by artisbusiness.hu 2023. Apr 12.

Szabad a tánc?

Nagykövetekkel hirdet támogatói kampányt a Duda Éva Társulat

Áprilisban húsz nagykövet kampányol a tánc szabadságáért és a Duda Éva Társulatért. A társulat innovatív kezdeményezést indított el: nagykövetes támogatói kampányba kezdett a hosszú távú működés stabilizálására. A nagykövetek között közszereplők, a kulturális élet meghatározó képviselői és civilek egyaránt megtalálhatók. A követek között szerepel többek között dr. Lőrinc Katalin táncművész, Nagy Ervin színész, Kentaur díszlet- és jelmeztervező, Valuska László, a Margó Fesztivál igazgatója, Csobot Adél énekes, színésznő, Szilágyi Liliána Európa-bajnok úszó és Epres Panni divatmodell.

Duda Éva idén húsz éve működik meghatározó rendező-koreográfusként a hazai és nemzetközi színházi szcénában. Többféle műfajban járatos művészként hozta létre önálló együttesét, a Duda Éva Társulatot, amely az elmúlt tizennégy évben Magyarország vezető független formációi közé emelkedett.

Duda Éva Társulat (fotó: Lékó Tamás)Duda Éva Társulat (fotó: Lékó Tamás)

A társulat missziója a kortárs művészetek, ezen belül is a kortárs tánc népszerűsítése és megismertetése új közönséggel, szélesebb társadalmi rétegekkel. Mindemellett komplexebb módon, a művészet teremtő lehetőségeit kihasználva korszerű és fenntartható szemléletmódot hirdet a legkülönbözőbb programokon keresztül. A több mint egy évtizede tartó népszerűség mögött kitartó energia és óriási csapatmunka húzódik meg. Sajnos azonban a sokéves eredményes és látványos munka ellenére sincs szilárd talaj a szervezet lába alatt. 

Csobot Adél (fotó: Molnár Dániel)Csobot Adél (fotó: Molnár Dániel)

A bizonytalanság és a pénzügyi megvonás a kulturális terület számos szegmensét érinti; a független szférában dolgozó hivatásos előadó-művészeti szervezetek működési támogatása idén több mint harminc százalékkal csökken. A területen felhasználható egykori tao (társasági adó, most többlettámogatás) keretösszeget pedig radikálisan, kilencven százalékkal csökkentették a néhány évvel ezelőtti összeghez képest. A korábbi működés most végképp tervezhetetlenné vált, ezért a Társulat innovatív kezdeményezést indított el április elején: nagykövetes támogatói kampányba kezdett a hosszú távú működés stabilizálására.

KentaurKentaur

Április 5-e óta, május 7-éig húsz nagykövet kampányol a tánc szabadságáért és a Duda Éva Társulat hosszú távú építkezéséért. A kampány célja a támogatások mellett a kortárs tánc népszerűsítése, valamint a szervezet célközönségének bővítése. A követes adománygyűjtés lényege, hogy a szervezet értékrendjéhez közel álló, elkötelezett emberek a társulatot képviselve támogatást gyűjtenek, kampányolnak a szervezet számára.

Lőrinc Katalin (fotó: Futár Ernő)Lőrinc Katalin (fotó: Futár Ernő)

„A nagykövetek felkérésekor esszenciális szempont volt, hogy hiteles embereket válasszunk. Követeink a legkülönbözőbb területekről érkeznek, azonban egy közös bennük: a kortárstánc és a művészetek iránti szeretet és elköteleződés. Büszkék vagyunk arra, hogy húsz csodálatos ember képviseli társulatunkat és elhivatottan áll ki a kortárstánc és a művészet ügye mellett!” – nyilatkozta Duda Éva a kampány indítása kapcsán.

Epres Panni (fotó: Molnár Böbi)Epres Panni (fotó: Molnár Böbi)

A nagykövetek között közszereplők, a kulturális élet meghatározó képviselői és civilek egyaránt megtalálhatók. A követek között szerepel többek között dr. Lőrinc Katalin táncművész, Nagy Ervin színész, Kentaur díszlet- és jelmeztervező, Reisz Gábor filmrendező, Farkas Iszák hegedűművész, Földes Eszter színésznő, Valuska László, a Margó Fesztivál igazgatója, Kaszás Attila riporter-producer, Epres Panni divatmodell, Csobot Adél énekes, színésznő és Szilágyi Liliána Európa-bajnok úszó.

A társulat hosszú távú célja a kampánnyal, hogy a nemzetközi trend mentén egy elkötelezett pártolói kört építsenek ki, amelynek segítségével szabadon alkothatnak és magas színvonalon közvetíthetik a hazai kortárs kultúrát.

Duda Éva Társulat (fotó: Lékó Tamás)Duda Éva Társulat (fotó: Lékó Tamás)

A harmincnapos kampány során a Duda Éva Társulat biztos működéséért, a szabad táncművészetért áll ki a húsz nagykövet. 

A kampányról és a nagykövetekről bővebben ITT olvashat.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk

Nyitókép: Duda Éva Társulat (fotó: Lékó Tamás)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!