by Szentgyörgyi Rita 2023. May 22.

Párizs – a művészet szerelmeseinek

A világ legnépszerűbb úti célja. Évente átlagosan harmincmillión keresik fel a fény, a szerelem, a történelmi nagyság, a művészet, a szépség városát.

Párizsról lehetetlen nem szuperlatívuszokban beszélni. A világ egyik vezető kulturális, gazdasági központja, a divatra, a művészetekre, a tudományra, a gasztronómiára, a szórakoztatóiparra, az oktatásra gyakorolt hatása megkerülhetetlen. A világ legjelentősebb vállalatai közül negyven Párizs valamelyik üzleti negyedében székel.

Párizsban szinte minden utca, minden sarok újabb és újabb felfedezni valót, kulturális látnivalót rejt. A „grandeur” kéz a kézben jár a meghittséggel. A város jelképévé vált „vashölgy”, az Eiffel- torony (alkotója, Gustave Eiffel halálának századik évfordulója miatt is említést érdemel) a világ leglátogatottabb fizetős látványossága, évi közel hétmillió látogatóval. A tűzvész sújtotta Notre Dame, a nagy nemzeti ünnepek, koszorúzások színhelyévé „komorult” Diadalív, a méltóságteljes Panthéon, a grandiózus Louvre ellentéteként a kis részletek igazán megkapóak a francia fővárosban.

Romantikát, melankóliát, időtlenséget áraszt a középkori latin negyed kanyargós labirintusa, a legendás Saint Germain des Prés kávézói, teraszai, a Montmartre festői, falusias hangulata, az autentikus Marais negyed kopottan elegáns patinája, a Szajna-part lépcsői. Élményvadász turistaként esőkoppanásban, napsütésben, ködben egyaránt baktatunk a macskaköves utcákon, az ancien régime (régi rendszer) rizsporos szalonjaitól a napóleoni idők arany stukkóktól roskadozó palotáin, a belle époque kocsmáin át a Beaubourg negyed avantgárd művészeti galériáiig.

Párizs kozmopolita, zsibongó „szabadtéri múzeuma” a kortárs építészeti attrakciók viszonylatában is lépést tart a korral. A La Villette negyed parkjában található Cité de la musique (Zene városa) központ Párizs legkorszerűbb és legjelentősebb hangversenypalotájával büszkélkedhet. A Philharmonie Jean Nouvel tervezte futurisztikus, dombszerű épület, amelynek tetején sétálni is lehet, egy alakítható koncerttermet, egy múzeumot, egy kiállítótermet, próbatermeket, stúdiókat rejt magában.

Tavaly nyílt meg Párizs új kortárs művészeti múzeuma Francois Pinault francia milliárdos tízezer darabos műgyűjteményéből, az egykori árutőzsde (Bourse de Commerce) felújított, a világhírű japán építész, Ando Tadao tervei szerint átalakított XVIII. századi palotájában. A Bourse de Commerce vasból, betonból, kőből, üvegből készült épülete harmincezer négyzetméter alapterületen vonultatja fel David Hammons, Rudolf Stingel, Luc Tuymans, Martin Kippenberger, Charlie Levine, Marlene Dumas munkáit. Többségében a világ különböző pontjain élő fekete művészek, akik francia földön még sosem, Európában is csak nagyon ritkán állítanak ki.

A szabadságot, a sokszínűség elfogadását, az igazságtalanság elleni fellépést zászlajukra tűző művészek alkotásaiból álló kollekció legjelentősebb darabjai már megjárták a lagúnák városát, ugyanis tíz évvel ezelőtt a breton származású Francois Pinault, a világ egyik legjelentősebb műgyűjtője a velencei Grassi-palotát, illetve a régi vámház épületét is felújíttatta a kortárs művészet iránti szenvedélyének adózva. A legújabb, Vihar előtt című kiállítássorozat az árnyéktól a fényig vezeti a látogatókat, tizenöt művész emblematikus installációin át. A klímaváltozásra reagálva a művészek egy instabil ökoszisztéma szélsőséges évszakait mutatják be a kiállításon.

A festészet legnagyobbjai, nagyszerű remekműveik randevúznak idén Párizsban Picassótól Manet-n át Matisse-ig, Andy Warholtól Basquiat-n át Alphonse Mucháig.

