by artisbusiness.hu 2023. May 11.

Összeállt a 16. KAFF versenyprogramja

Nyolc film versenyez a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon az egészestés animációk között.

Az előzsűrik kiválasztották harminckét ország négyszázhúsz alkotása közül  a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramját, amelyben a világ legrangosabb animációs filmfesztiválján, Annecy-ban, Bucheonban, az Európai Filmdíjon és a Tokyo Anime Award-on díjat nyert alkotások is szerepelnek.

My Grandfather's Demons (forrás: KAFF)My Grandfather's Demons (forrás: KAFF)

Hét európai TV-speciál, tizennyolc európai és tizenhárom magyar TV-sorozat, tizenkilenc magyar rövidfilm, huszonhat magyar alkalmazott animáció és huszonnyolc magyar diákfilm versenyez június 21–25. között Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjén. A versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik majd a fesztivál kínálatát, melyen a részvétel ingyenes.

Nayola (forrás: KAFF)Nayola (forrás: KAFF)

A háromtagú egészestés előzsűrinek – Csákovics Lajos rajzfilmes, rendező, Elsässer Klaudia, a Pannonia Entertainment művészfilm-forgalmazó alapítója és Tóth László István animációs szakember – igen nehéz dolga volt az egész estés európai animációs filmek előválogatásakor. A huszonhét nevezett munka közül huszonhárom már több rangos fesztivált megjárt. Érdekesség, hogy miután a felhívásban semmi nem zárta ki, hogy AI, azaz mesterséges intelligencia hozzon létre filmalkotást, a nevezések között olyan is volt, melynek elkészítésében segített az AI. Végül az alábbi nyolc egész estés animáció került be a 16. KAFF versenyprogramjába.

A kis Nicolas (forrás: KAFF)A kis Nicolas (forrás: KAFF)

Az ismert francia gyerekkönyv-sorozat címszereplője elevenedik meg Benjamin Massoubre és Amandine Fredon tavaly Anncey-ban a legjobb film díját elnyert A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! című filmjében. Két djíat is bezsebelt az Anncey Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon az Európai Filmdíjas Kutyáknak és olaszoknak tilos! című francia-olasz-svájci alkotás, Alain Ughetto munkája, melyben Luigi gyalog kelt át az Alpokon, hogy Franciaországban kezdjen új életet. Jean-Christophe Roger és Julien Chheng luxemburgi és francia Ernest és Celestine: A dallamok útján című filmjében a medve és az egér ezúttal visszatér Ernest szülővárosába, ahol azt kell tapasztalniuk, hogy betiltották a zenét. Ezt nem hagyhatják annyiban!

Kutyáknak és olaszoknak tilos! (forrás: KAFF)Kutyáknak és olaszoknak tilos! (forrás: KAFF)

A portugál Nuno Beato My Grandfather's Demons című filmjében a nagyvárosban élő Rosa nagyapja váratlan halálával rájön, olyan helyen él, melyhez nem tud kapcsolódni s ahol nem érzi, hogy szeretetet kapna. A szintén portugál José Miguel Ribeiro Bucheonban két díjat nyert, Angolában játszódó Nayola című munkája a 25 éven át tartó polgárháború három generáció nőtagjaira gyakorolt hatását ábrázolja. Fájdalmas titkokra derül fény és egy döbbenetesen váratlan találkozás nagyot fordít a történeten. Ari Folman izraeli rendező Hol van Anne Frank? című filmje Kittyt, a kislány képzeletbeli barátját követi nyomon.

Hol van Anne Frank? (forrás: KAFF)Hol van Anne Frank? (forrás: KAFF)

Két magyar film is indul, mind az európai, mind a magyar egészestés versenyben, melyeket a napokban hívtak meg az idei Annecy Animációs Filmfesztiválra: Gauder Áron a Kojot négy lelke című filmje az indián teremtéstörténeten keresztül arról beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő.

Műanyag égbolt (forrás: KAFF)Műanyag égbolt (forrás: KAFF)

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rotoszkóp animációval készült Műanyag égbolt című alkotása pedig 100 év múlva, a jövőbe repíti a nézőt, amikor már lehet, hogy késő… A házigazda Kecskemétfilm nagyvonalúan nem nevezte versenybe saját alkotását, a Toldit, de versenyen kívül vetítik majd Jankovics Marcell utolsó alkotását, mely szintén meghívást kapott idén Annecy-ba.

Kojot négy lelke (forrás: KAFF)Kojot négy lelke (forrás: KAFF)

További részletek ide kattintva olvashatók.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Ernest és Celestine (forrás: KAFF)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!