by artisbusiness.hu 2022. nov 23.

Új összefogás az európai zenepiacon

– Itt az UPBEAT, az első magyar vezetésű platformprojekt

Az UPBEAT a Hangvető vezetésével az első olyan Kreatív Európa által támogatott platformprojekt, amit magyar cég koordinál. A platformprojekt küldetése, hogy a világzenei piac feltörekvő tehetségeit támogassa, és új lendületet vigyen a showcase fesztiválok világába. A 2022-ben indult projektben tizenhárom európai fesztivál vesz részt, köztük a legnagyobb showcase-ek, mint a Tallinn Music Week, a Budapest Ritmo, vagy a WOMEX. 

Forrás: az UPBEAT Platform Facebook-oldala

Az UPBEAT tagjai mind olyan fesztiválok, amelyeken showcase program is van. A showcase fesztiválok fontos alapkövei a zeneiparnak: kitörési lehetőséget nyújtanak olyan zenészek számára, akik a saját körükben már sikeresek és most nemzetközi sikerekre vágynak.

A showcase fesztiválok programjába általában jelentkezni kell, majd a zsűri választása után rövid, ütős koncerttel kell felkészülni, amiben megmutatkoznak a zenekar erősségei, egyedi üzenetük. A showcase fesztivál cserébe biztosítja, hogy a koncert minél több zeneipari szakemberhez eljusson: olyan fesztiválszervezőket, bookereket, menedzsereket, lemezkiadókat visznek a közönség soraiba, akik jó eséllyel le is köthetik a zenekart a koncert után. Ezért aztán egy jól sikerült showcase koncert fontos ugródeszkája a friss zenekarok felemelkedésének.

Az UPBEAT-ben úgy támogatják a feltörekvő zenészeket, új zenekarokat, hogy megkönnyítik a showcase fesztiválok számára a felléptetésüket, extra láthatóságot biztosítanak nekik, és a projekt végére kiépítenek egy exkluzív hálózatot, aminek a segítségével minden eddiginél egyszerűbbé válik a zenekarok felfedezése és lekötése. Kifejezetten a fiatal vagy pályakezdő zenészek, zenekarok, új formációk támogatása a cél, külön odafigyelnek a nem angol nyelvű dalokat szerző zenekarokra és az új, akár nemzetközi kollaborációk támogatására. Ezáltal az UPBEAT az európai zeneipar sokszínűségét, a kontinens zenepiacainak erejét is megmutatja.

Magyar kezdeményezés és vezetés, európai világzenei hálózat

Az eddig példátlan mértékű, több mint kétmillió eurós támogatást elnyert UPBEAT Platform pályázat megálmodója és vezetője a budapesti Hangvető. A támogatást az Európai Unió Kreatív Európa programjától nyerték el, amely a kulturális és kreatív ipar támogatására jött létre. A Hangvető kifejezetten a határokon átívelő közös projektekre szakosodott: a világzenei fesztiválszervező és stratégiai tanácsadó cég hozta el először Magyarországra a legnagyobb világzenei expót, a WOMEX-et, a Hangvető vezeti a balkáni zeneipar továbbfejlesztésén dolgozó MOST Music projektet, és nem utolsósorban évek óta színesítik a magyar fesztiválok palettáját a Budapest Ritmóval, a PONT Fesztivállal, a Trillával és a veszprémi BALKAN: MOST Fesztivállal.

A Balkán Word Music Guide 2022-es kiadványa (forrás: a Hangvető Facebook-oldala)

A Hangvető most hosszú évek alatt kiépített szakmai hálózatot mozgatott meg a Kreatív Európa Platform projekt kiírásra beadott pályázattal – az UPBEAT-ben jelenleg tizenhárom országból vesz részt showcase fesztivál, köztük a kontinens legnagyobb zenei rendezvényeivel, és hamarosan egy tizennegyedik is csatlakozik.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Európa legkiemelkedőbb és legígéretesebb világzenei showcaseit és fesztiváljait egyesíti az UPBEAT" – mondta el Sőrés András, az UPBEAT projekt vezetője. A Hangvető programigazgatójával, Weyer Balázzsal együtt úgy alkották meg az UPBEAT koncepcióját, hogy az egyszerre legyen képes felpezsdíteni az európai világzenei piacot, erősíteni a kontinensen belüli szakmai együttműködéseket és tágítani is a világzene felvevőpiacát. „A világzene műfaja a sokszínűség és a nyitottság mellett szól, ezzel összhangban az UPBEAT Platform célja, hogy Európa minden szegletéből támogassa a feltörekvő művészeket, hogy feljussanak a nemzetközi fesztiválok és showcasek színpadára. Eljött az idő, hogy az európai showcasek szintet lépjenek – közösen, tudatos együttműködéssel, a fiatal művészek és a közönség érdekeit illetve az európai zenei exportot szem előtt tartva" – véli Sőrés András.

Az UPBEAT a friss tehetségek felkarolásán túl más célokat is kitűzött magának: az európai világzenei piac szakembereinek támogatását, valamint egy olyan fair trade és fenntarthatósági sztenderd kidolgozását, amit nemcsak az UPBEAT tagjai, hanem a zene- és fesztiválipar bármely résztvevője hasznosnak találhat majd.

Forrás: Az UPBEAT Platform Facebook-oldala

A Hangvető vezette UPBEAT Platform tagjai: Budapest Ritmo (Magyarország), PIN Music Conference (Észak-Macedónia), WOMEX, World Music Festival Bratislava (Szlovákia), FolkEst (Olaszország), Czech Music Crossroads (Csehország), A to Jazz Festival (Bulgária), Tallinn Music Week (Észtország), Hide and Seek Festival (Belgium), Méra Világzenei Csűrfesztivál (Románia), Pannonica Folk (Lengyelország) és Waves Vienna (Ausztria).

A nyitókép forrása: upbeat-platform.eu

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!