by artisbusiness.hu 2023. Jan 25.

Támogatókat keres a bezárással fenyegetett Pécsi Harmadik Színház

Januárra minden anyagi tartaléka elfogyott a kortárs magyar drámák műhelyeként ismert Pécsi Harmadik Színháznak, ezért támogatókat keres, hogy ne kelljen bezárnia a kapuit. A felajánlásokat február 28-ig várják. Ha addig nem sikerül összegyűjteni a túlélést biztosító 20 millió forintnak legalább a 70%-át, a színház nem tud tovább működni, és a támogatók mentesülnek a vállalásuk alól.

A kiemelt színházak közé tartozó Pécsi Harmadik Színház önhibáján kívül rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe sodródott. „A folyamat a koronavírus-krízissel kezdődött, nagyon sok előadásunk maradt el, ami jelentős bevétel-kieséssel járt. A háború okozta energiaválság következtében megsokszorozódott rezsiköltségeink soha nem tapasztalt magasságokba szöktek. Működési célú állami támogatásunk csak töredéke ez irányú költségeinknek. Januárra minden anyagi tartalékunk elfogyott, támogatói segítség nélkül színházunk befejezné működését” – írja weboldalán a teátrum.

Az év közepéig a túlélést 20 millió forint biztosítaná, amikor is megnyílik a következő évadra szóló állami forrás, amivel további egy évre megoldható a színház működése és ez idő alatt ki lehet dolgozni a hosszú távú finanszírozást is.

Patartics Zorán, a pécsi Horváth és Patartics Építész Iroda egyik alapítójának kezdeményezésére színházmantő akció indult, amellyel elsősorban vállalkozásokat szeretnének elérni. A támogatást nyújtó vállalkozások az „adomány” 20%-át leírhatják adóalapjukból.
Az ehhez szükséges igazolásokat a színház az adomány beérkezését követően állítja ki, kérésre pedig előzetesen e-mailben tájékoztatást nyújt.

A támogatók a színháznak a palfiibolya@phsz.hu címre írt e-mailben jelezhetik támogatási szándékukat és annak mértékét. A támogatások összegét, a támogatók megnevezését – amennyiben annak megjelenéséhez a támogató hozzájárulását adja – és a gyűjtés pillanatnyi állását a színház egy online felületen teszi közzé, és folyamatosan frissíti. A támogatók a gyűjtés végén utalják a támogatást a színház számlájára, amikor látható, hogy a kitűzött 20 millió forint célösszeg teljesül. Ha a regisztrált támogatási mérték nem éri el legalább a célösszeg 70%-át, úgy nem teljesül az a szándék, hogy a színház további működése biztosított legyen, és ebben az esetben a támogatók a vállalásuk alól mentesülnek.

A Pécsi Harmadik Színház az elmúlt három évtizedben a kortárs magyar drámák műhelyeként vívott ki magának országos elismertséget, repertoárukon folyamatosan jelen vannak mai magyar szerzők darabjai, amelyek közül többet (Pilinszky János, Spiró György, Háy János, Kiss Judit Ágnes műveit) ősbemutatóként tűzték műsorukra. Előadásaikat rangos díjakkal jutalmazták, befogadószínházi tevékenységük részeként pedig 18 határon túli társulat 48 produkciójának 243 előadását mutatták be.

Nyitókép: Cseri László fotómontázsa

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!