A Marais negyed szerény épülete ad otthont Picasso állandó párizsi múzeumának. A művész halálának ötvenedik évfordulóját a „Picasso ünnepe, színeket öltő gyűjtemény” reklámszlogennel hirdetik, Macron elnök fővédnökségével. A párizsi Picasso Múzeum a legendás brit divattervezőt, Sir Paul Smith-t kérte fel arra, hogy „színezze át, gondolja újra” a múzeum állandó gyűjteményének, Picasso munkásságnak emblematikus pillanatait, témáit. A ruha- és kiegészítő kollekcióiról híres Smith a hagyományos kézművesség felhasználására specializálódott, műalkotásokból ihletett modern darabokat készít. Picasso univerzumát megidéző játékos jelmezek, látványos ruhadarabok mellett kortárs művészek alkotásai is tarkítják ezt a rendhagyó, újragondolt kiállítást. Az ördögi zseninek, miként Jean Cocteau nevezte Picassót, csak Franciaországban tizenkét helyen nyílik kisebb nagyobb tárlata az évforduló alkalmából, ősszel pedig felavatják Párizsban a Picasso Tanulmányi Központot.

A digitális művészetek párizsi központja, az Atelier des Lumières monumentális vetítésekkel hív Chagall, a kozmopolita művész újra-felfedezésére. A Párizs, New York című magával ragadó kiállításon zenedarabok és operák ihlette Paul Klee-művek, festmények, rajzok vetített, fényfestett változatai is helyet kapnak.

A Louis Vuitton Alapítvány székháza már önmagában megér egy látogatást. Párizs Neuilly városrészében található a Frank Gehry kanadai építész által tervezett, összeboruló vitorlák kompozíciójának látszó épület. A hatalmas, üvegházhatású komplexum hófehér falain mester és tanítványa, Andy Warhol és Jean-Michel Basquiat művészetének szentelt különleges kiállítás tekinthető meg. A két művész négykezesben alkotott százötven festményéből mintegy százat állítanak ki.

Az impresszionizmus párizsi fellegvára, a Musée d' Orsay új kiállítása az 1860-as és '80-as évek új festészetét, azon belül is két impresszionista mester, Edouard Manet és Edgar Degas munkásságát állítja a középpontba. A tárlat a modern festészet heterogén, konfliktusos világát hangsúlyozza, némileg előtérbe helyezve a Degas életművet.

A Grand Palais Immersif és a Mucha Alapítvány átfogó, interaktív, digitális tárlatot kínál Alphonse Mucha életművéből, hogy a világ újra felfedezze ezt az avantgárd művészt, a cseh szecesszió mesterét, akinek a munkái kortalanul inspirálnak kortárs tervezőket. A cseh plakátművész, grafikus, festő pályafutásának fordulópontja éppen Párizsban következett be: az 1900-as Világkiállításon mutatták be monumentális Szláv eposz-sorozatát, amely a szláv történelem vízióját pacifista világnézettel eleveníti meg.

A Tuilériák kertjében sétálva érdemes betérni a L'Orangerie tavaszi kiállítására, amely Henri Matisse, a fauvizmus mestere munkásságának döntő fontosságú, ám kevésbé ismert korszakát eleveníti meg. Köztük az 1930-as évek ritkán látható alkotásait, nagy fekvő aktjait. A két világháború közötti időszakot felölelő tárlat a Matisse-gyűjtemény szobraival, személyes tárgyakkal, fényképekkel, archív dokumentumokkal kiegészülve kuriózum a művész szerelmeseinek.

A Luxemburg Múzeum rendszerint művészettörténeti csemegékkel rukkol elő. Most sincs ez másként. Claude Monet testvére, Léon Monet műgyűjtő kiállításon eddig soha nem látott gyűjteménye van „terítéken”. Az eredetileg vegyész, iparos Léon Monet gyűjtőként, mentorként is fontos szerepet játszott az impresszionizmus atyja, Claude Monet pályafutásában. A mintegy száz festmény, rajz, könyv, köztük Monet, Sisley, Pissarro, Renoir alkotásai, dokumentumok, családi fényképek gazdag betekintést nyújtanak a két testvér közötti szoros kötelékbe, a színek iránti rajongásukba.

-------------

Ízelítő az örökké nyüzsgő Párizs 2023-as gazdag, színes kulturális felhozatalából

2023. február 17. – 2024. január 7. L'Atelier des Lumières
2023. február 8. – szeptember 11. Bourse de Commerce Vihar előtt
2023. március 1. – május 29. Matisse Musée de l' Orangerie
2023. április 5. – augusztus 28. Warhol- Basquiat Fondation Louis Vuitton
2023. március 22. – november 5. Az örök Mucha Grand Palais
2023. március 7. – augusztus 27. Picasso/ Paul Smith
2023. március 15. – július 16. Léon Monet Musée du Luxembourg

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Turisták a Louvre bejáratánál (forrás. Euronews)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!