatti tehetségeket, akik korosztályukon belül a jók között is a legjobbak. A Junior Prima Díjat tudomány kategóriában a Magyar Fejlesztési Bank, zene kategóriában az MVM Magyar Villamos Művek, népművészet kategóriában a Docler Holding, sajtó kategóriában a KAVOSZ, színház-, film- és táncművészet kategóriában pedig az MBH Bank támogatja társalapítóként és mecénásként.

Máté Gábor (fotó: Bruzák Noémi / MTI)Máté Gábor (fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Mint emlékezetes, tavaly az öt elismert fiatal művész közül Vilmányi Benett színész nem vette át a díjat. A Telexnek azt nyilatkozta: az utolsó pillanatban érkezett a díjátadóra, és nagyon szíven ütötte, hogy rögtön odamentek hozzá, nyomatékosan kérve: ne politizáljon a beszédében. Végül egy meglehetősen indulatos beszédben azt mondta, a politika és a kultúra összetartozik, és bejelentette: lemond a díjról, annak ellenére, hogy egyébként nagyon kevés pénzért dolgozik.

Lásd még: Átadták a színház-, film- és táncművészeti Junior Prima Díjakat

Nyitókép: A díjazottak, a zsűri és a díj átadója (fotó: Bruzák Noémi / MTI )

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!