by felvidek.ma/artisbusiness.hu 2021. May 27.

Szlovák–magyar turisztikai fejlesztés és régészeti feltárás

Ingyenes képzésekkel is segítik az idegenforgalmi szolgáltatások megtervezését és megvalósítását.

Magyarországi és szlovákiai szakemberek közösen tárták fel az Ipoly magyarországi partján elterülő letkési középkori templom maradványait. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézete irányításával magyarországi és szlovákiai egyetemi hallgatók és régészek is részt vállaltak a feltárás menetében – írja Pásztor Péter a felvidek.ma-n.

Mindehhez az anyagi forrást a határon átnyúló Interreg V-A Szlovákia–Magyarország együttműködési program keretében kapták meg. A Dél-Hont turisztikai fejlesztése kulturális és turisztikai projekt részeként különleges kiállítás is nyílik a letkési művelődési házban.


(Fotó: letkes.hu)

Batizi Zoltán régész, a szobi Börzsöny Múzeum vezetője a felvidék.ma-nak elmondta: 2020 nyarán feltárták a letkési régi templom és temető egy részét, majd a kutatás helyszínén emlékhelyet alakítottak ki. A múlt iránt érdeklődő környékbeli önkéntesek is részt vettek a Dél-Hont múltját kutató projektben, így nőtt a helyiek identitástudata is. A szakmai munka nagyobb részét az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészei, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum egyik antropológusa és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont genetikusai végezték. Az ásatásokban közreműködtek a közeli ipolysági Honti Múzeum, a váci Tragor Ignác Múzeum és a szobi Börzsöny Közérdekű Muzeális Gyűjtemény dolgozói is.

„A július második felében és augusztusban folyó feltárásokban a pozsonyi egyetem régészhallgatóinak vezetőjeként is jelen voltam. A feltárásban tevékenyen részt vettünk, a hallgatók is elsajátították szakmájuk gyakorlati részét” – nyilatkozta a felvidek.ma-nak Pálinkás Tibor régész, az ipolysági Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria vezetője.


(Fotó: letkes.hu)

Az ipolysági és a szobi intézmény már huzamosabb ideje együttműködik. Szakmai tapasztalatcsere mellett közös konferenciák, vándorkiállítások, szervezői, illetve együttműködői. Az ilyen szakmai együttműködés sem új keletű a két intézmény munkatársai között.

A letkési templom ismeretlen időben épült, először 1464-ben említi írásos forrás. A török kor után 1737 körül felújították. Az 1800-as évek elején bontották el. A mai templom 1811-ben készült. Az augusztus végéig tartó kutatás során kiderülhet, hogy mikor emelték az épületet, milyen alaprajza, mérete volt, továbbá az is, hogy hányszor, milyen formában bővítették. A kiásott maradványokat a fotózás és rögzítés után ősszel visszatemetik.


(Fotó: letkes.hu)

Az eredményeket a helyi művelődési házban kialakított tárlaton mutatják be. Mindezek a helyi és a környékbeli turizmus fejlesztését is szolgálják. A most megnyíló kiállítás nemcsak a 2020. évi letkési régészeti kutatások eredményeit és a levéltári forrásokat mutatja be, hanem úttörő módon a mai letkésiektől vett DNS-minták alapján a lakosság több ezer éves eredetéről is képet ad.

A határon átnyúló pályázat szlovákiai partnere Batja község volt. A pályázati forrásból a felvidéki településen egy régi parasztházból tájházat alakítottak ki, és a turisták számára kölcsönözhető kerékpárokat szereztek be. A turizmusfejlesztő projekt részeként a két település együttműködve olyan ingyenes képzéseket is biztosít, amelyek segítik a helyi lakosságot az idegenforgalomhoz kapcsolódó szolgáltatások megtervezésében és megvalósításában. Egy új honlap is készült, mely Dél-Hont turisztikai vonzerejét hivatott növelni.

A nyitókép forrása: letkes.hu

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!