by artisbusiness.hu 2022. Dec 03.

Szobrot állítanak a szentendrei Deim Pál téren

A szükséges összeget közösségi finanszírozással szeretnék előteremteni

Deim Pál születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum köztéri szobor felállítását tervezi a Deim Pál téren – a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegve. Ehhez kapcsolódóan 2022. december 9-én, pénteken 18 órakor a Ferenczy Múzeum Szentendre-termében Prosek Zoltán múzeumigazgató és Fülöp Zsolt polgármester tart tájékoztatót. A közösségi eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A múzeum szervezésében, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével megvalósítandó, 3x3 méteres szobor Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című műve alapján készül, amely a művész egyetlen zománcalkotásaként, köztéri szobortervként született meg a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen.

A szobor összköltsége – az  alkotóelemek (56 db. 1x1 méteres, egységes kivitelű zománctábla) gyártása, az alapozó munkálatok, a fémszerkezet létrehozása, a táblák rögzítése, a világítás biztosítása, illetve az állagmegóvás – mintegy nyolcmillió forint. Az összeget közösségi finanszírozással szeretnék előteremteni; adományával bárki hozzájárulhat a szobor 2023 tavaszára tervezett felállításához és fenntartásához.

Lehetőség van a Deim-szobor Támogatói Köréhez való csatlakozásra is: minimum 56 ezer forintos hozzájárulás esetén (az összeg egy tábla előállítási költségét fedezi), bárki az 56 zománctábla egyikének jelképes tulajdonosává válhat, így építve fel együttesen a köztéri szobrot. Az adományozó nevét –  hozzájárulása esetén – a szobor mellett felállított bronztáblán teszik közzé.

Látványterv (A teret 2022 júliusában nevezték el Deim Pálról.)

Az adományokat az alábbi bankszámlaszámra várják 2023. február 28-áig:

Ferenczy Múzeumi Centrum – Gyűjtés alszámla
11784009-15440196-10140004

Az eseményhez kapcsolódva a múzeum a gyűjteményében lévő Deim Pál Építészet III. (1974, vászon, akril; 74,5x240 cm) című műről a Szentendrei Grafikai Műhelyben 115 példányban szitanyomatot készít, melyek 2022. december 9. és 2023. február 28. között bruttó 90 ezer forintos áron megvásárolhatók a Ferenczy Múzeumban. A szitanyomatok eladásából befolyt összeget szintén a szobor felállítására fordítják.

Az adománygyűjtésről és a Deim-szobor Támogatói Köréről, illetve a szitanyomat elérhetőségeiről az FMC weblapján olvashatnak.

Nyitókép: Deim Pál (fotó: Deim Péter)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!