by artisbusiness.hu 2023. Jun 23.

Új művészeti portál mutatja be a pécsi és baranyai alkotókat

Az ArtPécs weboldal létrehozása országosan is egyedülálló kezdeményezés.

A művészeti portál célja, hogy összegyűjtse a Pécsett vagy Baranyában élő és alkotó, csaknem százötven képzőművészt, így mutatva be a pécsi művészélet sokszínűségét. A weboldal egyúttal hivatkozási oldalként is szolgál azon művészeknek, akiknek nincs önálló megjelenési lehetőségük. 

A pécsi és baranyai művészek „seregszemléje” szinte már hagyomány, hiszen a Pécsi Galéria 1978 óta rendszeresen szervezett közös kiállításokat, amelyekről számos katalógust, könyvet jelentetett meg. Az ArtPécs oldal létrehozásához a 2020-ban, az M21 Galériában megrendezett Állapotfelmérés| 2019 című kiállítás dokumentumai adták az alapot. Az említett tárlat kurátora, Pinczehelyi Sándor aktív részvétele a jelenlegi weboldal létrehozásában is nagy segítséget jelentett. A portált a Pécsi Önkormányzat Városmarketing osztályának, valamint Kulturális osztályának munkája fémjelzi. 

Forrás: ArtPécsForrás: ArtPécs

Az ArtPécs oldalt a június 7-én megrendezett Találkozó pécsi képző- és iparművészekkel című művészeti fórumon mutatta be Péterffy Attila Pécs város polgármestere, valamint Zag Gábor kultúráért felelős alpolgármester. A weboldalon a művészek önálló profillal jelennek meg, amely bemutatja szakmai életútjukat, díjaikat, eddigi kiállításaikat, valamint az általuk választott tíz jelentősebb alkotásukat. A portál nyitóképén minden egyes megjelenéskor más és más alkotást láthatunk, randomszerűen rendezve, valamint nevekre és műfajokra rákeresve is lehet böngészni az oldalon. Festők, szobrászok, grafikusok, és más műfajok képviselőinek alkotásaival találkozhatunk: többek között Keserü Ilona, Pinczehelyi Sándor, Valkó László, Somody Péter, Mátis Rita, Hegyi Csaba, Ernszt András, Sas Miklós, ifj. Ficzek Ferenc és jó néhány új generációs művész – mint például Szentgróti Dávid és Biacsics Renáta – mutatja be munkáit. 

Keserü Ilona: Lény, 2021 (forrás: ArtPécs)Keserü Ilona: Lény, 2021 (forrás: ArtPécs)

Az oldalon való megjelenés a Művészeti Tanács által megszabott szakmai kritériumok alapján azon művészek számára lehetséges, akik Pécsett vagy Baranyában alkotnak, valamelyik művészeti felsőoktatási intézményben szereztek diplomát, országos művészeti szövetség vagy egyesület tagjai, valamint megfelelő számú önálló és csoportos tárlaton mutatták már be műveiket.

Jelenleg csaknem száz pécsi kortárs képzőművész szerepel az oldalon és összesen ezer pécsi képzőművészeti alkotást láthatnak az érdeklődők. A Művészeti Tanács tagjaival is megismerkedhetünk a portálon, valamint Pécs város galériáit és kiállítótereit is megtaláljuk összegyűjtve.

A projekt további célja, hogy a jövőben, újabb művészeti területekkel bővülve, a pécsi művészeti élet más szereplői is bemutatkozhassanak a felületen, láthatóvá téve Pécs város sokszínű és szerteágazó művészeti közösségét.

Az ARTPécs június 22. és 24. között a pécsi LOKART kortárs vizuális művészeti fesztiválon szervez szakmai kerekasztal-beszélgetéseket képzőművészeti együttműködésekről, műgyűjtésről a művész és az üzleti szféra képviselőivel. 

Mások mellett az Art is Business június 22-én szervezett egy beszélgetést Képzőművészeti együttműködések és gyűjtemények Pécsen és Magyarországon címmel, Debreczeni Mónika, az Vylyan birtokigazgatója, Hindiné Ódor Mónika, a Starfol Plusz Kft. tulajdonosa és Kacsuk Péter műgyűjtő közreműködésével.

Egyébiránt 2022-ben Pécs kapta az Art is Business Kulturális turisztikai díját. 

A díjat 2019 óta hirdeti meg az Art is Business, azzal a szándékkal, hogy az adott év kiemelkedő cégeit, magánembereit és művészeti szereplőit elismerje. 2023-ban a díj megújul, az eddigi pályázati és kiválasztási metódus frissül, a fókuszterület bővül; a díj odaítéléséről több szakterületet képviselő kuratórium dönt.

További információ ITT és ITT

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Részlet a portál felületéről (fotó: ArtPécs)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!