by artisbusiness.hu 2023. Apr 13.

Összedobták! Sikeres volt a közösségi összefogás

Megvalósulhat a Deim-szobor Szentendrén.

A szobor költségeinek előteremtése érdekében a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) tavaly decemberben közösségi gyűjtést indított. Az idén március végén záruló, „Dobjuk össze!" kampány sikeres volt, így akár már a nyár folyamán megvalósulhat a szentendrei Deim Pál térre megálmodott köztéri Deim-szobor.

Látványterv a szentendrei Deim Pál térre tervezett szoborról (forrás: FMC)Látványterv a szentendrei Deim Pál térre tervezett szoborról (forrás: FMC)

Deim Pál születésének 90. évfordulója alkalmából, 2022-ben a Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével egy köztéri szobor felállítását kezdeményezte a Deim Pál téren, a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegve.

A múzeum szervezésében készülő 3x3 méteres szobor Deim Pál 1976-ban készült Tájékozódási plasztika című műve alapján valósul meg, amely a művész egyetlen zománc alkotásaként, köztéri szobortervként született meg a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen.

Deim-plasztika (fotó: Deim Balázs)Deim-plasztika (fotó: Deim Balázs)

A közösségi finanszírozás többféle támogatási formát tett lehetővé: egy elkülönített számlára támogatási összeg utalásával; Deim Pál: Építészet III. című művéről készült szitanyomat vásárlásával; vagy a múzeumi pénztárakban elérhető, kisebb összegű támogatói hozzájárulással is segíteni lehetett a szobor megvalósulását.

Több szentendrei művész és ismert ember személyes közreműködésével járult hozzá a gyűjtés kommunikációs kampányához, de az idén tavasszal, a budapesti Virág Judit Galériával együttműködésben megvalósuló Deim Pál életműkiállítás révén is sokakhoz eljutott a szoborállítás szándéka.

Deim Pál: Építészet III. című művéről készült szitanyomat (forrás: FMC)Deim Pál: Építészet III. című művéről készült szitanyomat (forrás: FMC)

Az így előteremtett valamivel több, mint hatmillió forint a Ferenczy Múzeumi Centrum és Szentendre város hozzájárulásával kiegészítve elegendő ahhoz, hogy a szobor kivitelezése a következő időszakban elkezdődjön. A támogatásokat a szobor alkotóelemeinek gyártása mellett többek közt az alapozó munkálatokra, a fémszerkezet létrehozására, a zománctáblák rögzítésére, illetve az állagmegóvás költségeire fogják fordítani. A szobrot 56 zománcozott lap borítja majd.

A Deim-szobor makettje (forrás: FMC)A Deim-szobor makettje (forrás: FMC)

A Ferenczy Múzeumi Centrum a minimum 56 000 Ft-os hozzájárulást felajánló, és így a Deim-szobor Támogatói Köréhez csatlakozó adományozók nevét – az adományozó hozzájárulásával – támogatói kategóriánként, a szobor mellett felállított bronztáblán teszi közzé. A szervezők, a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum hálásan köszönik az adományozóknak, támogatóknak, közreműködőknek a szobor megvalósulásához nyújtott segítséget.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című szoborterve a Virág Judit Galéria életműkiállításán (fotó: Deim Balázs)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!