by artisbusiness.hu 2022. máj 08.

Online oktatási programot indít a Budapesti Fesztiválzenekar

Elsősorban gyerekeknek szeretnék bemutatni a klasszikus zene szépségeit.

BFZ Felfedező címmel zenei oktatási honlapot indított a Budapesti Fesztiválzenekar, amelyen játékok mellett Sodró Eliza színésznő vezeti be a gyermekeket a klasszikus zene világába. A virtuális ismerkedés után személyesen is lehet majd találkozni a zenekar tagjaival és a hangszerekkel a BFZ ingyenes családi napján: május 28-án ismét az Aquincumi Múzeumba hívják a zene iránt érdeklődő gyerekeket.

A Fesztiválzenekar gondozásában elindított zenei oktatási honlapon játékos videók és zenei kihívások várják az érdeklődőket. A program virtuális házigazdája Sodró Eliza színésznő, aki az 5–12 éves gyermekeket vezeti be a klasszikus zenébe, a hangszerek világába és a szimfonikus zenekar felépítésébe. Az egyelőre három részből álló sorozat epizódjai május folyamán hetente válnak majd láthatóvá a felfedezo.bfz.hu oldalon.

A felfedező honlapja

Az Eliza, a zenenyomozó című kisfilmeken a Fesztiválzenekar zenészei is megszólalnak, a honlapon emellett a BFZ gyerekprogramjainak felvételei és zenei játékok is elérhetők. A minisorozat első részében a zene keltette különböző érzésekről és a Fesztiválzenekar muzsikusainak gyerekkori hangszerválasztásairól is szó esik.

A klasszikus zenével való online ismerkedés után a gyermekek személyesen is találkozhatnak a BFZ tagjaival, és ki is próbálhatják a különböző hangszereket a zenekar ingyenes családi napján, május 28-án Óbudán, az Aquincumi Múzeumban. A Zenei vásár és családi nap elnevezésű eseményen óránként kezdődő zenei programokkal, néptánccal és játékokkal is várják a családokat. Lesz Kakaókoncert, Zenevár mesejáték és Hangszerkóstoló is, utóbbiban a gyerekek több hangszert is kipróbálhatnak.

„A zenei ismeretterjesztés és azon belül a gyermekek játékos tanítása évtizedek óta a Fesztiválzenekar küldetésének fontos része. Nagyon örülünk, hogy a játékos oktatási módszerek és az internet segítségével jóval több gyermekkel sikerülhet megszerettetni a klasszikus zenét, emellett a zeneoktatás fontosságára is szeretnénk felhívni a szülők és pedagógusok figyelmét. Kutatások szerint ugyanis a zenei tanulás nemcsak örömöt, műveltséget ad, de segíti a gyermekek szellemi fejlődését, jó hatással van például a nyelvtanulási és matematikai képességekre is” – mondta Erdődy Orsolya, a zenekar menedzser-igazgatója.

A BFZ akciót is kínál a családoknak: a hétvége során a délutáni koncertekre belépést biztosító Fricsay bérletet féláron kaphatják meg gyermekeik, unokáik számára azok, akik két teljes árú bérletet vásárolnak.

Borítókép: Sodró Eliza (forrás: bfz.hu)