by artisbusiness.hu 2022. aug 24.

Támogatókat keresnek Fliegauf Bence és Fahidi Éva filmjéhez

Ha teheti, csatlakozzon ön is Az Élet Menete Alapítvány és a VisionTeam adománygyűjtéséhez!

1944-ben az akkor tizennyolc éves Fahidi Évát több százezer honfitársával együtt bevagonírozták és Auschwitz-Birkenauba deportálták. Éva túlélte a haláltábort. Hetvennyolc évvel később, 2022-ben Fliegauf Bence Az Élet Menete Alapítvány megbízásból oktatási anyagot készít a deportálásról. Az érzékenyítő anyag kulcsmomentuma egy ikonikus fotón megörökített jelenet: egy hajlott hátú, idős asszony négy gyerekkel a gázkamrák felé botorkál. Fliegauf Bence felkérte Fahidi Évát, hogy szerepeljen ebben a különleges oktatási projektben. Éva igent mondott.

Fliegauf: De akkor… újra fel kell szállnod a vonatra.
Fahidi: Újra felszállok, drágám.
Fliegauf: De akkor újra ordítozni fognak a csendőrök, és rád záródik az ajtó. Nem fog mindez rettenetesen felkavarni téged?
Fahidi: De.
Fliegauf: Akkor?
Fahidi: Csináljuk!

Így aztán Fahidí Évát 2022-ben, kilencvenhét évesen, újra bevagonírozták, újra deportálták – még ha csak szimbolikusan is. Ezt az összetett pszichológia folyamatot dokumentálják. A forgatás napján Éva leveszi edzőcipőjét, és 1940-es évekbeli bőrcipőbe bújik, kimerültre és elgyötörtre sminkeli őt a maszkmester, és instruálja a rendező. Éva kikapcsolja a mobilját, és felszáll a vagonba.

Mit érez? Mire gondol? Hány felvételt bír ki? Sír? Nevet? Éva történetén keresztül a kollektív emlékezet labirintusában bolyongunk, egy bátor ember bátor döntésén keresztül látjuk összekeveredni a huszadik század poklát a huszonegyedik század elejének komplexitásával.

A projekt befejezéséhez támogatókra van szükségük. Szeretnék megmutatni a közönségnek Fahidi Éva bátor döntését ebben a nem mindennapi helyzetben.

A számlaszám és további információk a linkre kattintva olvashatók.

Nyitókép: Fahidi Éva (fotók: Fuchs Máté, Az Élet Menete Alapítvány Facebook-oldala)

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!